Rămâi conectat

Actualitate

POGORÂREA DUHULUI SFÂNT – RUSALIILE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Încă din seara Cinei celei de Taină, Mântuitorul le-a prevestit apostolilor că după plecarea Sa din lume nu-I va lăsa singuri, ci locul Său va fi preluat de altcineva, egal cu Sine în putere şi mărire. Făcea desigur referire la a treia persoană din Treime după cum reiese chiar din cuvintele Lui: „Ruga-voi pe Tatăl Meu şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămînă cu voi în veac” ( Ioan XIV, 16). Această făgăduinţă va fi împlinită în ziua Cincizecimii, când Sfinţii Apostoli erau adunaţi împreună, iar ,,din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei” (F. Ap. II, 2). Vuietul n-a fost o furtună devastatoare, care smulge copacii din rădăcină, nicio tornadă ce spulberă locuinţele şi face prăpăd, ci era Pogorârea Duhului Sfânt  în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli şi totodată semnalul văzut de începere a lucrării de mântuire a lumii, de către a treia persoană a Sfintei Treimi. În urma acestui fenomen supranatural, toţi Apostolii ,,s-au umplut de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (F. Ap. II, 4).
Efectele Pogorârii Duhului Sfânt nu s-au limitat strict asupra unui anumit grup sau categorii de oameni, precum  Sfinţii Apostoli, nici asupra unui anume spaţiu geografic precum Ierusalimul, ci s-au răsfrânt asupra toturor oamenilor de sub cer, dintre care Sf. Luca îi menţionează doar pe Parţi, Mezi, Elamiţi, Mesopotamieni, Capadocieni, locuitori din Pont, Asia, Frigia, Pamfilia, Egipt, Libia, Cirene, Roma, Iudeia, Creta, Arabia, (F. Ap. II, 9-11), fiecare înţelegând predica apostolească  în limba sa maternă.
Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli le-a dinamizat acestora avântul predicatorial, le-a fecundat capacitatea de asimilare a noilor învăţături şi le-a sporit puterea de convingere printre neamurile păgâne, care auzeau, în premieră, cuvântul mântuirii. Aceste observaţii sunt întărite de predica Sf.Apostol Petru, care, în cuvinte desluşite spulberă insinuările ostile ale cârcotaşilor mărunţi, care neînţelegând dimensiunea fenomenului, pedalau pe singura variantă accesibilă minţii lor înguste, spunând nici mai mult nici mai puţin, decât că Apostolii erau beţi sau plini de must.
Un lucru mult mai impresionant decât vorbirea în limbi a fost faptul că într-o singură zi s-au convertit la credinţă peste 3000 de suflete care au primit botezul creştin.
Duhul Sfânt este ,,Vistierul bunătăţilor şi dătătorul de viaţă” de unde ne vine toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit. Este energia divină ce schimbă fizionomia lăuntrică a omului, îi arde păcatele trecutului făcând din îndrăciţi sfinţi, din păcătoşi  virtuoşi şi din păgâni creştini aşa cum s-a întâmplat cu nenumăraţi convertiţi în frunte cu Sf.Pavel, care după corecţia primită pe drumul Damascului, a fost complet reciclat, transformat şi înscris definitiv pe orbita slujirii lui Hristos.
În această strălucită zi, un buchet de raze, desprinse din visteria Prea Sfintei Treimi inundă pământul şi cerul, ca o ploaie de stele în zi de mare sărbătoare. Printr-un miracol greu de tălmăcit, faţa posomorâtă a lumii se îmbujorează ca la o comandă venită din Înalturi în faţa măreţului spectacol care ne uimeşte pe toţi. Acest spectacol divin şi parcă ireal ne întăreşte credinţa în Triada cerească ce ne călăuzeşte viaţa de la naştere până la mormânt. Dumnezeu Tatăl ne-a creat, Fiul ne-a răscumpărat şi ne-a mântuit prin jertfă, iar Duhul Sfânt ne sfinţeşte, ne veghează şi ne însoţeşte paşii până la sfârşitul cursei, când vom trece şi ultima linie de sosire.

Pr. Petru PINCA – Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

BONTEA Alexandru

Publicat

în

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

Miercuri, 9 noiembrie 2022, se circulă în condiții de ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316, vizibilitatea fiind redusă între 100-150 de metri.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sunt semnalate condiții de ceață, care reduce vizibilitatea în trafic pe alocuri între 100 și 150 de metri pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316.

Elit - Gustul Desăvârșit

În condiții de ceață se circulă și pe mai multe artere rutiere de pe raza județelor Alba, Arad, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Tulcea.

Adaptați viteza, măriți distanţa de siguranță între autovehicule, evitați oprirea pe benzile de circulaţie sau pe banda de urgenţă! Folosiți luminile de ceață din dotarea autovehiculelor și nu vă angajați în efectuarea de manevre periculoase în condiții de vizibilitate redusă!

De asemenea, meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Este vizată zona joasă a județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea