Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2023: Vârsta de pensionare pentru „speciali” ar putea crește, la 65 de ani

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Vârsta de pensionare pentru „speciali” ar putea crește, la 65 de ani

Pensiile nu vor mai putea fi mai mari decât salariul, nu vor putea fi mai mult de 65% din media ultimelor 12 salarii de dinainte de pensie. Sunt jaloane cuprinse în cadrul PNRR, iar la momentul actual după încheierea acestei analize, consultanțe date de către Banca Mondială pentru Ministerul Muncii.

Cam aceasta ar fi direcția, respectarea PNRR, acolo unde se prevăd aceste lucruri. În primul rând câ nu mai există varianta ieșirii anticipate la 45 de ani pentru militari, că acolo era cea mai mare problemă, doar la 65 de ani pentru toată lumea.

Rămâne varianta ieșirii anticipate în anumite condiții, dar nu cum se întâmplă în momentul de față la cadrele militare.

Nu mai există varianta ca pensiile să fie mai mari decât salariu și sunt date din consultanță, date de Banca Mondială pentru Ministerul Muncii.

Până la sfârșitul anului trebuie să fie gata și proiectul de Lege realizat de Ministerul Muncii și o să vedem dacă și-l asumă Coaliția de guvernare pentru că în momentul de față din ce spun sursele, ar fii vorba doar de proiectul făcut de Banca Mondială, dar încă neînsușit de Guvern, rămâne de văzut dacă o să existe modificări.

Cele mai mari probleme sunt cu pensiile militare și Ciucă și ministrul de interne spuneau că acestea nu ar trebui incluse la pensii speciale, atât ale cadrelor de la Ministerul de Interne cât și ale militarilor de la MAPN, potrivit Antena3.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 8,19% pe an, de la 8,18% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,30% pe an, de la 8,29% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul de vineri, de 8,41% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea