Rămâi conectat

Actualitate

Mulţi autopropuşi, puţini aleşi! Rezultatele finale ale alegerilor locale din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primele emoţii date de rezultatele anunţate pentru alegerile locale încep să se disipeze făcând loc calculelor, analizelor, sintezelor. Pentru cititorii noştri interesaţi de astfel de „operaţii” publicăm acum rezultatele finale ale alegerilor locale din municipiul Alba Iulia aşa cum au fost ele anunţate de Biroul Electoral al Municipiului Alba Iulia.
lRepartizarea voturilor pentru primarul municipiului Alba Iulia
În municipiul Alba Iulia sunt înscrişi în listele electorale 62.542 alegători din care s-au prezentat la urne un număr de 32.475 de alegători, adică un procent de 51,9 la sută. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 31.711 în timp ce 722 de voturi au fost declarate nule. Cei 32.475 de alegători care au participat la scrutin au avut de ales un primar din 10 candidaţi. Prezentăm rezultatele obţinute de fiecare candidat în ordinea descrescătoare a numărului de voturi:

1. Mircea HAVA PDL 15.733 voturi 49,61%
2. Călin POTOR USL 11.538 voturi 36,38%
3. Pavel Dorin ŞERDEAN PPDD 2.413 voturi 7,6%
4. Vasile Marius CRIŞAN UNPR 537 voturi 1,69%
5. Ioan Florin HOMOŞTEAN MILACIU independent 531 voturi 1,67%
6. Ioan MEDREA Forţa Civică 312 voturi 0,98%
7.Edmund Cristian LEONHARDT Partidul Verde 215 voturi 0,67%
8. Nicolae Radu DREGHICIU PNŢCD 202 voturi 0,63%
9. Domninca Monica SIMA PRM 167 voturi 0,52%
10. Gheorghe JIBETEAN PSDM 63 voturi 0,19%
Cu 15,73 de voturi (49,61 la sută) mandatul de primar al municipiului Alba Iulia i-a fost atribuit candidatului partidului Democrat Liberal – Mircea HAVA.

lRepartizarea voturilor pentru Consiliul local al municipiului Alba Iulia
Pentru Consiliul local al municipiului Alba Iulia au votat tot 32.475 de alegători, dar aici numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 31.641 în timp ce 787 de voturi au fost declarate nule cu 65 mai multe decât cele pentru alegerea primarului. Prezentăm rezultatele obţinute de fiecare partid sau formaţiune politică sau candidat independent în ordinea descrescătoare a numărului de voturi:
1. Partidul Democrat Liberal 13.071 voturi 41,31%
2. Uniunea Social Liberală 12.194 voturi 38,53%
3. Partidul Poporului Dan Diaconescu 2565 voturi 8,10%
4. Uniunea Naţională pentru Progresul României 648 voturi 2,04%
5. Vasile Voicu BORA 547voturi 1,72%
6. Lidia Cristina ANGHEL 416 voturi 1,31%
7. Ioan Florin HOMOŞTEAN MILACIU 368 voturi 1,16%
8. Partidul Verde 363 voturi 1,41%
9. Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat 365 voturi 1,12%
10. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România 312 voturi 0,98%
11. Forţa Civică 246 voturi 0,77%
12. Partidul România Mare 175 voturi 0,55%
13. Alianţa Civică Democrată a Romilor 125 voturi 0,39%
14. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România 102 voturi 0,32%
15. Partidul „Totul pentru Ţară” 57 voturi 0,18%
16. Partidul Social Democrat al Muncitorilor 49 voturi 0,15%
17. Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” 47voturi 0,14%.
Au reuşit să treacă pragul electoral trei partide şi formaţiuni politice: Partidul Democrat Liberal, Uniunea Social Liberală şi Partidul Poporului Dan Diaconescu. Din listele acestor partide s-au atribuit mandatele de consilieri locali, conform coeficientului electoral al circumscripţiei care este de 1325 voturi.
În prima etapă de repartizare a mandatelor de consilieri locale a dat câte 9 mandate pentru PDL şi USL şi un mandat pentru PPDD, rămânând două mandate de atribuit în cea de-a doua etapă în care PDL a mai primit un mandat, iar PPDD încă unul. S-a întâmplat aşa pentru că cele două partide au avut cel mai mare număr de voturi rămase neutilizate în prima etapă. Astfel, în Consiliul local Alba Iulia PDL are 10 mandate, USL 9 şi PPDD 2. Anca DINICĂ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută

O chitară ruptă care i-a aparţinut lui Kurt Cobain este scoasă la licitația ”Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll!, organizată de casa Julien’s Auction’s la New York, și ar putea fi adjudecată cu o sumă importantă, scrie Reuters.

Instrumentul muzical, lipit cu bandă adezivă, este considerat de unii experţi un fragment din istoria rock-and-rollului şi a fost estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de dolari.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Chitara a fost sfărâmată în Williamsport, Pennsylvania, în 1989”, a spus directorul executiv al Julien’s Auctions, Martin Nolan.

De asemenea, o pereche de ochelari purtaţi de John Lennon ar putea fi adjudecată cu peste 80.000 de dolari.

„Îl identificai pe John Lennon ca purtând tipul de ochelari rotunzi de bunicuţă, aşa cum le spunea chiar el. Iar fotografia lor seamănă cu cea făcută de Ian McKellen pentru volumul ‘The Lives of John Lennon’, așa că ochelarii sunt însoţiţi de această carte”.

Licitația include peste 1.500 de loturi care cuprind obiecte ce le-au aparţinut unor artişti de seamă, precum Beyonce, Prince şi Carrie Underwood.

Martin Nolan a spus că începând cu perioada pandemiei a crescut numărul celor care doresc să intre în posesia unor obiecte simbolice.

„Oamenii îşi scot banii pe care îi aveau investiţi în obiecte intangibile sau chiar în proprietăţi imobiliare incluse în portofoliul de investiţii şi aleg să fie proprietarii a ceva cool, ceva la care să se poată raporta”, a mai spus el.

Licitaţia se va desfăşura live la Hard Rock Cafe din Times Square New York City şi online în perioada 11-13 noiembrie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba

România a reuşit să recupereze un munte, după mai mult de un deceniu de procese. Este vorba despre peste 10.000 de hectare din Retezat care au fost primite ilegal de o familie de austrieci.

În zonele care s-au retrocedat acestora se află lacuri din Parcul Național Retezat şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Procesul cel mai controversat în ceea ce privește retrocedările din județul Hunedoara a ajuns la final, iar asta pentru că magistrații Tribunalului Hunedoara au decis în mod definitiv faptul că toate aceste terenuri au fost retrocedate în mod ilegal.

Practic, totul a început în 2006, atunci când presupușii moștenitori ai familiei Kendeffiy au depus în instanță titluri de proprietate despre care, ulterior, în 2019, Academia Română a susținut faptul că ar fi ilegale.

Au continuat procesele ani și ani, mai ales că vorbim despre faptul că aceste moștenitoare au primit peste 10.000 de hectare de teren din Munții Retezat.

Este vorba despre hectare de pășuni, păduri, golfuri alpine, inclusiv terenurile pe care se află în acest moment lacurile glaciare din Parcul Național Retezat și Rezervația științifică Gemenele.

Un lucru însă este cert, după 13 ani de procese, România a reușit să reintre în posesia acestor terenuri din Hunedoara.

Este o suprafață de peste 10.000 de hectare de teren, o reușită în ceea ce privește retrocedările din țara noastră, care astăzi s-au dovedit a fi ilegale.

sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Toate prețurile cresc, dar ale apartamentelor și caselor încep să dea înapoi. Dobânzile la credite sunt din ce în ce mai mari, așa că și vânzările de locuințe au de suferit.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe argumente.

În primul rând, deja vorbim despre o cerere în scădere, românii stau mai mult pe gânduri, arată datele. În ultimele luni vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vedem scădere față de luna anterioară, în Constanța de peste 3%, ceva mai mici în Iași și Brașov, iar în București o stagnare. Însă față de luna septembrie a anului trecut, sunt prețuri mai mari, chiar și cu 20% în Cluj-Napoca, dacă vorbim de prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Întrebarea este însă ce se va întâmpla în perioada următoare. Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, spune Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Dragoș Cabat, analist economic, CFA România: „Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”

Este un moment în care mai degrabă să aștepți, în special dacă e nevoie de un credit pentru a achita locuința. Dobânzile cresc în această perioadă și majorări care par mici, de 1,2 procente înseamnă destul de mult la rată.

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.

Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Așadar, dacă decideți să vă cumpărați totuși o locuință în perioada asta, indicat este să faceți un astfel de calcul, chiar dată banca nu îl face, și să vedeți dacă vă puteți permite o rată mai mare. Puteți folosi calculatoare de rate online, trebuie doar să treceți dobânda totală și suma împrumutată.

Analiștii spun că este bine să așteptați și dacă nu aveți nevoie de un împrumut, dacă aveți banii deja, ori dacă vrei să vindeți o casă pe care o aveți deja și să luați una nouă, pentru că și perioada de vânzare este din ce în ce mai mare.

Oricum, oricare ar fi momentul în care luați această decizie, să cumpărați o locuință nouă, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

Ce calcule să faci înainte să iei un credit de la bancă
În primul rând, se spune că e bine să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Există și o formulă: casa ar trebui să coste cam cât venitul familiei pe 4 ani. Cu alte cuvinte, dacă salariile sunt în total de 5.000 de lei pe lună, adică o mie de euro, înmulțim cu 48 de luni și vedem că valoarea casei ar trebui să fie aproximativ 48.000 de euro. Dacă veniturile sunt mai mari, de 10.000 de lei pe lună, de pildă, atunci și locuința ar putea ajunge la 100.000 de euro.

Dacă e vorba de un credit, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar, pentru a fi în siguranță, avansul e bine să fie cât mai mare, și suma împrumutată cât mai mică, ȘI este bine să vadă clădirea și contractul de vânzare și specialiști în domeniu, înainte de semnare.

Însă o decizie de genul acesta, așa cum am spus, ar trebui cântărită de două ori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea