Rămâi conectat

Actualitate

POGORÂREA DUHULUI SFÂNT – RUSALIILE

Publicat

în

    Încă din seara Cinei celei de Taină, Mântuitorul le-a prevestit apostolilor că după plecarea Sa din lume nu-I va lăsa singuri, ci locul Său va fi preluat de altcineva, egal cu Sine în putere şi mărire. Făcea desigur referire la a treia persoană din Treime după cum reiese chiar din cuvintele Lui: „Ruga-voi pe Tatăl Meu şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămînă cu voi în veac” ( Ioan XIV, 16). Această făgăduinţă va fi împlinită în ziua Cincizecimii, când Sfinţii Apostoli erau adunaţi împreună, iar ,,din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei” (F. Ap. II, 2). Vuietul n-a fost o furtună devastatoare, care smulge copacii din rădăcină, nicio tornadă ce spulberă locuinţele şi face prăpăd, ci era Pogorârea Duhului Sfânt  în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli şi totodată semnalul văzut de începere a lucrării de mântuire a lumii, de către a treia persoană a Sfintei Treimi. În urma acestui fenomen supranatural, toţi Apostolii ,,s-au umplut de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (F. Ap. II, 4).
Efectele Pogorârii Duhului Sfânt nu s-au limitat strict asupra unui anumit grup sau categorii de oameni, precum  Sfinţii Apostoli, nici asupra unui anume spaţiu geografic precum Ierusalimul, ci s-au răsfrânt asupra toturor oamenilor de sub cer, dintre care Sf. Luca îi menţionează doar pe Parţi, Mezi, Elamiţi, Mesopotamieni, Capadocieni, locuitori din Pont, Asia, Frigia, Pamfilia, Egipt, Libia, Cirene, Roma, Iudeia, Creta, Arabia, (F. Ap. II, 9-11), fiecare înţelegând predica apostolească  în limba sa maternă.
Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli le-a dinamizat acestora avântul predicatorial, le-a fecundat capacitatea de asimilare a noilor învăţături şi le-a sporit puterea de convingere printre neamurile păgâne, care auzeau, în premieră, cuvântul mântuirii. Aceste observaţii sunt întărite de predica Sf.Apostol Petru, care, în cuvinte desluşite spulberă insinuările ostile ale cârcotaşilor mărunţi, care neînţelegând dimensiunea fenomenului, pedalau pe singura variantă accesibilă minţii lor înguste, spunând nici mai mult nici mai puţin, decât că Apostolii erau beţi sau plini de must.
Un lucru mult mai impresionant decât vorbirea în limbi a fost faptul că într-o singură zi s-au convertit la credinţă peste 3000 de suflete care au primit botezul creştin.
Duhul Sfânt este ,,Vistierul bunătăţilor şi dătătorul de viaţă” de unde ne vine toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit. Este energia divină ce schimbă fizionomia lăuntrică a omului, îi arde păcatele trecutului făcând din îndrăciţi sfinţi, din păcătoşi  virtuoşi şi din păgâni creştini aşa cum s-a întâmplat cu nenumăraţi convertiţi în frunte cu Sf.Pavel, care după corecţia primită pe drumul Damascului, a fost complet reciclat, transformat şi înscris definitiv pe orbita slujirii lui Hristos.
În această strălucită zi, un buchet de raze, desprinse din visteria Prea Sfintei Treimi inundă pământul şi cerul, ca o ploaie de stele în zi de mare sărbătoare. Printr-un miracol greu de tălmăcit, faţa posomorâtă a lumii se îmbujorează ca la o comandă venită din Înalturi în faţa măreţului spectacol care ne uimeşte pe toţi. Acest spectacol divin şi parcă ireal ne întăreşte credinţa în Triada cerească ce ne călăuzeşte viaţa de la naştere până la mormânt. Dumnezeu Tatăl ne-a creat, Fiul ne-a răscumpărat şi ne-a mântuit prin jertfă, iar Duhul Sfânt ne sfinţeşte, ne veghează şi ne însoţeşte paşii până la sfârşitul cursei, când vom trece şi ultima linie de sosire.

Pr. Petru PINCA – Blaj

Publicitate

Actualitate

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Publicat

în

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză.

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Electrica Furnizare Discount

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

Citește mai mult

Actualitate

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Publicat

în

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Asigurările obligatorii auto s-au scumpit atât de mult încât unele firme de asigurări oferă posibilitatea ca acestea să fie plătite în rate. Tarifele s-au dublat și chiar s-au triplat în unele cazuri după ce un jucător important de pe piață a intrat în faliment.

Există patru companii care încheie polițe RCA cu posibilitatea de plată în rate.

Strategia a apărut după ce City Insurance, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața asigurărilor, a dat faliment, iar celelalte societăți au crescut prețurile simțitor.

Electrica Furnizare Discount

Oferta de plată în rate este valabilă însă doar pentru cei care își fac contract pe o perioadă de un an.

Concret, o societate de asigurări își ia un avans din acea primă anuală și după 4 luni își încasează și restul.

Există și companii care iau și la 6 luni această sumă.

După scumpirea RCA, borkerii le recomandă celor care își fac polițe de asigurare să facă polițe cu decontare directă.

Asta înseamnă că, dacă aveți daună, spre exemplu, cu un alt asigurat la City Insurance, nu mai sunteți nevoiți să așteptați să vă recuperați banii de la acea firmă, ci puteți să îi recuperați de la firma cu care ați încheiat noul contract.

O poliță RCA cu decontare directă costă acum cu 200 de lei mai mult, dar acum există posibilitatea plății de la 4 până la 6 rate.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când recuperează elevii vacanța de două săptămâni. Anunțul ministrului Educației

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că elevi vor recupera cele două săptămâni de vacanţă, cel mai probabil, în luna ianuarie. ”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, anunţă ministrul, informează News.ro.

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii de gimnaziu şi liceu din şcolile publice vor avea acces la şcoală cu prezenţă fizică de pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar şi preşcolarii se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie.

”Nu se pierde nicio zi de şcoală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in aşa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului şcolar, aşa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 şi aşa cum am anunţat deja public”, a declarat ministrul.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit acestuia, data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situaţie certă din punct de vedere epidemiologic şi nu supoziţii.

”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a mai declarat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare