Rămâi conectat

Curier Județean

Omul de afaceri Ariganello Pasqualino suspectat de legături cu mafia, arestat preventiv la Curtea de Apel Alba Iulia – Va fi predat autorităţilor din Italia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, luni, sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare a omului de afaceri Ariganello Pasqualino (cetăţean italian cu reşedinţa în Alba Iulia) şi arestarea lui preventivă pe o durată de 15 zile începând cu data de 26.02.2018 şi până la data de 12.03.2018, în vederea predării către autorităţile judiciare ale statului solicitant, Italia.

Împotriva bărbatului în vârstă de 62 de ani, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare la data de 23.01.2018 întrucât acesta este condamnat în Italia, la o pedeapsă de 9 ani, 3 luni şi 29 de zile (pedeapsă cumulată) şi la o altă pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor economice şi financiare, prevăzute de art. 216 şi art. 219 din Legea falimentului italian.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Ariganello Pasqualino locuieşte în Alba Iulia de peste 15 ani. Aici a înfiinţat o societate de construcţii, SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, folosit de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale. În 2007, firma italianului a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care ar fi achitat efectiv doar 2 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Problemele penale ale italianului Ariganello Pasqualino la Alba Iulia: victimă în două dosare, condamnat la închisoare cu suspendare pentru exploatare ilegală de agregate minerale

Afacerea respectivă a însemnat, însă, începutul sfârşitului pentru afacerile italianului şi intrat şi în atenţia organelor de anchetă datorită unor suspiciuni de spălare de bani de ordinul milioanelor de euro. Firma italianului a ajuns în faliment, datorită incapacităţii de a valorifica fabrica şi terenul achiziţionate în 2007, care au fost vândute, ulterior, de un lichidator. Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi. Ariganello Pasqualino a cochetat în România şi cu fotbalul. În 2014 a fost impus preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, cea care se ocupă de Centrul de copii şi juniori al Universităţii Cluj, unde i-a luat locul patronului Romprest, Florian Walter. Italianul a deţinut această funcţie până în aprilie 2016.

Ariganello Pasqualino a fost condamnat în Italia la 9 ani şi 3 luni de închisoare, pentru bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri. Condamnarea datează de peste 10 ani, devenind definitivă în 2008. Pe numele acestuia a fost emis un mandat internaţional de arestare în 2011, dar, italianul, a fost identificat abia acum în România.

Potrivit cotidianului italian Gazeta del Sud, Arigannelo Pasqualino era un antreprenor din Rosarno considerat de anchetatori ca fiind apropiat de gruparea mafiotă ”’ndrangheta dei Pesce”. Aceasta se numără printre cele mai puternice ramuri ale ”’ndranghetei”, cu filiale în 30 de localităţi şi cu interese care se întind de la Reggio Calabria până la Milano. ”Carabinierii din Rosarno au constatat că, deşi familia i-a anunţat moartea, Ariganello lucra în România unde a deschis un restaurant şi avea activităţi în industria construcţiilor. Procuratura din Modena a emis un mandat european de arestare care a fost pus în aplicare de Poliţia Română pe baza indicaţiilor furnizate de carabinieri”, scrie ziarul italian.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea