Noul ministru al Educației, Valentin Popa: Admiterea la liceu ar putea să fie din nou modificată

Paul Voicu - Primar 2020

Admiterea la liceu s-ar putea modifica din nou. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, a anunțat la o întalnire cu reprezentanții părinților că dorește ca media claselor 5-8, care acum contează în proportie de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Aceste teze ar urma sî devina testări naționale.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai părinților, Valentin Popa a avansat ideea ca media claselor V-VIII, care contează în proporție de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază.

ELIT

Care vor fi aceste materii de baza? Limba romana si matematica pentru clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, plus istorie sau geografie in clasa a VIII-a. Foarte important este si faptul ca aceste teze vor deveni teze nationale, urmand sa sa se dea in acelasi timp, cu subiect unic.

Pe de alta parte, insa, asociatiile de parinti cer revenirea la examenul de admitere si renuntarea la evaluarea nationala. Exista tot mai multe voci care spun ca actualul sistem nu are relevanta, in conditiile in care notele si mediile din clasele V-VIII nu reflecta intotdeauna pregatirea reala a elevilor.

Mihail David - 2020

Deocamdata modificarea admiterii la liceu este doar la stadiul de propunere, urmand sa fie discutata cu partenerii sociali in perioada urmatoare.

Admiterea la liceu a mai suferit o modificare in 2017, atunci cand Ministerul Educatiei Nationale a anuntat a schimbat calculul mediei de admitere. Practic, ponderea mediilor din clasele V – VIII a ajuns la doar de 20%, fata de 25% cat a fost in anii precedenti.

Iata cum se calculeaza media de admitere la liceu:

„Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

Unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a”

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Șică Mandolină 13 februarie 2018 at 13:33

Ar trebui sa se dea admitere la liceu asa cum era pe vremuri. In acest mod NU ar mai fi favorizat nimeni.

Misu 13 februarie 2018 at 15:48

Ba voi sunteti demenți???
Lasa-ți dracului odata legile intr-un fel…ii nenorociți pe copii astia…habar nu au ce sa faca…nu-si pot face si ei un plan pe termen mai lung…care vine la minister schimba ceva…sa arate el ce inteligent e…sunt toate scolile peefecte…totul e ca la carte si ramasese examenul de admitere de rezolvat…..

ZAU 13 februarie 2018 at 21:47

Toți Analfabeții miniștrii ai educației se văd reîncarnarea lui Titu Maiorescu
Alooo copii noștri nu sunt cobaii voștri!!

securistu 14 februarie 2018 at 11:40

Tovarasu ministru, lasa prostiile, vezi ca inca nu s-au tiparit manuale de dirigentie si educatie sexuala. De-acolo iese cashul.

Einstein 15 februarie 2018 at 14:14

Bravo noului ministru. Si E=mc², nu-i asa?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...