Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noua lege a pensiilor: Vârsta de pensionare va fi majorată până la 65 de ani. Anunțul lui Marius Budăi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noua lege a pensiilor: Vârsta de pensionare va fi majorată până la 65 de ani. Anunțul lui Marius Budăi

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, miercuri, despre noua Lege a pensiilor care ar urma să reformeze sistemul public de pensii, reformă asumată prin PNRR. Șeful Muncii a anunțat că va fi majorată vârsta de pensionare până la 65 de ani.

Citește și: Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Totodată, la calcularea pensiilor va fi luată în calcul întreaga perioadă de activitate, pentru toate categoriile profesionale.

Marius Budăi a asigurat că va exista o perioadă de tranziție, astfel încât sisteme precum cel de Apărare, Ordine Publică și Justiție să nu fie bulversate.

„În primul rând, va crește vârsta de pensionare. În al doilea rând, va crește perioada la care se va raporta calculul. Deci, nu se va mai face acel calcul, ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni.

Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate

Treptat, vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă. Asta înseamnă alinierea contributivității. Și în al treilea rând, a crescut și va crește treptat perioada petrecută în acea activitate.

Dacă vorbim de magistrați, nu se vor mai permite perioada asimilate și, așa cum era în proiectul inițial, se va începe de la 20 de ani strict în Magistratură, urmând ca, în următorii cinci ani, să crească această perioadă până la 25 de ani.

Dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau mandat fie de 4 ani, fie de cel puțin 14 ani. S-au aliniat toate la 25 de ani. Deci, acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv.

Și ajungem să avem și vârsta de pensionare crescută, similar, la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”

„Va exista o perioadă de tranziție, astfel încât să nu existe bulversări mari în sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională sau în Justiție, sau în oricare sistem, până la urmă”, a declarat, miercuri, Budăi.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea