Rămâi conectat

Politică Administrație

Opinia comună a primarilor din Aiud şi Ocna Mureş :”Sorin Bumb minte cu o neruşinare fără limite”

Publicat

în

În urma articolului „Aiudul îngheţat în proiect” remis presei de către Sorin Ioan Bumb, primarii Mihai Horaţiu Josan şi Augustin Drăguţ şi-au exprimat la unison stupoarea faţă de recentele declaraţii ale vicepreşedintelui PDL al CJ Alba, care, după părerea celor doi edili, minte cu o neruşinare fără limite.
Primarul Augustin Drăguţ, deşi are alte preocupări în această perioadă, ţinând cont de ninsorile abundente, a fost primul care a reacţionat la afirmaţiile lui Sorin Bumb referitoare la înfiinţarea unei secţii externe a Spitalului din Aiud care să funcţioneze la Ocna Mureş, în urma închiderii spitalului din oraş. Conform afirmaţiilor vicepreşedintelui PDL al CJ Alba, ar fi fost iniţiate demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea în Ocna Mureş „a unei secţii medicale cu 40 de paturi, ca secţie exterioară a Spitalului din Aiud”, minister unde s-ar fi găsit înţelegere. În schimb, domnul Bumb se plânge că nu ar fi găsit această înţelegere acolo unde se aştepta mai puţin, adică la primarul Aiudului. „Eforturile primarului din Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, de a-l convinge pe dl. Josan să accepte soluţia s-au lovit de un zid”, declară acelaşi Sorin Ioan Bumb.
„Când Guvernul Boc a decis să desfiinţeze spitalul de la Ocna Mureş, singurul care a încercat să găsească o soluţie, alături de mine, şi să ne ajute a fost primarul Aiudului. Domnul Josan a venit cu ideea înfiinţării unei secţii externe a Spitalului Municipal Aiud la Ocna Mureş. Mai mult, am căzut de acord să aducem înapoi personalul medical, redistribuit prin alte părţi ale judeţului în urma desfiinţării spitalului, personal care să asigure funcţionarea acestei secţii. Două luni m-am zbătut cu primarul Josan să înfiinţăm secţia asta la Ocna Mureş. Cei care trebuiau să ne dea un răspuns, cum ar fi Prefectul judeţului Alba şi Direcţia de Sănătate Publică Alba, au fost foarte clari: nu se poate, nu sunt fonduri. Să arate Sorin Bumb aprobarea de la Minister, dacă o are. Chiar nu mai are nesimţirea nicio limită? Să nu se mai mire pedeliştii că au parte doar de neîncrederea populaţiei, atâta timp cât fac ce fac şi mint în asemenea hal. După ce că pentru Ocna Mureş, CJ Alba nu a alocat nici un leu din bugetul judeţului, iar Consiliul Local Ocna Mureş a mai rămas şi cu o datorie de circa 1,4 miliarde de lei vechi pentru cheltuielile de funcţionare ale spitalului, deşi nu consiliul semnase contracte cu furnizorii de gaz, curent şi aşa mai departe, Sorin Bumb îşi permite să facă astfel de declaraţii?! O fi bună campania electorală, dar nu cea care se bazează pe minciună şi pe necazurile oamenilor”, a declarat Augustin Drăguţ, primarul oraşului Ocna Mureş.
Primarul Mihai Horaţiu Josan a aflat de declaraţiile lui Sorin Bumb de la unii dintre cetăţenii Aiudului, care muncesc alături de el pentru deszăpezirea localităţii. Deşi primarul municipiului Aiud a mai afirmat că nu îi mai dă replici nici lui Sorin Bumb, nici altora care se găsesc complet în afara subiectului, ţinând cont de faptul că aceiaşi aiudeni care i-au dat informaţiile l-au rugat să „îl pună la punct pe mincinos”, Mihai Horaţiu Josan a precizat: „După ce au distrus şi sistemul sanitar şi au desfiinţat spitale ca să aibă ei ce fura, pedeliştii au tupeul să dea vina pe mine că nu aş fi vrut să înfiinţez secţia de la Ocna Mureş. Eu am vrut să creez secţia externă a Spitalului Municipal Aiud la Ocna Mureş, dar cu personalul care lucrase la spitalul din oraş, înainte de desfiinţare şi care acum dacă nu stă acasă, face naveta de nebun prin judeţ pentru un salariu de mizerie. În opinia lor, trebuia să renunţ la personalul de la Aiud, şi-aşa insuficient, care să facă tot naveta la Ocna Mureş, ca să lucreze în acea secţie, ceea ce nu puteam, pentru că se bloca activitatea spitalului din Aiud. Nu mă aştept de la pedelişti să aibă atâta respect pentru cetăţeni, încât să nu mintă. Cât despre Sorin Bumb, cum îl văd că tot aberează despre cifre de investiţii şi bugetul Aiudului, cred că are nevoie de nişte cursuri pe tema asta, pentru că e total pe lângă. Iar în privinţa polului de dezvoltare Aiud-Ocna Mureş, nu îi explic eu lui ce nu are cum să înţeleagă. Noi ne constituim în acest pol, ca să ne rezolvăm împreună, cei din zona asta, problemele, majoritatea create de PDL, pe parte de sănătate, învăţământ, infrastructură şi dezvoltare. Cu politrucii din PDL nu îmi mai pierd vremea, am treabă”.

Biroul de Presă al USL Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare