Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

PDL a reuşit cu greu să recâştige Consiliul Judeţean Alba şi să se impună în judeţ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

PP-DD ar putea obţine în Alba peste 10 la sută devenind astfel cel mai important „pion” din CJ Alba şi CL Alba Iulia

    Partidul Democrat Liberal Alba a reuşit să recâştige cu greu preşedinţia Consiliului Judeţean Alba şi să se menţină pe primul loc în preferinţele locuitorilor judeţului. Chiar şi aşa, se pare că este singurul din ţară unde PDL a reuşit să păstreze şi Primăra şi preşedinţia CJ. Cel puţin aşa rezultă din numărătorile paralele efectuate de democrat-liberali după închiderea urnelor, rezultate recunoscute şi de reprezentanţii USL deşi luni, seară, imediat după închiderea urnelor, un exit-poll al liberalilor îl dădea câştigător pe Teodor Atanasiu. Potrivit numărătorilor paralele, democrat-liberalul Ion Dumitrel s-a impus în cele din urmă în faţa liberalului Teodor Atanasiu cu aproximativ 3.000 de voturi. Centralizarea voturilor se încheie de-abia marţi, când va fi prezentată o situaţie oficială şi finală în ceea ce priveşte numărul de voturi şi procentele obţinute de candidaţi şi partide.
Raportările parţiale transmise de Biroul Electoral Judeţean Alba pe parcursul zilei de ieri au relevat o luptă strânsă între PDL şi USL dar şi o surpriză de proporţii în ceea ce priveşte Partidul lui Dan Diaconescu, formaţiune care a devenit a treia forţă politică în judeţ. S-a înregistrat la un momendat chiar şi o răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte primul loc de la CJ Alba. Astfel, la ora 18.00, datele centralizate din 349 de secţii de votare din totalul de 431 îl indicau pe Teodor Atanasiu în faţa lui Ion Dumitrel cu 220 de voturi. De menţionat însă că la ora indicată mai rămăseseră de centralizat voturile din patru circumscripţii – Alba Iulia, Sebeş, Roşia de Secaş şi Roşia Montană. La Alba Iulia, Roşia de Secaş şi Roşia Montană democrat-liberalii au câştigat detaşat alegerile iar la Sebeş au pierdut la mustaţă. Astfel, este de aşteptat ca balanţa să se încline din nou în favoarea lui Ion Dumitrel iar rezultatele date de numărătoarea paralelă să se confirme.
Şi în ceea ce priveşte votul politic la nivel de judeţ, bătălia este extrem de strânsă, rezultatele de luni, de la ora 18.00, indicând PDL cu mai puţin de un procent în faţa USL – 40,60 la 39,71. Asta face ca democrat-liberalii să piardă cu siguranţă majoritatea în Consiliul Judeţean Alba, pentru care ar avea nevoie de cel puţin 17 reprezentanţi din 32. În noua componenţă a CJ Alba vor pătrunde cu siguranţă reprezentanţii PP-DD Alba, care se aşteaptă să totalizeze peste 10 procente la nivel de judeţ şi să obţină 2 consilieri judeţeni.

lPDL pierde trei primării de oraş în favoarea USL dar câştigă la Ocna Mureş
Potrivit rezultatelor parţiale reieşite din numărătoarea paralelă efectuată de partide, în Alba PDL a pierdut în favoarea USL primăriile a trei oraşe din judeţ pe care le deţinea până acum – Abrud, Baia de Arieş şi Teiuş.  A reuşit în schimb să câştige la Ocna Mureş. De asemenea democrat-liberalii şi-au menţinut oamenii la Alba Iulia, Blaj şi Zlatna. La Cugir, Câmpeni şi Aiud primarii PNL rămân în funcţii. Şi Sebeşul a fost câştigat de USL prin social-democratul Alexandru Dăncilă care însă s-a impus cu mare greutate în faţa democrat-liberalului Dorin Nistor, depăşindu-l pe acesta cu doar 130 de voturi.
Per total, în Alba, PDL pierde un primar din totalul de 45 deţinuţi până în prezent, având acum 44 de primari, în timp ce USL a câştigat în total 33 de primării. UDMR şi-a impus reprezentantul la Primăria Rimetea. În ceea ce priveşte primăriile de comună, democrat-liberalii au pierdut localităţi precum Vinţu de Jos, Şpring şi au câştigat altele deţinute până acum de reprezentanţii PSD şi PNL, de exemplu Unirea sau Roşia de Secaş. În ceea ce priveşte mandatele de consilieri locali, PDL are 336 de mandate în judeţ, USL – 310 mandate şi PP-DD – 73 de mandate.
lPP-DD va decide majoritatea în CJ Alba şi în CL Alba Iulia. Dorin Şerdean: “Suntem deschişi dialogului şi nu excludem nicio variantă”
Încă nu s-a încheiat numărătoarea oficială a voturilor în judeţul Alba însă marea surpriză a acestor alegeri se anunţă a fi de departe Partidul lui Dan Diaconescu – PP-DD. După centralizarea voturilor exprimate în 74 din totalul de 78 de circumscripţii, PP-DD are 8,61 procente şi este foarte posibil ca la final să treacă de 10%. De altfel Dorin Şerdean, preşedintele PP-DD Alba Iulia, a declarat pentru ziarul Unirea că numărătorile paralele efectuate de partid indică un procent final de circa 10%. În aceste condiţii oamenii lui Dan Diaconescu ar putea pătrunde în Consiliul Judeţean Alba cu 2 reprezentanţi iar în Consiliul Local Alba Iulia ar putea avea 2 consilieri locali.
În condiţiile în care PP-DD poate decide majoritatea în cele două foruri, acesta va deveni cel mai curtat partid din Alba. Partidul Poporului ar putea cere şi obţine un post de vicepreşedinte la CJ, un post de viceprimar la Alba Iulia de la PDL, sau posturi în administraţia locală de la USL.
De altfel Dorin Şerdean, preşedinte al PP-DD Alba Iulia şi candidat de primar în municipiu, a declarat că se aşteaptă încheierea numătărorii voturilor şi de-abia apoi vor începe discuţiile şi negocierile privind strategia post alegeri. “Aşteptăm finalizarea numărării voturilor după care ne vom întruni în şedinţă la nivel naţional şi local şi vom discuta ce vom face în continuare. Este prematur să luăm acum o decizie cu cine vom merge, însă vă pot spune că suntem deschişi dialogului cu toată lumea, atât cu PDL cât şi cu USL. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au prezentat la vot şi au ales schimbarea propusă de mine, însă în acelaşi timp respect alegerea majorităţii. Este un început bun pentru PP-DD în judeţul Alba care în două luni a reuşit să se organizeze şi să obţină un procent aşa important”, a declarat Şerdean.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Voicu Vușcan: Facem lucrurile cu cap! Susținem sistemul sanitar și oamenii bine pregătiți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Voicu Vușcan: Facem lucrurile cu cap! Susținem sistemul sanitar și oamenii bine pregătiți Alba Iulia nu are un spital municipal, unde cei care locuiesc aici să fie îngrijiți. Spitalul Județean de Urgență Alba este în administrarea Consiliului Județean, astfel că aportul primăriei la buna funcționare a acestuia este cel puțin limitat, dacă nu inexistent. Mi-ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea