Peste 400 de deținuți din penitenciarul Aiud, echivalentul a 4 dintre secțiile mici din oraș, vor vota duminică la europarlamentare

Peste 400 de deținuți din penitenciarul Aiud, echivalentul a 4 dintre secțiile mici din oraș, vor vota duminică la europarlamentare!

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru alegerile parlamentare și referendum duminică 26 mai 209.

În municipiul Aiud pe listele oficiale se află înscrişi 21.649 de cetățeni cu drept de vot care, cel puțin teoretic, ar trebui să se prezinte la urne. La aceștia se mai adaugă încă 540 de deținuți încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranță din municipiu.

Am aflat că aceștia ar reprezenta cam 80% dintre deținuții încarcerați în celebrul penitenciar aiudean și care ar avea drept la vot. Aproximativ 430 dintre ce care au cerut să-și exprime votul garanta prin Constituție şi-ar fi exprimat dorința de a participa la scrutinul pentru europarlamentare și doar 410 dintre aceştia pentru referendum.

Conform legilor în vigoare și a dispozițiilor Biroului Electoral Central, deținuții pot vota prin intermediul urnei speciale însă doar aceia care nu şi–au pierdut drepturile electorale.

În măsura în care, numărul persoanelor care au formulat cereri pentru exercitarea acestui drept este atât de mare în penitenciarul Aiud se vor deplasa mai multe urne speciale pentru executarea dreptului constituțional.

Având în vedere istoricul prezenței la vot de la ultimele scrutinuri în municipiu votul celor 430 de încarcerați ar echivala cu votul a patru dintre secțiile mici din Aiud: Păgida, Gârbova de Sus, Gârbovița și Gâmbaș. (D.L.)

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...