Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

NOUL MINISTRU AL SĂNĂTĂŢII, RITLI LADISLAU, ALTĂ MĂRIE CU ACEEAŞI PĂLĂRIE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sănătatea este unul din drepturile fundamentale ale omului, este o valoare universală a societăţii, în general, şi a societăţii româneşti, în special. Acest lucru este înscris în Constituţia statului român. Sănătatea cetăţeanului unei ţări formează un tot unitar cu dezvoltarea economică a ţării, integrându-se comandamentelor politice şi economice ale ţării respective. Sectorul sanitar este un sector productiv la fel de important ca sectoarele industrial, economic, agricol sau bancar fiindcă produce cel mai drag şi cel mai scump produs al omului care se numeşte sănătate.
Pentru monitorizarea calităţii serviciilor medicale de sănătate din ţara noastră există structuri implicate care ar trebui să aibă interconexiuni între ele. Cele mai importante structuri sunt Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Ministerul Sănătăţii, ca instituţie guvernamentală ce garantează realizarea programelor de sănătate acceptate de guvern privind sănătatea populaţiei, este considerat organismul principal ce organizează şi răspunde de nivelul de funcţionare la nivel calitativ corespunzător a tuturor serviciilor de sănătate, publice sau private, din România. Pe lângă programele naţionale de sănătate ca: diabetul, bolile cardiovasculare, TBC, SIDA etc, Ministerul Sănătăţii are controlul absolut al achiziţionării de aparatură medicală de înaltă performanţă şi o distribuţie nediscriminatorie a acesteia spre spitale. Deţine şi funcţia cheie în ceea ce priveşte personalul medical şi numărul de paturi în spitale sau numărul de ambulatorii de specialitate. De asemenea mai deţine şi funcţii importante în domeniul perfecţionării profesionale.
Ce a lăsat în urmă fostul ministru la sănătăţii: spitale desfiinţate, numărul de paturi de spital decimate, locuri de muncă în spitale micşorate şi posturi blocate, salariile halatelor albe micşorate cu 25%, educaţie sanitară profilactică aproape nulă, programe de sănătate fără susţinere financiară. Nu poţi să faci reformă chiar dacă eşti ministrul sănătăţii cu o finanţare de 3 la sută din PIB, motiv pentru care Attila, biciul lui Dumnezeu, şi-a dat demisia. Noul ministru al sănătăţii Ritli Ladislau este medic, şi asta este bine, vine din sistem, şi asta este bine, dar vine din sistem compromis, fiind după unii responsabil de moartea a cel puţin 12 bebeluşi din Oradea, în urmă cu câţiva ani el fiind directorul Direcţiei Sanitare, care era o funcţie cu rol de ministru în judeţul său. Bani n-o să fie mai mulţi, aceasta văzându-se din declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, iar închiderea „robinetelor” prin care se consumă în sistem va însemna din nou criză şi iar criză.
CNAS, sub conducerea domnului Lucian Duţă, are o singură funcţie şi aceasta este cea mai importantă, de a finanţa serviciile de sănătate după principii ce rezultă din respectarea legii. Deocamdată CNAS nu este independent şi este subordonat politic, şeful CNAS fiind numit de primul minstru. Până când banii „recoltaţi” de la cetăţeni şi instituţii vor trece pe la Ministerul Finanţelor, în sănătate nu vor fi bani. Eliminarea acestui cerc vicios şi mai ales subordonarea CNAS direct Parlamentului este un gest care ar putea urni „căruţa căzută în şanţ” numită sănătate. O schimbare a ministrului sănătăţii, fără fond, este vorba proverbului românesc: „O altă Mărie, cu aceeaşi pălărie”.
dr. Mircea FRENŢIU
Medic primar chirurg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare