Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

PNL Alba: Guvernul PSD trebuie să respecte legea și în domeniul educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Actualul guvern PSD ne-a obișnuit deja de mai multă vreme cu nerespectarea legii, iar una dintre chestiunile importante pe care guvernul trebuia să o aibă în vedere și să o realizeze, dar care nu reprezintă, se pare, o prioritate pentru guvernul PSD, este constituirea Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFIP).

Adrian SimionLegea Educației Naționale a intrat în vigoare de atâta vreme, iar guvernul nu a facut mai nimic pentru a o respecta în ceea ce privește constituirea CNFIP.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 

Dar de ce este atât de important CNFIP?

 

Ei bine, Legea Educației Naționale prevede, la art 104 alin (4), următoarele: ,,Baza de calcul al fondurilor alocate unităţilor de învăţământ prin şi din bugetele locale, pentru finanţarea de bază, o constituie costul standard per elev/preşcolar. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu. Determinarea costului standard per elev/preşcolar se face de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, în condiţiile prezentei legi şi conform normelor metodologice elaborate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi aprobate prin hotărâre a Guvernului. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar cuprinde reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai partenerilor sociali şi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.”

 

Altfel spus, CNFIP are rol determinant în stabilirea costului standard per elev/preşcolar și, automat, în distribuirea fondurilor pentru educaţie (întrucât formula de finanţare cuprinde în principal costul standard per elev multiplicat cu numărul elevilor dintr-o şcoală). Or, în aceste condiții, existența unui astfel de organism este cât se poate de necesară pentru o mai bună coordonare a finanţării educaţiei. În plus, CNFIP ar cuprinde toţi actorii relevanţi ai sistemului: reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, reprezentanţii partenerilor sociali, ai autorităţilor publice locale etc. Astfel, în finanţarea sistemului de educaţie ar exista un consens între părţile implicate, fapt care ar duce și la o utilizare mai eficientă a resurselor.

 

Dar să sperăm că guvernul PSD va înțelege cât mai repede necesitatea existenței CNFIP și va face demersuri reale pentru înființarea acestuia.

 

Prof. Adrian SIMION,

Vicepreședinte PNL Alba Iulia,

Președinte Comisia Națională de Educație a TNL

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Aproape 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în comuna Ocoliș: Licitația de peste 7,2 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aproape 10 kilometri de drum urmează să fie modernizat în comuna Ocoliș: Licitația de peste 7,2 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Ocoliș a lansat, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, un proiect prin care două străzi urmează să fie reabilitate. Mai exact, strada Pociovaliște 700 m. și drumul Jgheburoasa 9.100 m. urmează […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea