Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mihai Apolzan, candidatul vechiului PNL la Primăria Sebeș. Va intra în competiția internă cu Dorin Nistor – susținut de fostul PDL

Dragoş Suciu

Publicat

în

Mihai Apolzan01Candidatul vechiului PNL la Primăria municipiului Sebeș este Mihai Apolzan a afirmat, duminică, copreședintele PNL Alba Adrian Teban.

Apolzan va intra, cel mai probabil, în competiția internă doar cu Dorin Nistor, candidatul susținut de fostul PDL.

Adrian Teban susține că Apolzan este persoana potrivită pentru Primăria Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am ținut cont în această desemnare de faptul că la alegerile prezidențiale oamenii și-au dorit o altă clasă politică și Adrian Teban01mi se pare normal ca la alegerile locale să venim cu propuneri noi. Cred că actualii reprezentanți ai administrației locale de la Sebeș și-au cam spus ce aveau din punct de vedere administrativ și cred că o echipă de oameni tineri, cu perspectivă, capabilă să aibă o viziune pe termen mediu și lung, poate să schimbe lucrurile. El este un om născut în Sebeș, crescut în Sebeș, format în Sebeș, un lucru care contează foarte mult din punct de vedere al atașamentului față de această localitate”, a spus Adrian Teban.

Teodor Atanasiu a spus că Sebeșul are ”cea mai anchilozată administrație publică locală”.

”Pentru Sebeș am găsit o soluție cu un tânăr care a făcut ceva în viață, și are un portofoliu de realizări pe care-l poate arăta, și în același timp un tânăr curat, fără schelet în dulap, capabil să dea o nouă viziune municipiului Sebeș”, a spus Atanasiu.

Mihai Apolzan si Teodor Atanasiu01

Adrian Apolzan, de profesie inginer topograf, originar din Sebeș, este căsătorit și are doi copii. În prezent e ing. șef la Oficiul de Cadastru și publicitate imobiliară Alba.

Apolzan a afirmat că ”cei numiți în funcții” nu sunt în stare să demonstreze dacă la Sebeș ”aerul este poluat sau nu” și vrea ”instalarea unei noi stații de monitorizare a calității aerului”, de ultimă generație, care să fie în conformitate cu standardele europene de mediu.

Candidatul susținut de Teodor Atanasiu s-a arătat nemulțumit și de faptul că administrația locală nu reușește să pornească absorbția fondurilor europene.

Citește și Atanasiu: ”Nistor se înscrie în cursa pentru Primăria Sebeș din postura de perdant. Apolzan e tânăr, capabil, cu viziune”. Reacția lui Nistor

”Am luat decizia de a mă înscrie în această cursă internă deoarece, la fel ca majoritatea cetățenilor din Sebeș, vedem cum, zi de zi și an de an, deciziile care privesc administrația locală se iau fie foarte greu, fie foarte greșit. În acest sens aș vrea să deschid discuția asupra unor teme importante pe care cetățenii din Sebeș le consideră esențiale pentru dezvoltarea cetățenilor (…) Vedem cum administrația publică locală nu reușește nici măcar după 8 ani de zile să pornească absorbția fondurilor europene în timp ce în alte orașe și municipii din județ au fost atrase milioane și zeci de milioane de euro pentru modernizarea localităților. Ca și comparație, aș vrea să vă informez că bugetul Sebeșului de investiții pentru anul 2015 este  17 milioane de lei. Tot pentru 2015, bugetul Cugirului este de 30 de milioane de lei, 10 milioane de lei provenind de la bugetul local și 20 de milioane de lei din fonduri europene. Locuiesc în centrul istoric și văd cum acesta e uitat de către administrația locală. E locul în care cetățenii ies pentru a se relaxa după o zi de muncă, dar care e uitat de administrație și nu se vede niciun fel de implicare. La Sebeș se putea face ceea ce a făcut Iohannis la Sibiu, sau Hava la Alba Iulia, și astfel municipiul se putea dezvolta și din punct de vedere turistic”, a afirmat Mihai Apolzan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba: 6 persoane REȚINUTE, fiind suspectate de trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba: 6 persoane REȚINUTE, fiind suspectate de trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii

În urma a 35 de percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate 350 de grame de substanță cristalină albă și 20 de grame de masă vegetală, susceptibile a fi droguri, 5 cântare electronice de mare precizie, 22 de telefoane mobile, două dispozitive tip grinder, o pușcă cu aer comprimat, pungi zip-lock, goale, 69.159 de lei și 1.750 de euro.

Față de 6 persoane a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, față de 3 persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Au fost audiate, în calitate de martori, 110 persoane.

Cercetările sunt continuate.

Reamintim faptul că, la data de 5 octombrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, în județele Alba și Cluj la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2021 – 2022, 14 persoane ar fi vândut droguri din categoria celor de risc (cannabis), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni.

La percheziții au participat și polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Brașov și Timișoara, precum și echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și jandarmi din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Alba, Cluj și Mureș.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

După ce Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul şi pentru Lotul 2 al “Transalpinei de Apuseni”, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, al cărui contract a fost, de asemenea, reziliat, în luna mai, consilierii judeţeni au aprobat, recent, noul deviz general pentru investiţia “Modernizare drum judeţean DJ107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)”.

Valoarea totală iniţială a proiectului, implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza unui contract de finanţare încheiat în vara lui 2017 între Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Parteneriatul dintre Judeţul Alba, Municipiul Aiud şi Comunele Bucium, Mogoş, Râmeţ şi Ponor, era de peste 188 de milioane de lei, din care aproximativ 184 de milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă.

Acum, potrivit hotărârii adoptate de către consilierii judeţeni, valoarea totală a investiției a fost actualizată la 374.415.920,20 de lei, adică peste 76 dse milioane de euro, inclusiv TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru modernizarea drumului judeţean DJ107I – “Transalpina de Apuseni”, în lungime de peste 78 de kilometri, au fost încheiate în 2019 două contracte de lucrări, astfel: unul pentru Lotul 1, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Operes SRL (Lider de asociere) – Societatea de Construcții Napoca SA (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2); altul pentru Lotul 2, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA (Lider de asociere) – Operes SRL (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2).

Potrivit documentaţiei Consiliului Judeţean Alba, din data de 6 mai 2022 a fost reziliat contractul pentru Lotul 1, “ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului”, în baza notificării de reziliere emise de beneficiar U.A.T. Judeţul Alba.

Având în vedere creşterea preţurilor cu impact semnificativ asupra creşterii costurilor proiectelor de infrastructură şi necesitatea finalizării obiectivului de investiţii, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 215/9 august 2022 a fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru investiţia sus-menţionată (cu valori actualizate aferente Lotului 1), respectiv suma de 280.013.676,84 de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, în data de 19 august, a fost lansată achiziţia „Execuție de lucrări pentru proiectul Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)/ Lot 1 – rest de executat”, aflată în desfăşurare.

Din data de 27 august, a fost reziliat şi contractul de lucrări pentru Lotul 2, “ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor şi a eşecului acestuia de a se conforma notificărilor beneficiarului”.

În consecinţă, în şedinţa ordinară din luna septembrie, consilierii judeţeni, având în vedere contextul economic actual, precum şi faptul că evaluarea proiectului de investiții mai sus menționat a fost efectuată în prețuri aferente anului 2018, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, au adoptat o nouă hotărâre, astfel încât valoarea lucrărilor rămase de executat aferente Lotului 2 să reflecte valoarea reală, respectiv preţurile actuale a tuturor cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor de investiţie.

Astfel, modificarea valorii investiţiei în urma actualizării restului rămas de executat pe Lotul 2 a implicat actualizarea devizului general al investiţiei, valoarea actualizată a devizului general (cuprinzând cele două loturi) fiind de 374.415.920,20 de lei, inclusiv TVA.

Contribuția proprie în proiect a Județului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 1,1942% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 84.864.092,15 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

DJ107I străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului de modernizare sunt lucrări de modernizare a structurii rutiere; de colectare şi evacuare a apelor pluviale; de consolidare, cât şi lucrări de reabilitare/înlocuire a podurilor existente.

Stadiul lucrărilor executate pe ambele loturi până acum este de circa 30% fiecare.

Emilia RADU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Amendă URIASĂ pentru RER Vest & RETIM Alba din partea Gărzii de Mediu: Sancțiunea, contestată în justiție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amendă URIASĂ pentru RER Vest & RETIM Alba din partea Gărzii de Mediu: Sancțiunea, contestată în justiție

Garda de Mediu a sancționat operatorul de salubritate RER Vest cu o amendă în valoare de 75.000 lei pentru că nu ar fi efectuat analizele de laborator pentru apele uzate, conform autorizației de gospodărire a apelor, ape uzate ce s-ar scurge în Valea Dăneții.

Comisarii de mediu s-au deplasat la halda de gunoi de la Galda de Jos în urma sesizării ziarului „Unirea”.

În dosarul nr. 5334/176/2022 înregistrat în 17 august a.c. la Judecătoria Alba Iulia, firma RER Vest SA a contestat în contencios administrativ și fiscal procesul-verbal de contravenție nr. 12287 emis de Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu, cerând anularea acestuia, rezultă de pe portalul instanței, care va judeca procesul pe fond.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest dosar, în urma sesizării ziarului „Unirea”, comisarii de mediu s-au deplasat la halda de gunoi de la Galda de Jos, iar pe baza rezultatelor controlului efectuat, CJ Alba al GNM a aplicat o sancțiune contravențională conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996 (art. 87, alin. 13, coroborat cu art. 88, lit. a) pentru că operatorul de salubritate nu ar fi efectuat analizele de laborator pentru apele uzate, conform autorizației de gospodărire a apelor, ape uzate ce s-ar scurge în Valea Dăneții.

Potrivit dispozițiilor legale amintite, „neasigurarea întreținerii și exploatării stațiilor și instalațiilor de prelucrare a calității apelor la capacitatea autorizata, lipsa de urmărire, prin analize de laborator, a eficientei acestora și de intervenție operativă în caz de neîncadrare în normele de calitate și în limitele înscrise în autorizația de gospodărire a apelor” se sancționează cu amendă de la 75.000 lei la 80.000 lei, pentru persoane juridice.

În acest sens, având în vedere că sancțiunile trebuie aplicate gradual, operatorul RER Vest a fost sancționat cu suma minimă prevăzută de Legea nr. 107/1996, adică 75.000 de lei, dar societatea a cerut instanței anularea procesului-verbal de contravenție. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen în acest proces.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea