Rămâi conectat

Actualitate

Nume derivate din Dumitru care se sărbătoresc de Sfântul Dumitru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru. Cui trebuie să îi spui ”la mulți ani”!

sfantul-dumitru-nume-care-se-sarbatorescÎn 26 octombrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. Originea numelui său este grecească și amintește de vechea zeiță Demeter.

Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, “maica poporului”, pronunțat în neogreacă Dimomitir.

Citește și: Felicitări de Sfântul Dumitru și mesaje de Sfântul Dumitru

Iata derivate și diminutive ale numelui Dumitru și deci ale tuturor celor pe care îi sărbătorim în această:

Elit - Gustul Desăvârșit

Nume de barbati derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.

Nume de femei care sunt sarbatorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrita, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mimi.

Semnificația numelui Dumitru

Numele Dumitru- Dumitra și popularul prenume Mitică își au originea în grecescul Demetrios, provenit din Demeter sau Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilitășii. Numele Demeter este compus din sintagmele grecești “De”- pământ și “Meter”- mamă, Demetrios însemnând “iubitor al pământului” sau “dedicat, devotat, credincios lui Demeter.

De ce este sărăbătorit Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a văzut lumina zilei în cetatea Solun, Tesalonicul de astăzi. Crescut în tradiţia religiei creştine de către tatăl sau, Dimitrie i-a urmat acestuia ca guvernator al cetăţii, ocazie cu care şi-a afirmat, în mod public, convingerile religioase. Întrucât nu a cedat presiunilor împăratului roman Maximilian de a renunţa la credinţa creştină, ci , dimpotrivă, i-a încurajat şi pe alţi creştini să îşi declare convingerile religioase, el a fost ucis în ziua de 26 octombrie 304, de către soldaţii împăratului.

Citește și: MESAJE DE SFÂNTUL DUMITRU: Urări, felicitări şi sms-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi

Deasupra mormântului în care a fost adus în secret trupul lui Dimitrie a fost ridicată apoi o mică biserica, un locaş creştin care a prilejuit numeroase minuni, mai ales de vindecare.

Leontie, unul dintre oamenii lecuiţi acolo, a început construirea unei mari biserici deasupra mormântului lui Dimitrie, ocazie cu care au ieşit la iveală moaştele neputrezite ale acestuia şi s-a constatat că din ele se revarsă un mir cu o aromă plăcută simţirii. Leontie a cinstit trupul neputrezit al Sfântului Dimitrie, aşezându-l într-o raclă împodobită cu aur şi pietre preţioase şi a luat cu sine în regiunea sa de baştină, giulgiul însângerat al sfântului, giulgiu care a dat prilejul unei noi minun, vindecarea conducătorului cetăţii Iliric.

Citește și: Obiceiuri de Sfântul Dumitru și tradiții de Sfântul Dumitru

Biserica din Tesalonic în care odihneşte trupul Sfântului Dimitrie a ajuns vestită datorită nenumăratelor minuni înfăptuite sub acoperişul ei. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a devenit, în timp, patronului oraşului Tesalonic , fiindu-i atribuite salvarea locuitorilor de la molime şi invazii.

Sfântul Dumitru este sărbătorit că patron al vitelor , el fiind considerat că stăpân peste jumătatea de an care cuprinde anotimpul rece , cealaltă jumătate fiind vegheată de către Sfântul Gheorghe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, pe ultimul loc în Europa la numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. În cazul unui accident cu victime sau dacă o persoană suferă un AVC, o secundă poate face diferența dintre viață și moarte.

În loc să intervină, mulți merg mai departe sau încep să filmeze cu telefoanele. Guvernanții vor să schimbe lucrurile și le oferă 200 de lei ca să achite cursurile celor care vor să învețe să acorde primul ajutor.

Maria este studentă la medicină. În anul I de facultate, a fost martoră la o scenă care i-a schimbat viața. A văzut un bărbat care și-a pierdut cunoștința într-un mijloc de transport în comun, însă nimeni nu a intervenit. După acel moment, a început să facă videouri prin care să le explice oamenilor cum să acorde primul ajutor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Maria Bălan, studentă la medicină: „Toată lumea filma, nu înțelegeam de ce este agitație în tramvai. Am încercat să îmi fac loc să intru printre oameni, am mers în față unde era domnul căzut, m-am uitat la el, i-am verificat respirația, am văzut că respiră. L-am asistat după aceea. Am rămas foarte dezamgită atunci când am văzut reacția oamenilor din jur”.

O femeie i-a salvat viața tatălui ei pentru că a recunoscut semenele unui accident vascular cerebral.

Femeie: „Mi-am dat seama imediat că discutăm de un AVC, am sunat la 112 și finalul a fost unul îmbucurător”.

Din păcate, finalurile fericite sunt destul de rare. Potrivit Programului Naţional „România în siguranţă”, în fiecare an, 70.000 de persoane mor pentru că nu primesc ajutor la timp. Se poate întâmpla să fim martori la un accident cu victime sau ca o persoană să cadă chiar în fața noastră și să nu știm cum să procedăm în aceste situații. Din păcate, 80% dintre români nu știu să acorde primul ajutor, iar acest procent ne clasează pe ultimul loc în Europa.

Bărbat: „Nu știu dacă aș putea salva pe cineva, dar aș încerca, dar nu știu să dau primul ajutor”.

Pentru a-i motiva pe români să facă cursuri de prim ajutor, un proiect legislativ propune ca persoanele care au împlinit 14 ani și au domiciliul în România, să primească un voucher în valoare de 200 de lei pentru a învăța cum să salveze vieți.

Diana Stoica, inițiatorul proiectului: „Ne-am gândit ca aceste cursuri să fie de minim trei ore și să aibă cel puțin jumătate parte practică, adică efectiv să pui mâna, să faci manevre de resuscitare, să faci o manevră, să elimini ceva cu care cineva nu poate să respire, un obiect străin”.

Femeie: „Nu am făcut cursuri, dar știu, mă descurc. În ziua de azi avem nevoie de așa ceva. Orice om are nevoie să știe chestia asta”.

Proiectul ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, iar suma va fi suportată din bugetul de stat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2023 | Pensiile ar putea fi majorate de două ori în anul 2023!

Marius Budăi a anunțat că pensiile vor fi majorate de două ori anul viitor. Cu toate că până acum este stabilită doar creșterea de la începutul anului, Ministrul Muncii spune că nu exclude încă o majorare.

Citește și: Pensii 2023: Cât crește pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2023

Pensiile ar putea fi majorate de două ori în 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță posibilitatea ca pensiile să fie majorate încă o dată anul viitor, în afară de creșterea de la început de ianuarie. Acesta a reamintit faptul că la începutul anului 2023 pensiile vor fi majorate cu 12,5%.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În luna ianuarie pensiile vor veni majorate, așa cum coaliția politică care susține Guvernul a decis. Nu avem niciun fel de sincopă. Vom finaliza până ce facem calculele, până în 10 decembrie, pentru că noi calculăm până în 10 decembrie sumele pentru plata pensiilor pentru luna ianuarie. Imediat vom implementa și tipărirea cupoanelor de pensie, vor fi acele deschideri de conturi de la început de an, am discutat și cu Poșta Română.

Citește și: Pensii 2023: Cu cât CREȘTE punctul de pensie de la 1 ianuarie. Ce ajutor bănesc vor primi cei cu venituri sub 3.000

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi. La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente„, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă va putea Guvernul să mai decidă o nouă majorare a pensiilor pentru anul viitor, Marius Budăi nu a negat.

„Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar. Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…).

Citește și: Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă, când coaliția a decis, Executivul a executat„, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%

Întrebat, totuși, dacă exclude ca pe lângă această majorare de 12,5% să mai fie o nouă majorare aplicată pensiilor în 2023, oficialul a recunoscut că acest lucru s-ar putea întâmpla.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Acordarea alocaţiei din prima zi de viaţă a copilului. PROIECT în Parlament ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acordarea alocaţiei din prima zi de viaţă a copilului. PROIECT în Parlament ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile

Doi parlamentari USR au depus, vineri, o inițiativă legislativă pentru acordarea alocației de creștere a copilului din prima zi de viață, urmând ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile.

„În mod normal, un copil trebuie să beneficieze de alocație din prima zi de viață. Birocrația face ca prima plată a alocației să se facă în luna următoare nașterii sau după două luni sau chiar mai târziu. Mai mult, nevoile unei familii cu un nou născut sunt imediate și semnificative, iar statul trebuie să respecte drepturile fiecăruia, inclusiv ale celor abia veniți pe lume”, susține senatorul USR Anca Dragu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ideea „Alocației din prima zi” aparține unui membru USR din Dolj, Andrei Pătru, care la începutul anului a inițiat o petiție și a strâns semnături de la cetățeni. „Inițiativa pune oamenii înaintea birocrației, fiind absurd să le ceri părinților să stea cu mâna întinsă cu un vraf de hârtii, ca să nu piardă bani care li se cuvin, tocmai în acele zile”, susțin inițiatorii.

„Astăzi, un copil care se naște, de exemplu, pe 2 martie nu are dreptul legal la alocație decât începând de la 1 aprilie (luna următoare) și primește banii, eventual, prin luna mai. Două luni pierdute. Asta, în scenariul optimist. Pentru că sunt întârzieri și mai mari. Asta se întâmplă exact în perioada critică. Atunci când familia are nevoie de sprijin cu adevărat din prima zi. Nu când își aduce aminte statul”, motivează necesitatea inițiativei legislative senatorul USR, Ștefan Pălărie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea