Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Păștenii din Cugir se pregătesc de sărbătoarea Zilei Sfinte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Și anul acesta, sute de cugireni vor avea ocazia să ia parte la sărbătoarea Păștenilor, un obicei care de mai multe decenii se petrece în Miercurea Mare la Cugir și în Joia Mare în localitatea Vinere. Pregătirile la Cugir au început deja de vreo trei săptămâni prin întruniri la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean, ale celor aproximativ 70 de cugireni care împlinesc vârsta de 60 de ani în cursul anului 2015.

PasteniiEi sunt cei care se vor ocupa de toate pregătirile necesare Zilei Sfinte: oferă vinul, cumpără ciubere, lumânări, pâine, desagi și pregătesc Paștele care va fi luat la marel praznic al Învierii Mântuitorului. Împărțirea acestora este stabilită din timp, astfel încât fiecare păștean știe ce anume va trebui să ia din biserică, unii praporii de procesiune, alții icoanele. În curtea și în fața Casei parohiale se formează alaiul de pășteni, îmbrăcați în costume tradiționale, care poartă praporii și icoanele. Aceștia conduși de preoți din localitate prezenți la sărbătoare și de localnici se îndreaptă spre Biserica Sfânta Treime, unde se oficiază o slujbă specială, iar păștenii așează in desagi pâinea pentru Sfintele Paști.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Duminică dimineața participă la momentul înălțător al Învierii , primesc Paștile, ciocnesc câte un ou și rostesc creștinește: ,,Hristos a Înviat,, și răspund: ,,Adevărat a Înviat,,. Vom reveni într-o ediție viitoare a cotidianului Unirea, cu mai multe amănunte despre programul manifestărilor consacrate acestei sărbători.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități Udatul fetelor de Paşti. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea