Rămâi conectat

Politică Administrație

Mihai Apolzan, un suflu nou pentru rezolvarea unor probleme vechi – COMUNICAT DE PRESĂ

Publicat

în

Mihai Apolzan și-a anunțat, duminică, intenția de a candida la Primăria municipiului Sebeș, urmând să intre într-o competiție internă a PNL.

Apolzan a trimis următorul comunicat de presă:

Apolzan01Locuiesc, sunt născut şi crescut în Sebeş, sunt căsătorit şi am doi copii. Am 31 de ani si de profesie sunt inginer topograf, am activat în sectorul privat, în domeniul cadastrului şi al construcţiilor iar în prezent sunt Inginer Şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am luat decizia de a mă înscrie în această cursă datorită faptului că asemenea majorităţii cetăţenilor din mun. Sebeş văd cum zi de zi şi an de an deciziile care privesc administrarea banului public se iau fie foarte greu fie foarte greşit.

Deschid discutia asupra unor teme importante, pe care toti cetatenii le considera esentiale pentru dezvoltarea orasului nostru:

Văd cum cei care sunt aleşi de către cetăţeni pentru a le apăra interesele şi sănătatea, nu sunt în stare să demonstreze dacă aerul din Sebeş este poluat sau nu. Câteva mii de oameni au protestat timp de câteva luni în stradă pentru că erau neliniştiţi în ceea ce priveşte sănătatea lor, consider ca şi minimă măsură care trebuia să fie luată în acest sens instalarea unei staţii de monitorizare a calităţii aerului de ultimă generaţie, care să indeplinească ultimele standarde europene în materie de mediu, mai ales că acestea sunt eligibile pe finanţare europeană.

Văd cum administraţia publică locală din Sebeş nu reuşeşte nici măcar după opt ani de zile să pornească absorbţia fondurilor europene, în timp ce alte oraşe şi municpii din judeţ au reuşit să atragă zeci de milioane de euro pentru modernizarea acestor localităţi. Ca şi comparaţie aş vrea să vă informez că bugetul de investiţii al Sebeşului pentru anul 2015 este de 17 milioane de lei, toată suma provenind de la bugetul local. Tot pentru anul 2015 oraşul Cugir are bugetul de investiţii de 30 de milioane de lei, dintre care 10 milioane de la bugetul local şi 20 de milioane din fonduri europene. Cel mai simplu exemplu cum un oraş cu aproape jumătate din bugetul Sebeşului îşi permite să investească aproape dublu din bugetul Sebeşului. Şi acest lucru se vede pe stradă, rămânem cu mult în urma altor municipii şi oraşe din judeţ în ceea ce priveşte modernizarea localităţii.

Văd un centru istoric al Sebeşului uitat de către administraţia publică locală. Este locul în care mulţi cetăţeni ai municipiului ies să se relaxeze după o zi de muncă sau o zi de învăţat, dar care din păcate nu este readus la adevărata lui valoare datorită lipsei de viziune şi de implicare. Ce a făcut Iohannis la Sibiu şi ce a făcut Hava la Alba Iulia putea să fie făcut şi la Sebeş şi astfel municipiul se putea dezvolta enorm şi din punct de vedere turistic pentru că potenţial există.

Văd numeroşi turişti care vin la Sebeş ca să viziteze Rezervaţia Naturală Râpa Roşie, unica de acest gen din România şi un lucru cu care noi sebeşenii ne mândrim. Din păcate în momentul în care turiştii văd starea în care se află drumul de acces către acest obiectiv precum şi panoul cu inscripţia „ACCES INTERZIS, proprietate privată” din apropierea platoului de la baza râpei, mulţi dintre acestia renunţă la ideea de a mai vizita rezervaţia.

Văd că în acest an cei aproximativ 200 de elevi ai şcolii germane au început cursurile în două locaţii închiriate găsite ca şi soluţie de ultim moment cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar. Având în vedere faptul că începând cu anul acesta s-a format şi o clasă de liceu, iar în anii următori se doreşte formarea unui ciclu complet de clase de liceu cu predare în limba germană consider ca fiind obligatorie găsirea unei soluţii la problema lipsei propriului spaţiu. În acest sens cred că soluția trebuie să fie găsită luând în considerare și liceul tehnologic pentru care există posibilitatea obținerii fondurilor europene în vederea construirii, extinderii sau modernizării unităților de învățământ, iar prin creșterea numărului acestora se vor putea elibera altele pentru elevii școlii germane.

Citește și Atanasiu: ”Nistor se înscrie în cursa pentru Primăria Sebeș din postura de perdant. Apolzan e tânăr, capabil, cu viziune”. Reacția lui Nistor

Văd cum cetăţeni din Lancrăm, care circulă pe jos, sunt nevoiţi să traverseze zilnic pasajul peste autostradă şi cele două sensuri giratorii pe partea carosabilă, din cauza faptului că din neglijenţa anumitor persoane pe acolo nu au fost prevăzute trotuare.

Văd cum în oraşul în care s-a născut marele Lucian Blaga, chiar casa în care acesta a fost găzduit ca elev este folosită ca şi locuinţă socială în timp ce biblioteca municipală Lucian Blaga este înghesuită într-o încăpere din interiorul centrului cultural și clubul elevilor nu are un spațiu unde să își desfășoare activitatea.

Citește și Mihai Apolzan, candidatul vechiului PNL la Primăria Sebeș. Va intra în competiția internă cu Dorin Nistor – susținut de fostul PDL

Acestea sunt doar câteva lucruri pe care le vedem cu toții şi care arată cu câtă responsabilitate sunt tratate nevoile cetățeanului. Problemele sunt mult mai multe și la fel de importante, cum ar mai fi zecile de străzi de pământ încă nemodernizate de pe toată raza municipiului, cum ar fi barajul din Arini la care nu se mai lucrează de câțiva ani și pentru care sau distrus câteva hectare din parcul Arini, sau cum ar fi recenta lucrare de introducere a rețelei de apă potabilă din Răhău fără însă a fi măcar demarate lucrările pentru introducerea sistemului de canalizare în care să fie colectată apa menajeră.

Citește și Atanasiu, întrebat dacă PNL îl va susține pe Dumitrel la președinția CJ Alba: Nu am discutat încă. Avem timp

Cred că echipa care a condus administrația Sebeșului în acești ultimi ani și-a arătat limitele și de aceea consider că Sebeșul are nevoie de un suflu nou în administrația locală. Din acest motiv am decis să mă înscriu în această cursă internă a PNL. Fac astfel un apel către oamenii care cred că în Sebeș se poate mai mult să vină alături de mine în acest proiect și să construim împreună orașul pe care n-il dorim.

Mihai Apolzan, PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare