Rămâi conectat

Actualitate

Moţii din Apuseni: „Domnule Korodi, nu lăsăm pe nimeni să-şi bată joc de locurile noastre de muncă!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Fără locuri de muncă, aproape oriunde devine mai bine decât la noi acasă! Suntem moţi, dar suntem tot mai puţini, pentru că mineri nu suntem lăsaţi să fim. Nu toţi suntem în trecere prin Țara Moţilor! Noi chiar locuim aici.

Localitatea noastră este tot mai poluată, patrimoniul istoric este în degradare, infrastructura lipsește. Ce turism poţi face într-o zonă lăsată în paragină și mâncată de sărăcie? Da, există 2-3 roșieni care și-au făcut publicitate pentru propria pensiune pe spinarea și stomacul gol al celorlalţi 3.000 de roșieni. Dar noi, cei mulţi, unde să muncim? Trăim într-o zonă fără infrastructură, o zonă cu multă poluare, o zonă în care patrimoniul se află într-o permanentă și continuă degradare… Noi suntem cei care vedem cu propriii ochi cum situaţia ar putea deveni și mai gravă dacă nu ar exista investitorul Roșia Montană Gold Corporation.

Noi, comunitatea din Roșia Montană, în aceste vremuri atât de tulburi din punct de vedere politic, venim la București să sancţionăm comportamentul iresponsabil al anumitor politicieni români. Este iresponsabil comportamentul dlui fost ministru Attila Korodi, care preferă să îi arunce pe moţii din Roșia Montană într-o nouă perioadă de incertitudine, chiar agonie. Culmea, folosind aceleași replici de acum 4 ani, aceleași chichiţe juridice menite să întârzie crearea locurilor noastre de muncă.

Știm din experienţă că această posibilă amânare nu poate fi decât temporară. Tragem un semnal de alarmă asupra modului în care dl Korodi preferă să-și bată joc de noi, de viaţa noastră și a copiilor noștri. Ministrul Mediului însuși recunoaște că din punct de vedere legal, Proiectului nu i se pot imputa aspecte majore. Dacă mergem pe litera legii, spune dl Korodi, se pot întruni condiţiile pentru crearea a mii de locuri de muncă noi în regiune, locuri de muncă de care România are nevoie disperată.

Dle Korodi, dacă acest Proiect, în care 95% din comunitatea locală își pune speranţele de viitor, nu ar fi unul viabil și bun pentru România și pentru Roșia Montană, atunci până acum investitorului trebuia să i se spună clar să plece. Dar în lipsa altor argumente împotriva Proiectului, cei care se opun dintr-un motiv sau altul au ales să apeleze la cea mai murdară și incorectă modalitate: procesele repetate și piedicile judecătorești.

Așteptăm de atâţia ani un răspunsdle Korodi, de atâţia ani așteptăm o soluţie inclusiv din partea dumneavoastră. Nu aveţi soluţii, aveţi tolba plină de suspendări, blocări, înfometări, batjocoriri, metode agresive și eficiente de distrugere orientate împotriva oamenilor din Roșia Montană și împrejurimi. Dacă aţi fi utilizat 5% din energia, efortul și inteligenţa de care aţi dat dovadă în tentativa de a ne îngropa definitiv pe toţi cei 3.000 de moţi din Roșia Montană, suntem convinși că acum nu veneam în faţa Ministerului Mediului să ne luăm adio de la dumneavoastră protestând! Dimpotrivă, toţi locuitorii din Apuseni, de orice etnie, română, maghiară etc., vă așteptau la final de mandat în Roșia cu flori și mulţumiri.

Interesele cetăţenilor români din toate comunităţile locale ar trebui să primeze, nu interesele ascunse ale celor care știu doar să blocheze și să suspende. Interesul dumneavoastră nu este unul ministerial, să ne salvaţi de sărăcie, foamete și șomaj. Interesul dumneavoastră nu este nici măcar protecţia mediului! Scopul dumneavoastră ne este clar: să ne distrugeţi psihic și fizic, adâncind sărăcia, foametea și șomajul din Apuseni.

Pentru toate motivele de mai sus, 95% dintre roșieni – români, unguri, romi, indiferent de etnie – nu îl pot ierta pe Attila Korodi pentru lașitate și atitudine duplicitară de care a dat dovadă în ultimele zile din scurtul său mandat de ministru.

Asociaţia Pro Roșia, Roșia Montană

Asociaţia Pro Dreptatea, Roșia Montană
Asociaţia Studenţilor din Roșia Montană
Asocia
ţia Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană

COMUNICAT PRESĂ
4 mai 2012, Roșia Montană



Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până vineri dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis joi, 9 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până vineri dimineața, la ora 8:00. Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea