Rămâi conectat

Ştirea zilei

Oana Badea: „La Guvern se filmează! Episodul vacanța de Paște”

Publicat

în

 

Fostul secretar de stat  în Ministerul Educaţiei Oana Badea condamnă noua structură a anului şcolar şi consideră posibilitatea de acordare a unei săptămâni libere, de la 1 mai până după Paşte, drept un joc de imagine făcut de premierul Victor Ponta.

„Parcă văd tabloul: ședință de guvern, premierul copleșit de preocupare, oportunități de imagine pentru jurnaliști, declarația pătrunsă de înțelepciune. Nimic mai mult decât goană după imagine.

Elit - Gustul Desăvârșit

În octombrie 2012, doamnei ministru Ecaterina Andronescu i se atrăgea atenția că modificarea structurii anului școlar și diminuarea cu o săptămână a vacanței de primăvară creează dezechilibru între perioadele de învățare și cele de vacanță și îi dezavantajează pe cei mai buni dintre elevi, participanții la olimpiadele naționale.

Structura inițială a anului școlar 2012/2013 propunea următorul model: 15 săptămâni școală – 3 săptămâni vacanță – 12 săptămâni școală – 2 săptămâni vacanță – 9 săptămâni școală – vacanța de vară. Tradiția suprapunerii vacanței de primăvară cu sărbătorile pascale a fost imposibil de realizat în 2013 din motive obiective deci se impunea o rezolvare și pentru acest aspect. Nu voi fi ipocrită și voi recunoaște că și această structură a primit destule critici la momentul aprobării sale.

Deși public s-a oferit o soluție pentru a îndrepta situația creată prin modificarea structurii anului școlar, Ecaterina Andronescu nu a luat nicio decizie. Pentru exactitate, redau justificarea precum și soluția înaintată  ministrului Andronescu:

„ (…) până în acest moment nu este precizată modalitatea în care se va organiza sistemul de învățământ preuniversitar în perioada sărbătorilor pascale, acest an școlar având particularitatea dispersiei în timp a datelor (exemplu: 5 mai și 31 martie). Argumentele soluției propuse de noi sunt: cadrele didactice pot planifica  parcurgerea materiei de la început în cunoștință de cauză; părinții, cunoscând din timp programul copiilor, îl pot armoniza cu propriul program și nu în ultimul rând, sectorul turistic poate adapta și oferi celor interesați pachete de vacanță specifice perioadei.

În urma discuțiilor purtate cu elevi, părinți și cadre didactice, soluția de principiu identificată de noi, pe care o înaintăm ministerului și pe care credem că ar trebui să o adoptați în beneficiul tuturor, presupune acordarea, pe lângă zilele libere existente deja în mod tradițional (prima și a doua zi de Paște), a încă două zile libere. Spre exemplu, perioada premergătoare zilei de 5 mai are conform ordinului dumneavoastră următoare structură: miercuri, 1 Mai – zi liberă, joi și vineri zile de școală. Noi propunem pentru zilele de 2 și 3 mai statutul de zile libere, în așa fel încât perioada cuprinsă între 30 aprilie și 7 mai să fie integral liberă.

Citind recent că Agenția Națională a Agențiilor de Turism și Asociația Litoral – Delta Dunării au solicitat Guvernului României, premierului însuși ca zilele de 2 și 3 mai să fie zile libere la nivel național mi-am dat seama că există riscul ca sistemul de învățământ să fie tratat la pachet deși are particularitățile sale. Totodată am înțeles a nu știu câta oară că pentru unii decidenți argumentele financiare le bat la scor pe cele raționale. Foșnetul potențialilor bani stârnește decizia!

Mai contează oare o amărâtă de vacanță în conformitate cu specificul domeniului educațional, raportul efort/ efect în învățare sau egalitatea de tratament între confesiuni? Nici vorbă. Contează să creăm imaginea că premierul însuși se luptă precum eroul din poveste spre a smulge din ghearele balaurului încă 2 zile libere. Asta da sarcină pentru un premier!

Actualul ministru poate îndrepta lucrurile chiar de mâine. Poate emite din motive întemeiate un simplu ordin pentru sistemul pe care vremelnic îl păstorește. Pentru un ordin de ministru ai nevoie de voință și putință. Zilele de 2 și 3 mai 2013 pot deveni libere iar recuperarea acestora se poată face în mod intensiv sau cum se decide, în avans. Și asta pentru că vacanța de primăvară a fost făcută varză de doamna Andronescu și nu pentru că turismului îi e mai bine.

Ministrul Pricopie mai are încă timp să ofere tratament egal celor care sărbătoresc Paștele la finele lui martie. Cu siguranță propunerea ar obține acordul sindicatelor, reprezentanților părinților și al elevilor fără prea mare efort. Rămâne de văzut dacă pentru ministrul Pricopie domeniul pe care îl conduce contează prin specificul său aparte. Punctual, nu există decât două variante: ori își asumă un ordin, ori acceptă soluția prin ricoșeu.

Înțeleg că domnului ministru Pricopie nu-i place haosul. Foarte bine pentru început! Însă nu în a face declarații constă provocarea ci în a nu păstori haosul. Câteva gânduri ale dascălilor exprimate la momentul în care Ecaterina Andronescu a emis ordinul de modificare a structurii anului școlar îi vor fi de ajutor:

„ S-a gândit cineva la copiii care în „săptămâna altfel” merg la olimpiadele naționale? După atâta efort îi așteaptă cinci zile de vacanță și-apoi două luni și jumătate de școală…”

„ (…) o singură săptămână de vacanță?! (…) Apoi, un semestru care se întinde pe o perioada de peste 5 luni, aproape fără pauza – o săptămână de vacanță nu înseamnă mare lucru, nici pentru profesori, nici pentru elevi – pare de necrezut!

„ Structura a fost făcută la derută „pe genunchi” vor veni precizări mult mai târziu ….”

„ Au făcut atâtea zile libere cu diferite ocazii nu prea importante și această Sărbătoare de Paște nu merită?? Rușine….”

„ M-am lămurit: fiecare ministru vrea să „rămână în istorie” pentru ceva și, nu poate cu esența, încearcă cu aparența.”

„ Și totuși, până la urmă, care e structura anului școlar 2012-2013, cu 35 sau 36 săptămâni de școală?!!”

Câteva detalii pentru lămurirea elementelor care determină structura anului școlar ar putea fi utile celor interesați. Trecerea de la trimestre la semestre s-a realizat în 1998. Și totuși, organizarea pe semestre avea încă, în 2011, mai puțini susținători în sistem decât structura pe trimestre. Discuția cu privire la prima și ultima zi de școală rămâne mereu în coadă de pește. Pentru că am trecut de la 6 la 5 zile de școală pe săptămână și am dobândit 12 zile libere prin lege, multe cu efect în timpul săptămânii, păstrarea intervalului 15 septembrie –15 iunie nu mai este viabilă. Am fi țara cu cele mai puține zile de școală între statele europene. Și ce dacă, ar fi tentați să spună unii. Personal, nu aș fi de acord cu aceștia. Păstrarea vacanțelor de 2 și 3 săptămâni presupune fie să începi mai repede în septembrie fie să termini mai târziu în iunie. Pentru evitarea căldurilor din iunie ar fi de preferat debutul anului școlar mai aproape de 1 septembrie. Așa cum știți perioada 1-15 septembrie e însă mult apreciată de operatorii din turism. Un conflict de interese între domenii. Poate ar trebui tranșat odată și odată. Nu în ultimul rând ar trebui făcută clar demarcația dintre vacanțe ca perioadă de refacere și vacanțele din perioada sărbătorilor religioase. De ce? Pentru că sunt două lucruri diferite iar situația în care ele pot fi suprapuse este una fericită dar nu întotdeauna realizabilă.”

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Publicat

în

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-18 mai în localităţile Vinţu de Jos, Pianu, Sebeş, Dostat şi Spring, din judeţul Alba.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 16-18.05.2022 este următorul:

– Vinţu de Jos – 16.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Pianu – 16.05.2022, începând cu ora 18.30;
– Sebeş – 17.05.2022, începând cu ora 11.00 (Casa de Cultură);
– Dostat – 18.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Spring – 18.05.2022, începând cu ora 18.30;

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

„Vara asta lansăm o provocare pentru toate tinerele din grupa de vârstă 24-29 de ani, aceea de a avea grijă de propria sănătate!
Astfel, le invităm să pună grija pentru sănătate în topul listei lor de priorități!
Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 16 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 15 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53834 de persoane confirmate, 52431 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 241 teste, 148 PCR, 93 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465454 mai exact, 356338 de teste PCR și 108968 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 1
CIUGUD – 1
SASCIORI – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 893 2.24 2
RIMETEA 990 2.02 2
OHABA 583 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3115 1.28 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13788 0.8 11
METEŞ 2751 0.73 2
LUPŞA 2836 0.71 2
MUNICIPIUL BLAJ 20622 0.68 14
SÂNTIMBRU 3019 0.66 2
ORAŞ TEIUŞ 7148 0.56 4
NOŞLAC 1816 0.55 1
CRICĂU 1965 0.51 1
MIRĂSLĂU 1945 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76685 0.51 39
LOPADEA NOUĂ 2494 0.4 1
ŞPRING 2537 0.39 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
ORAŞ CUGIR 25354 0.32 8
MIHALŢ 3213 0.31 1
CIUGUD 3293 0.3 1
PIANU 3563 0.28 1
ORAŞ ZLATNA 7779 0.26 2
GALDA DE JOS 4414 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25133 0.2 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 32855 0.12 4
ALBAC 1939 0 0
ALMAŞU MARE 1197 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1411 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BISTRA 4496 0 0
BLANDIANA 877 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1629 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 227 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3061 0 0
CIURULEASA 1123 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0 0
CUT 1272 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3115 0 0
DOŞTAT 1014 0 0
FĂRĂU 1470 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1157 0 0
HOREA 1898 0 0
IGHIU 7110 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MOGOŞ 744 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3743 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
POIANA VADULUI 1041 0 0
PONOR 574 0 0
RĂDEŞTI 1271 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2690 0 0
SĂLCIUA 1367 0 0
SĂLIŞTEA 2327 0 0
SÂNCEL 2579 0 0
SĂSCIORI 6485 0 0
SCĂRIŞOARA 1486 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1658 0 0
STREMŢ 2419 0 0
UNIREA 4823 0 0
VADU MOŢILOR 1268 0 0
VIDRA 1500 0 0
VINŢU DE JOS 5528 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism

Publicat

în

Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism

Un accident rutier a avut loc duminică, 15 mai, în Abrud, unde un șofer, cu o alcoolemie de 0,80 mg/l a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.

La data de 15 mai 2021, în jurul orei 04.40, polițiștii din Abrud, au intervenit pe strada Gura Cornei din oraș, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un bărbat de 32 de ani, din comuna Roșia Montană, în timp ce conducea un autoturism, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare