Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Medicii de familie, obligaţi să îşi cumpere cititoare de carduri de sănătate

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zeci de mii de persoane din județul Alba au intrat deja în posesia cardului de sănătate, însă nimeni nu-l poate folosi pentru că medicii de familie nu au deocamdată cititoare de card.

Pînă la sfîrşitul acestei luni Ministerul Sănătății și-a propus să distribuite toate cardurile de sănătate ce revin județului nostru însă, pentru a putea fi folosite este necesară operțiunea de validare, iar pentru acest lucru medicii de familie au nevoie de cititoare de carduri.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ordin de la CNAS

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat ieri că medicii de familie sînt liberi să aleagă ce fel de cititor îşi vor achiziţiona pentru cardurile de sănătate care vor fi valabile de la 1 ianuarie 2015, dar care pot fi validate încă de acum, şi că cititoarele de card au preţuri cuprinse între cinci şi 50 de euro bucata. Tot ieri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că medicii de familie vor fi obligaţi, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate. „Sînt convins că medicii de familie vor cumpăra, pentru că este şi în interesul lor, nu doar al Casei Naţionale sau al sistemului în general. Va veni un moment cînd vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar acest motiv, că sînt scumpe, nu ţine. Sînt cinci euro, ceea ce înseamnă 22 de lei. Dacă ne gîndim la încasările unui cabinet, cu siguranţă oamenii îşi pot cumpăra“, a spus preşedintele CNAS. Ciurchea a precizat că va exista un ordin în care va scrie că este obligatoriu şi că începînd cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. „Cardul are două roluri: de a spune că pacientul este asigurat şi că pacientul a fost în acel moment în acel cabinet. Fără a fi confirmate, nu vor fi decontate. Dacă vrei să intri în contract cu Casa, accepţi regulile“, a adăugat Ciurchea. Medicii de familie din Braşov spun însă că abia zilele trecute au fost informaţi că există cîteva firme acreditate de la care îşi pot procura cititoarele de carduri. Acestea costă între 50 şi 250 de lei, dar cele mai ieftine nu permit inscripţionarea cu datele solicitate de pacienţi.

Cardul va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent, susţine CNAS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea