Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: Slabe şanse să mai vedem bani de la Guvern pentru 1 Decembrie şi Monumentul Unirii

Publicat

în

Secretariatul Premierului: ”Este într-o întrunire, mai târziu vă sunăm noi” – singurul răspuns oferit primarului Mircea Hava.

Administrația publică locală albaiuliană constata în luna octombrie că, în ciuda tuturor eforturilor bugetare derulate, disponibilul până la finalul anului nu este suficient pentru a acoperi totalul investițiilor aflate în derulare pentru obiectivul ”Realizare ansamblul memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia”, dar nici pentru derularea unor acțiuni culturale impresionante, evenimente și spectacole. Bugetul necesar suplimentar total estimat în octombrie era de 5.512.680,00 lei.

Citește și: Primăria Alba Iulia apelează la SUSȚINERE PUBLICĂ pentru ZIUA NAȚIONALĂ. Guvernul nu a alocat nici un ban pentru manifestările din CETATEA MARII UNIRI

Elit - Gustul Desăvârșit

La aceste sume se adaugă altele, atrase din alte surse (donații, sponsorizări etc.) pentru alte evenimente organizate tot în cadrul programului Zilei Naționale a României – Festival de România. Bugetul suplimentar a fost solicitat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru a fi utilizat strict pentru organizarea de manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice și cultural-artistice, respectiv finalizarea investițiilor la obiectivul ”Realizare ansamblul memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia”, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Însă, potrivit primarului Albei Iulia, Mircea Hava, nu doar că nu am primit niciun leu, dar niciun răspuns, fie el favorabil sau dimpotrivă, nu a fost obținut. De altfel, nici în alți ani, de 1 Decembrie, nu au curs banii de la bugetul de stat pentru manifestările din Orașul Unirii.

Citește și: Program de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2018. Evenimente de Centenarul Marii Uniri, la Alba Iulia: paradă militară spectaculoasă, festivități, concerte de muzică populară și cântece patriotice, tradiționala masă populară oferită de autorități și nelipsitele focuri de artificii.

Primarul municipiului a declarat următoarele, vis-a-vis de acest subiect: ”Pentru organizarea evenimentelor de 1 Decembrie, finanțarea a venit din bugetul Consiliului Județean Alba, din bugetul nostru, iar la capitolul evenimente, unele sunt create din bugetul Ministerului Culturii, pe programe și bugetul Ministerului Apărării, pentru că aici este bugetul Guvernului, legat de ceremonial. Noi avem o hotărâre, pentru o cerere de hotărâre de guvern, ca să se aloce niște bani, atât pentru construcții, cât și pentru organizare. Astăzi (n.r. miercuri), va fi pentru a nu știu câta oară când sun la cabinet (al premierului Viorica Dăncilă) «-Sărut mâna, sunt cutare, vă rog, se poate? – Este într-o întrunire, mai târziu vă sunăm noi».

Nu e vorba că ar da de la ei, sunt banii țării. Dacă îi dau, îi dau, dacă nu, ne descurcăm noi. Dar momentele acestea penibile…când tot suni și e mereu într-o întrunire. (…) Cred că totuși puteau răspunde unui primar, mai ales legat de 1 Decembrie: Domnule, nu avem, suntem săraci sau se poate, sau nu se poate, sau e prea mult, sau prea puțin. Dar ce să mai vorbim… au confundat Blajul cu Alba Iulia, povestea cu Câmpia Libertății, vă dați seama câtă preocupare”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare