Rămâi conectat

Actualitate

Noul ministru al Educației, Valentin Popa: Admiterea la liceu ar putea să fie din nou modificată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Admiterea la liceu s-ar putea modifica din nou. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, a anunțat la o întalnire cu reprezentanții părinților că dorește ca media claselor 5-8, care acum contează în proportie de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Aceste teze ar urma sî devina testări naționale.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai părinților, Valentin Popa a avansat ideea ca media claselor V-VIII, care contează în proporție de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază.

Care vor fi aceste materii de baza? Limba romana si matematica pentru clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, plus istorie sau geografie in clasa a VIII-a. Foarte important este si faptul ca aceste teze vor deveni teze nationale, urmand sa sa se dea in acelasi timp, cu subiect unic.

Pe de alta parte, insa, asociatiile de parinti cer revenirea la examenul de admitere si renuntarea la evaluarea nationala. Exista tot mai multe voci care spun ca actualul sistem nu are relevanta, in conditiile in care notele si mediile din clasele V-VIII nu reflecta intotdeauna pregatirea reala a elevilor.

Deocamdata modificarea admiterii la liceu este doar la stadiul de propunere, urmand sa fie discutata cu partenerii sociali in perioada urmatoare.

Admiterea la liceu a mai suferit o modificare in 2017, atunci cand Ministerul Educatiei Nationale a anuntat a schimbat calculul mediei de admitere. Practic, ponderea mediilor din clasele V – VIII a ajuns la doar de 20%, fata de 25% cat a fost in anii precedenti.

Iata cum se calculeaza media de admitere la liceu:

„Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

Unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a”

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea