Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate

Românii care se apropie de vârsta de pensionare dar nu au cotizat suficient mai pot cumpăra vechime și în acest an, conform OUG 163/2020. Așadar, cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate.

Nu ai contribuția necesară pentru ieșirea la pensie? Cât costă un an de vechime în muncă
Românii care trebuie să iasă la pensie dar nu au cotizarea minimă la sistemul de pensii mai pot cumpăra vechime și în acest an.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023 | Pensia anticipată: Care sunt actele necesare pentru dosarul de pensionare

Un calcul simplu va arăta fiecăruia care este suma pe care trebuie să o plătească pentru a-și asigura pensia.

Cum se face calculul pentru o lună

În acest fel, pentru o lună de vechime în muncă se face următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și se obţine 750 lei.

Astfel, dacă cineva are nevoie de 12 luni de cotizare la fondul de pensii, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 750 de lei și rezultă 9.000 lei.

CITEȘTE ȘI: Noutăți pensii | Cât a crescut punctul de pensie în ultimii 4 ani

Ce spune șeful Casei de Pensii

„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.

Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

CITEȘTE ȘI: Recalculare pensii 2023: Lista de acte necesare și modelul de formular-tip

Câți români și-au cumpărat vechime în muncă

Până acum, conform declarațiilor lui Daniel Baciu, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, iar valoarea contractelor încheiate se ridică la 335 de milioane de lei.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Renegocierea PNRR, esențială pentru creșterea pensiilor. Ce spune ministrul Boloș?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea