Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Meşteşugurile populare din Alba, transmise mai departe prin nouă clase înfiinţate la nivelul judeţului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unul dintre proiectele importante derulate de Consiliul Judeţean Alba, prin intermediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba este cel de salvgardare a meşteşugurilor tradiţionale prin înfiinţarea unor clase externe în mai multe localităţi din judeţ menite să transmită în rândul tinerilor, şi nu numai, meşteşuguri specifice zonelor respective.

Aşa se face că în prezent funcţionează în judeţul Alba 15 clase externe din care 9 au ca principal obiectiv transmiterea meşteşugurilor populare de la o generaţie la alta, clasele fiind coordonate de meşteri renumiţi ai zonei. Cele nouă clase sunt ţesut- cusut tradiţional la Câmpeni, Biia şi Bucerdea Vinoasă, meşteri îndrumători fiind Rodica Coroiu,  Elena Burja şi Mahara Ileana, de prelucrare a lemnului şi confecţionat instrumente muzicale tradiţionale la Şugag, Horea, Arieşeni, Vidra şi Avram Iancu cu meşterii coordonatori Ionică Cernat, Lucian Costea, Traian Mocan, Nicodim Gligor şi Nicolae Beleiu şi de olărit la Săsciori unde clasa este coordonată de Lucia Bratu.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Duminică, 8 septembrie 2013, în cadrul festivităţilor prilejuite de sărbătoarea „Fiii  Satului” din Biia, a avut loc şi ceremonia decernării diplomelor de absolvire pentru cea de-a treia promoţie de tinere ce au îmbrăţişat cu drag meşteşugul ţesutului de la meştera populară Lenuţa Burja din Biia.

A fost un prilej de mare bucurie atât pentru tinerele absolvente cât şi pentru cea care le-a instruit cu răbdare şi cu drag pentru ca acest vechi meşteşug să nu dispară de pe meleagurile Văii Târnavelor, o zonă deosebit de frumoasă şi bogată în tradiţii şi obiceiuri româneşti.

În următorul an şcolar Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, ce are printre atribuţii şi salvgardarea patrimoniului imaterial din judeţ, intenţionează să deschidă alte două clase, una de dansuri populare şi una de confecţii din piele, respectiv opinci şi şerpare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea