Rămâi conectat

Actualitate

Pentru că guvernanţii se bâlbâie, membrii Asociaţiei Ţara Secaşelor pun mână de la mână pentru a putea accesa fondurile europene

Publicat

în

Cele 8 măsuri cuprinse în Axa 4 LEADER se ridică la peste 3,7 milioane de euro 

Deşi guvernanţii au declarat de multe ori că vor face eforturi pentru asigurarea sprijinului financiar pentru derularea proiectelor europene, în realitate nu s-au făcut paşi importanţi. Spre exemplu, au apărut probleme cu privire la demararea sesiunilor de finanţare aferente Axei 4 LEADER, probleme datorate faptului că ministerul şi autoritatea de management nu au reuşit să conceapă un sistem de finanţare sau creditare care să se plieze pe nevoile grupurilor de acţiune locală (G.A.L.). În aceste condiţii, Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, care deţine autorizaţie de funcţionare ca G.A.L. pentru o zonă care cuprinde 16 comune din judeţul Alba, 5 comune din judeţul Sibiu şi oraşul Ocna Sibiului, a început procesul de implementare a planului de dezvoltare, prin constituirea unui fond realizat prin contribuţia financiară a fiecărei unităţi administrative din cadrul asociaţiei. „S-a decis constituirea acestui fond pentru a grăbi procesul de absorbţie a fondurilor europene aferente Axei 4 şi pentru a reuşi să demarăm cel puţin o sesiune de depunere de proiecte în acest an. Nu mai puteam aştepta până când autorităţile statului vor găsi o soluţie optimă de creditare sau de acordare a avansului pentru organizaţiile autorizate să implementeze Axa 4 LEADER în diferite regiuni. La ultima şedinţă a Adunării Generale am hotărât, împreună cu colegii primari, ca fiecare unitate administrativă să contribuie la demararea implementării planului de dezvoltare cu suma de aproximativ 14.000 lei, asociaţia reuşind astfel să-şi înceapă activitatea”, a declarat preşedintele Asociaţiei Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu este o structură formată în baza OG 26/2000, care priveşte asociaţiile şi fundaţiile, având ca scop principal creşterea calităţii vieţii în zonele rurale pe care le reprezintă. În baza unei sesiuni de selecţie organizate de Ministerul Agriculturii şi de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, G.A.L. Ţara Secaşelor a fost desemnată organizaţia care va implementa Axa 4 LEADER în Podişul Secaşelor, în comunele Ciugud, Sîntimbru, Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Mihalţ, Ohaba, Cenade, Roşia de Secaş, Berghin, Şpring, Doştat, Daia Română, Cîlnic, Gârbova, Cergău, Bucerdea Grînoasă, Păuca, Loamneş, Apoldu de Jos, Şura Mică, Ludoş şi în oraşul Ocna Sibiului. În cadrul acestei organizaţii, unităţile administrativ-teritoriale au ca parteneri 15 ONG-uri, 45 de agenţi economici şi persoane fizice autorizate şi două grupuri de iniţiaţivă ale minorităţilor etnice. Aşa cum ne-a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, prin implementarea Planului de activităţi, GAL Ţara Secaşelor va finanţa proiecte în valoare totală de 3.744.860 euro, care vor cuprinde 8 măsuri ce vizează: formarea profesională, modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole, servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori, sprijin pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor, încurajarea activităţilor turistice, dezvoltarea zonelor rurale şi implementarea proiectelor de cooperare. Pentru acest an, asociaţia şi-a propus demararea cel puţin a unei sesiuni de depunere de proiecte şi se are în vedere măsura cu alocarea cea mai mare – 3.2.2. Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Investiţiile vor viza renovarea clădirilor publice, dotarea şcolilor, grădiniţelor şi căminelor culturale, amenajarea pieţelor şi a unor spaţii de recreere, precum şi alte lucrări care se vor derula în mediul rural.

Electrica Furnizare Discount

Adriana DURIGĂ

Publicitate

Actualitate

APIA demarează plățile în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată pe 2021: Finanțare de peste un miliard de euro

Publicat

în

APIA demarează plățile în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată pe 2021: Finanțare de peste un miliard de euro

Începând de luni, 18 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021, anunţă un comunicat al agenţiei.

Potrivit sursei citate, APIA îşi propune, în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste un miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„În conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1295 din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăţilor directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menţionat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.”, se menţionează în comunicat.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Cum putem reduce consumul de benzină sau de motorină. Economie de combustibil, dar și de stres

Publicat

în

Cum putem reduce consumul de benzină sau de motorină. Economie de combustibil, dar și de stres

„Ne plângem de scumpirea carburantului, dar avem o metodă foarte simplă de a reduce costurile: să conducem defensiv. Când conduci defensiv scade și riscul de accident, nu mai uzezi nici mașina atât de mult (cauciucuri, frâne, etc) și, bineînțeles, faci economie de combustibil”, a transmis șoferul profesionist.

Putem reduce din timp când vedem că n-avem unde înainta

„Sunt mașini care au sistemul dotat cu start-stop la care motorul se oprește la semafor, dar nu doar atât. Ce trebuie să facem să consumăm mai puțin? Trebuie să accelerăm doar atât cât mașina să înainteze ușor, fără să exagerăm, fără să accelerăm violent. În plus, trebuie să reducem din timp lăsând mașina în viteză, nu scoțând mașina pe liber. Să reducem din timp înseamnă că văd că urmează un semafor roșu sau o coloană și că nu are rost să accelerez până mă apropii de coloană”, a adăugat el, pentru DC NEWS.

Economie de combustibil, dar și de stres

„Foarte mulți au senzația că dacă reduc din timp de fapt pierd timp. Își zic: «Dacă se bagă altul în fața mea?». Atunci sunt tentați să stea cât mai aproape de cei din față să nu se bage altul. Dacă ne gândim că o mașină intrată în față înseamnă doar câțiva metri mai în spate, nu are rost să ne stresăm și să încercăm de fiecare dată să fim cât mai aproape de mașina din față”, mai este de părere Titi Aur.

Electrica Furnizare Discount

Vor exista mereu șoferi nesimțiți, dar într-un oraș mare precum Bucureștiul nu câștigă decât 1-2 minute

„Bineînțeles că vom întâlni întotdeauna șoferi nesimțiți care nu înțeleg ce înseamnă să conducă ecologic, economic și, nu în ultimul rând, cu bun simț. Se vor strecura, vor trece de pe o coloană pe alta, dar totuși îmi place să cred că sunt excepțiile. Înseamnă 3-5% din șoferi și atunci dacă toți ceilalți care gândesc normal, conduc normal, elegant, economic nu-i vor băga în seamă, ei vor fi doar oile negre. Cei conștienți că vor să facă și economie de uzura mașinii, combustibil, dar și de stres, vor urma aceste sfaturi. De ce să fiu un stresat și să accelerez, să frânez și să fiu foarte aproape din mașina din față? Traversând dintr-o parte într-alta un oraș mare, așa cum este Bucureștiul, condusul agresiv nu aduce decât un minut sau două în plus, cu un cost mare pentru consum, mediu și ceilalți participanți la trafic”, a conchis el.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Atenționare COD GALBEN de CEAȚĂ în județul Alba: Vizibilitate redusă sub 200 de metri, până la ora 10:00

Publicat

în

ANM a emis luni dimineața o atenționare de tip Cod Galben de ceață, valabilă în mai multe zone și localități din județul Alba.

Între orele 08:00 – 10:00 este vizată zona localităților Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Berghin, Noșlac, Rădești, Cut.

Se vor semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 100 m. Atenționarea este valabila în data de 18.10.2021 de la ora 6:30 pana la ora 10:00.

Electrica Furnizare Discount

Atenționarea ANM este valabilă și pentru mai multe localități din județul Mureș: Târgu Mureș, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Gornești, Cristești, Ernei, Brâncovenești, Acățari, Crăciunești, Deda, Reghin, Batoș, Glodeni, Sânpaul, Sântana de Mureș, Aluniș, Lunca, Chețani, Gheorghe Doja, Petelea, Breaza, Vătava, Ogra, Rușii-Munți, Suseni, Cuci, Voivodeni, Ideciu de Jos, Păsăreni, Bogata, Corunca.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare