Rămâi conectat

Actualitate

Peste 80 de miliarde de lei vechi datorii la fondul de sănătate

Publicat

în

Cei care au restanţe la plata contribuţiei la fondul naţional de asigurări de sănătate au posibilitatea de a scăpa de penalităţile de întarziere dacă plătesc până la sfârşitul acestui an. Nu o singură dată am atras atenţia asupra faptului că sumele şi numărul celor care nu plătesc la timp contribuţiile la sănătate este mare, însă restanţierii „uită” în continuare de aceste plăţi. În luna august a acestui an Casa de Asigurări de Sănătate Alba a încasat suma de 200.900 lei (peste 2 miliarde de lei vechi) reprezentând contribuţia persoanelor care realizează venituri din activităţi independente. „În prezent, în judeţul Alba sunt înregistrate un număr de 10.776 de astfel de persoane, 10.011 fiind persoane fizice autorizate şi persoane care au înfiinţat asociaţii familiale, iar 765 sunt înregistraţi ca avocaţi şi medici cu cabinete private. Defalcat pe categorii, suma încasată în luna august de la PFA-uri şi AF-uri a fost de 175.400 lei şi 25.500 lei de la avocaţi şi medici”, ne-a menţionat preşedinte – director general, ec. Gheorghe Ştef. În ceea ce priveşte contribuţia de la persoanele care realizează venituri încadrate la art. 257 lit. f) din Legea nr. 95/2006, adică de la cei care realizează venituri din chirii, din drepturi de proprietate intelectuală şi alte venituri s-a ridicat în luna august a.c. la suma de 2.450 lei. Contribuţia de la persoanele fără venituri s-a ridicat la 71.340 lei, 2.222 de astfel de persoane având un contract de asigurare încheiat cu CAS Alba. De asemenea contribuţia de la persoanele care realizează venituri din agricultură a fost de 680 lei în luna august, fiind înregistrate 85 de astfel de persoane în baza de date a Casei. Asiguraţi facultativ sunt 20 de persoane din Alba, suma cu care au contribuit aceştia la fondul de asigurări de sănătate în luna august s-a ridicat la 860 lei. „Dacă facem un calcul vedem că totalul sumei încasate în luna august a acestui an de la toate aceste categorii de asiguraţi a atins nivelul de 276.230 lei, adică peste 2,7 miliarde de lei vechi, o sumă modestă comparativ cu restanţele înregistrate. În ceea ce priveşte restanţele, trebuie spus că în momentul de faţă sunt înregistraţi 5.807 restanţieri persoane fizice la plata contribuţiei la fondul de sănătate, suma totală ridicându-se la 8.020.090,58 lei (n.r. – peste 80 de miliarde de lei vechi)”, a specificat ec. Gheorghe Ştef. Din acest total, 1.200.788,74 lei sunt datoraţi de 137 de avocaţi şi doi notari, iar 6.587.026,43 lei sunt sume datorate de 5.525 de PFA-uri şi persoane constituite în asociaţii familiale.
Casa de Asigurări de Sănătate Alba, în vederea recuperării sumelor restante, a luat toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru a aduce la cunoştinţa restanţierilor obligaţiile pe care le au de achitat la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, începând cu trimiterea de notificări, apoi a deciziilor de impunere, a titlurilor executorii şi a somaţiilor, după care s-a procedat la punerea în aplicare de popriri. Pe parcursul anului 2011 au fost astfel expediate 148 de titluri executorii şi somaţii şi au fost puse în aplicare 75 de popriri. „Este foarte important să menţionăm apariţia Ordonanţei de Guvern nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care aduce modificări la regimul şi procedura fiscală în vigoare. Pe lângă amendarea unor acte normative în vigoare, OG 30/2011 introduce prevederi privind acordarea unor facilităţi legate de achitarea obligaţiilor fiscale restante la 31 august 2011 şi anume: anularea penalităţilor de întârziere dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plata voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011 şi reducerea penalităţilor de întârziere cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plata voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012. Aşadar, îi invităm pe toţi cei care au restanţe la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate să îşi achite datoriile până la finalul anului pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, penalităţi care în multe cazuri se ridică la sume mai mari decât contribuţia efectiv datorată”, a concluzionat preşedintele – director general al CAS Alba. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Publicat

în

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Proiectul de lege prin care angajaţii din România şi foştii salariaţi vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), a fost promulgat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Guvernul are la dispoziţie 60 de zile să implementeze modificările aduse legii, conform reporterului Observator Larisa Bernaschi.

De asemenea, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, modifică şi completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003). Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.
Proiectul elimină cozile şi drumurile inutile

„Proiectul adoptat astăzi, iniţiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenţă a salariaţilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în acelaşi timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuţiile. Practic, proiectul repară o rotiţă defectă de pe piaţa muncii. În prezent, pentru a obţine dovada vechimii în muncă, salariaţii fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut şi drumuri inutile -, fie apelează la foştii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La ce date vor avea acces angajaţii în REVISAL

Pe de o parte, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariaţi şi foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.

De asemenea, vechimea în muncă şi/sau în specialitate va putea fi dovedită şi cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

”Odată promulgată legea de către preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate”, mai precizează USR.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Publicat

în

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.

Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.

Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.

„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.

„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare