Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

O colaborare de succes, în sprijinul fermierilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

    Atunci când mai multe persoane au scopuri comune şi consideră că împreună le pot îndeplini mai uşor, ele se asociază. La fel s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 4 ani, cu crescătorii de bovine din Alba. Cu un început hotărât, cu câţiva fermieri mari şi mici, dar cu ambiţii mari, azi a ajuns o asociaţie în plină ascensiune, cu peste 900 membri cotizanţi activi. Cu susţinerea autorităţilor judeţene, în special a Consiliului Judeţean Alba, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba (AJCB) se implică în toate problemele fermierilor. Numai în 2011 au fost ajutaţi tineri fermieri  (majoritatea veniţi de la muncă din străinătate) să cumpere din ferme performante peste 150 viţele şi juninci pentru popularea fermelor. Spre exemplu, numai la o fermă din Cergău Mare au ajuns 50 de viţele de cea mai bună calitate genetică. În AJCB Alba veţi găsi şi persoane care deţin o vacă, dar au înţeles că în schimbul cotizaţiei de 5 lei/an pot cumpăra, de exemplu, porumb de sămânţă mai ieftin cu 30-60 lei/sac, la fel ierbicidul necesar, alte seminţe şi input-uri, iar viţeii pot fi valorificaţi prin asociaţie chiar la un preţ dublu faţă de târguri.
Pentru crescătorii de vaci, valorificarea laptelui a fost şi va fi o problemă. În acest sens, după discuţii purtate cu mai mulţi procesatori, a fost ales cel care a oferit cel mai bun preţ şi cele mai multe avantaje. Astfel, zona Munţilor Apuseni are din nou rută de lapte, pe care AJCB Alba încearcă să o „ţină în viaţă” de trei luni, întrucât având în vedere numărul de vaci existent în Apuseni, laptele colectat nu acoperă investiţiile făcute de procesator, iar acesta poate să se retragă de pe aceasta rută. Cine ar face zeci de kilometri pentru 70 litri de lapte, la două zile. Oamenii din zonă trebuie să înţeleagă că este greu să se mai înfiinţeze această rută dacă va fi din nou abandonată. „Aurul alb” al Apusenilor trebuie valorificat, iar creşterea animalelor trebuie să fie un motiv pentru a se repopula zonele. Să facem un calcul: un minimum de 3.000 l lapte, cu 1 leu/litru = 3.000 lei, 1 viţel = 1.500 lei, subvenţia = 410 lei, în total 4.910 lei obtinuţi de pe urma unei vaci, la care se adaugă subvenţia substanţială pe hectar, pe animal, pentru zona defavorizată. Din păcate, în unele localităţi, persoane din primării sau din conducerea asociaţiilor locale îndeamnă deţinătorii de vaci să nu predea laptele către procesator, dar oamenii trebuie să-şi cunoască mai bine interesele, să-şi permanentizeze sursa de venit, să ajute la întoarcerea în propriile gospodării a celor plecaţi în alte localităţi, pentru că le pot spune că trăiesc în ferma lor mai bine decât la oraş sau în străinătate. În această perioadă, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba vă stă la dispoziţie cu seminţe şi ierbicid la un preţ mult sub cel practicat de magazine, cu furaje la preţuri avantajoase, cu utilajele proprii pentru întreţinerea păşunilor şi pajiştilor, iar singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să luaţi legătura cu conducerea asociaţiei. Datele de contact sunt: AJCB Alba Iulia, str. Al. Ioan Cuza, nr.4, director Radu Moldovan, tel. 0724/058.123, 0726/369.235, 0726/369.236, fax 0258/811.932, www.ajcbalba.ro, e-mail [email protected].
(A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Schimbări la vârsta de pensionare de la 1 septembrie. Explicațiile Ministerului Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

PENSII 2024: Schimbări la vârsta de pensionare de la 1 septembrie. Explicațiile Ministerului Muncii O schimbare majoră este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări, care permitea pensionarea înainte de vârsta standard fără reducerea beneficiilor. Această opțiune va fi disponibilă doar până la 31 august 2024. După această dată, cei care doresc să se pensioneze anticipat vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea