Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Aproape 900.000 de hectare de teren agricol, afectate de secetă până acum. Se anunță o depreciere a situației culturilor de porumb, floarea-soarelui și cartof

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit Ministerului Agriculturii, aproape 900 de mii de hectare din suprafața agricolă totală a României au fost afectate de seceta prelungită din acest an, pâna la data de 5 august.

Seceta a afectat aproximativ 7-8% din suprafața totală de teren cultivată, care este de aproximativ 9,4 milioane ha. Seceta afectează în special culturile de primăvară, respectiv porumbul, floarea-soarelor, cartoful și sfecla de zahăr. Situația culturilor de porumb și floarea-soarelui se va înrăutăți și mai mult în perioada următoare, anunță meteorologii, în condițiile menținerii deficitului de umiditate în sol și a temperaturilor ridicate.

„În cursul lunilor iunie si iulie 2015 s-a solicitat Institutiilor Prefectului operationalizarea organismelor si structurilor abilitate in managementul situatiilor de urgenta, precum si comunicarea de situatii centralizate, la nivel de judet, referitoare la pagubele fizice si valorice produse de seceta, in conformitate cu datele cuprinse in procesele verbale/rapoartele sinteza intocmite de catre Comitetele locale pentru situatii de urgenta/Comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Centralizarea acestor informatii la Centrul operativ pentru situatii de urgenta organizat la nivelul MADR, la data de 5 august 2015: 867.372,23 ha afectate de seceta prelungita, la nivel national”, se arată într-un răspuns MADR, la solicitarea Hotnews.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au precizat că cele 867.372,23 ha se raportează la suprafața agricolă totală a României, fiind incluse pășunile și fânețele.

Ministerul Agriculturii nu are încă o estimare a sumelor de bani pe care le vor pierde fermierii in urma instalării fenomenului de secetă pedologică, valoarea pagubelor urmând să fie estimată în funcție de evoluția fenomenului, se mai arată în raspunsul ministerului.

Evolutia fenomenului in perioada urmatoare nu va fi una favorabila pentru fermieri, anunta meteorologii. Potrivit prognozei agrimeteorologice, temperaturile ridicate si deficitul de umiditate din sol se vor mentine in perioada urmatoare, iar starea de vegetatie a culturilor cel mai afectate de seceta, porumbul si floarea-soarelui, pe suprafatele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, se va deprecia in continuare.

In cazul in care fermierii vor inregistra pierderi de peste 30% din suprafatele destinate productiei, MADR are in vedere reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proportional cu pierderile suferite, pentru persoanele fizice, individual sau intr-o forma de asociere. Iata masurile pe care Ministerul Agriculturii le ia in calcul:

– instituirea unei scheme compensatorii de sprijin, prin ajutor de minimis;

– reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proportional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul inregistrarii de pierderi de peste 30 % din suprafetele destinate productiei agricole;

– operationalizarea fondurilor mutuale care sa preia riscurile de seceta si sa despagubeasca membrii utilizand surse financiare comunitare (Sursa: raspunsul MADR pentru HotNews.ro)

In prezent, nu exista o lege care sa-i protejeze pe agriculturi de pagubele provocate de fenomenele meteorologice nefavorabile, cum ar fi seceta sau inundatiile, dupa ce domeniul acordarii de despagubiri pentru fermieri a ramas nereglementat, prin abrogarea Legii nr. 381/2002, in anul 2010. In schimb, exista posibilitatea ca agricultorii sa isi asigure culturile.

Romania ar putea cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i despagubi pe fermieri. Potrivit MADR, dupa estimarea pierderilor si informarea guvernului, se va stabili solicitarea de asistenta financiara din fonduri europene pentru acordarea despaguburilor.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, la sfarsitul lunii iulie, ca pentru acordarea despagubirilor cu o valoare mai mare de 15.000 de euro, Romania trebuie sa ceara acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie sa notifice Comisia, chiar daca ajutoarele vor fi date din bugetul national.

Citiți și  Fermierii afectaţi de secetă în vara anului 2015 ar putea fi despăgubiţi printr-o schemă de ajutor de stat

„Comisiile constituite pe langa prefecturi analizeaza situatia in teritoriu, dupa care ne-o vor prezenta si, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru ca fonduri europene nu cred ca vom avea pentru despagubiri. Oricum, trebuie sa avem acceptul Comisiei Europene daca vorbim de despagubiri care depasesc 15.000 euro, pentru ca sunt situatii in care va trebui sa acordam despagubiri mai mari. Ajutorul de minimis spune ca trebuie sa dam nu mai mult de 15.000 de euro trei ani consecutiv. Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fara sa asteptam ok-ul Comisiei, doar notificam, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie sa notificam Comisia Europeana, asteptam raspunsul si pe urma vom veni cu eventuale despagubiri, dar ele vor fi platite tot in limita disponibilului de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Agriculturii. (C.M.)

sursa:hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea