Rămâi conectat

Societate

Măsuri care să faciliteze accesul copiilor romi din Cugir la educaţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul programului derulat de Fundaţia „Rumana”, o organizaţie care promovează activităţi de asistenţă socială şi dezvoltare comunitară, Asociaţia romilor din Cugir a stabilit unele măsuri care să faciliteze accesul la educaţie a copiilor de etnie romă. După cum ne-a informat Cosmin Pienar, preşedintele Asociaţiei Comunitare a Romilor din Cugir, în cadrul proiectului „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I”, la Cugir s-au stabilit obiective educaţionale, de atragere a copiilor romi la cursuri şcolare, prevenirea abandonului şcolar, precum şi creşterea performanţelor şcolare. În cadrul grădiniţei estivale din august au fost identificaţi copiii care intrau în clasa I acestora organizându-li-se un program în cadrul căruia au beneficiat de program de educaţie, masă, rechizite şcolare, urmând ca pe perioada de derulare a proiectului să fie ajutaţi din punct de vedere material.
Pentru a se evita segregarea şcolară s-a urmărit repartizarea în colaborare cu şcolile, a copiilor în mod echilibrat la unităţile de învăţământ de la „Singidava”, Iosif Perusian şi Şcoala nr. 2. Potrivit lui Pienar, pe parcursul a trei ani vor fi monitorizaţi elevii beneficiari ai proiectului iar cei cu rezultate bune vor fi premiaţi.
În ceea ce priveşte abandonul şcolar, am aflat că el este redus în cadrul învăţământului primar, dar creşte după cum susţine directorul şcolii generale nr. 2, prof. Gabriela Lupu, la clasele gimnaziale, când fetele de etnie romă se lasă de şcoală pentru a se mărita.
„Cu toate acestea, prin programul «a doua şansă» se dă posibilitatea celor ce au abandonat şcoala să-şi completeze studiile, mânaţi şi de dorinţa de a avea o diplomă de absolvire care să ajute la o eventuală angajare”, a mai precizat Pienar. Am mai aflat că prin Serviciul Public de Asistenţă Socială se încearcă alocarea de ajutoare de urgenţă pentru copiii romi care merg la şcoală cum ar fi: haine, rechizite şcolare sau plata unor obligaţii băneşti. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea