Rămâi conectat

Actualitate

Fermierii afectaţi de secetă în vara anului 2015 ar putea fi despăgubiţi printr-o schemă de ajutor de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, în vara anului 2015, ar putea fi despăgubiți cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat, a declarat, joi, 6 august, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Daniel Botănoiu, într-o întâlnire de lucru cu fermieri și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Neamț.

„La nivel ministerului, monitorizăm cu foarte multă atenție situația din teren. Pentru a putea veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin direcțiile agricole județene, a solicitat de la primării date referitoare la situația culturilor și suprafețele afectate de secetă. După centralizarea și analiza acestora, direcțiile agricole vor transmite raportul către minister. Ulterior, vom găsi cea mai bună soluție pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă, cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat’, a precizat oficialul.

Totodată, Botănoiu le-a prezentat producătorilor agricoli oportunitățile de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, în vederea refacerii infrastructurii secundare de irigații.

„Prin Sub-măsura 4.3 — Sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier — Componenta irigații, din noul PNDR, se pot accesa, numai anul acesta, 218 milioane de euro pentru proiecte care vizează refacerea infrastructurii secundare de irigații. Pentru întreaga perioadă de programare, bugetul alocat pentru asemenea investiții se ridică la peste 435,2 milioane de euro’, a spus secretarul de stat în MADR.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, printre subiectele ridicate de fermierii prezenți la discuții s-au aflat și efectele eliminării cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilitățile de stimulare a investițiilor în sectorul zootehnic și în zona montană, precum și efectele aplicării Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

„Această lege a fost gândită pentru protejarea producătorului adevărat, adică agricultorul care deține teren sau animale și face producție. Principalul efect al legii este scoaterea intermediarilor din relația producător-consumator final, astfel încât micul producător să își poată valorifica marfa, să obțină profit”, le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemțeni.

La întâlnirea de lucru organizată în județul Neamț, alături de oficialul MADR, au fost prezenți reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură /APIA/, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale /AFIR/, Agenției Naționale pentru Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’, Direcției pentru Agricultură a Județului Neamț, împreună cu peste 200 de producători din sectorul vegetal și zootehnic. (C.M.)

 sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea