Rămâi conectat

Actualitate

O colaborare de succes, în sprijinul fermierilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Atunci când mai multe persoane au scopuri comune şi consideră că împreună le pot îndeplini mai uşor, ele se asociază. La fel s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 4 ani, cu crescătorii de bovine din Alba. Cu un început hotărât, cu câţiva fermieri mari şi mici, dar cu ambiţii mari, azi a ajuns o asociaţie în plină ascensiune, cu peste 900 membri cotizanţi activi. Cu susţinerea autorităţilor judeţene, în special a Consiliului Judeţean Alba, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba (AJCB) se implică în toate problemele fermierilor. Numai în 2011 au fost ajutaţi tineri fermieri  (majoritatea veniţi de la muncă din străinătate) să cumpere din ferme performante peste 150 viţele şi juninci pentru popularea fermelor. Spre exemplu, numai la o fermă din Cergău Mare au ajuns 50 de viţele de cea mai bună calitate genetică. În AJCB Alba veţi găsi şi persoane care deţin o vacă, dar au înţeles că în schimbul cotizaţiei de 5 lei/an pot cumpăra, de exemplu, porumb de sămânţă mai ieftin cu 30-60 lei/sac, la fel ierbicidul necesar, alte seminţe şi input-uri, iar viţeii pot fi valorificaţi prin asociaţie chiar la un preţ dublu faţă de târguri.
Pentru crescătorii de vaci, valorificarea laptelui a fost şi va fi o problemă. În acest sens, după discuţii purtate cu mai mulţi procesatori, a fost ales cel care a oferit cel mai bun preţ şi cele mai multe avantaje. Astfel, zona Munţilor Apuseni are din nou rută de lapte, pe care AJCB Alba încearcă să o „ţină în viaţă” de trei luni, întrucât având în vedere numărul de vaci existent în Apuseni, laptele colectat nu acoperă investiţiile făcute de procesator, iar acesta poate să se retragă de pe aceasta rută. Cine ar face zeci de kilometri pentru 70 litri de lapte, la două zile. Oamenii din zonă trebuie să înţeleagă că este greu să se mai înfiinţeze această rută dacă va fi din nou abandonată. „Aurul alb” al Apusenilor trebuie valorificat, iar creşterea animalelor trebuie să fie un motiv pentru a se repopula zonele. Să facem un calcul: un minimum de 3.000 l lapte, cu 1 leu/litru = 3.000 lei, 1 viţel = 1.500 lei, subvenţia = 410 lei, în total 4.910 lei obtinuţi de pe urma unei vaci, la care se adaugă subvenţia substanţială pe hectar, pe animal, pentru zona defavorizată. Din păcate, în unele localităţi, persoane din primării sau din conducerea asociaţiilor locale îndeamnă deţinătorii de vaci să nu predea laptele către procesator, dar oamenii trebuie să-şi cunoască mai bine interesele, să-şi permanentizeze sursa de venit, să ajute la întoarcerea în propriile gospodării a celor plecaţi în alte localităţi, pentru că le pot spune că trăiesc în ferma lor mai bine decât la oraş sau în străinătate. În această perioadă, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba vă stă la dispoziţie cu seminţe şi ierbicid la un preţ mult sub cel practicat de magazine, cu furaje la preţuri avantajoase, cu utilajele proprii pentru întreţinerea păşunilor şi pajiştilor, iar singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să luaţi legătura cu conducerea asociaţiei. Datele de contact sunt: AJCB Alba Iulia, str. Al. Ioan Cuza, nr.4, director Radu Moldovan, tel. 0724/058.123, 0726/369.235, 0726/369.236, fax 0258/811.932, www.ajcbalba.ro, e-mail [email protected]
(A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miecuri legea care creşte durata concediului de acomodare pentru părinţii care au adoptat un copil, de la un an, cât este în prezent, la doi ani.

Proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, conform Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat afirma după votul din Parlament că iniţiativa este pe cât de simplă, pe atât de esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.

”Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, spunea Ignat.

El preciza că acest proiect nu vorbeşte de soluţii care rezolvă doar financiar o problemă, ci despre timp, o resursă de multe ori mai preţioasă. ” În acest caz, despre timpul petrecut împreună de familiile în care adopţia naşte cu adevărat părinţi şi copii, timp tradus în încredere unii în ceilalţi, în sine şi în ziua de mâine, timp tradus în ataşament sigur, nevoi care primesc răspuns şi paşi spre echilibrul emoţional”, mai arăta deputatul liberal.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar.

Bugetul pentru creșterile salariale este de peste 8 miliarde de lei, conform documentului citat anterior. Amintim că proiectele de legi ale Educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie.

Elit - Gustul Desăvârșit

De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.

Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Tot în document este menționat că salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Raportat la salariul actual, creșterea ar însemna aproximativ 62% pentru cadrele didactice debutante.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Ce susțin inițiatorii

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare