Rămâi conectat

Ştirea zilei

Masa de Crăciun românească: De la piftie la salata boef, preparate nelipsite de pe masa fiecărui român

Publicat

în

Meniul pentru Crăciun primește îmbunătățiri an de an, în funcție de buget, gusturile celor invitați sau de capacitățile în arta culinară a fiecărei gospodine. Totuși, sunt unele rețete care sunt nelipsite de pe masa fiecărui român.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

Piftie pentru masa de Crăciun

Aperitivul rece care se găsește pe masa oricărei româncuțe get-beget, pe masa îmbelșugată de Crăciun. Iar, potrivit nutriționiștilor, piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, cu puține calorii și bogată în proteine.

Ingrediente: 1/2 cap de porc, 2 picioare de porc, 500 g carne macră de porc, 2 morcovi, 2 cepe, 1 rădăcina țelina, 1 rădăcina pastârnac, 2 foi dafin, 10 căței usturoi, sare.

Electrica Furnizare Discount

Mod de prepare: 1. Capul de porc şi picioarele se spală foarte bine și se pârlesc la flacăra aragazului. Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spumă ori de câte ori se formează și se adaugă apoi legumele și foile de dafin.

2. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, pâna ce carnea cade de pe oase. Între timp, se pisează usturoiul.

3. Carnea fiartă se curaţa de pe oase și se repartizează în boluri. Zeamă în care au fiert ingredientele se strecoară și se amestecă apoi cu usturoiul pisat. Se lasă 15 minute și apoi se strecoară din nou și se toarnă peste carnea din boluri.

4. Se dau la rece de pe o zi pe altă.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Friptură de porc pentru masa de Crăciun

O rețetă tradițională, dar mai puțin cunoscută a nelipsitei fripturi de porc din meniul de Crăciun, este cea în bere. Fă-o astfel și vei avea cea mai fragedă, mai ușor de tăiat, mai aspectuoasă și mai gustoasă friptură, după o reţetă simplă, pe care să o servești de Crăciun familiei: friptură de porc cu bere.

Ingrediente: 1 kg carne de porc, 5 cepe, 1 cățel usturoi, 3 linguri miere, 50 g unt, 500 ml bere neagră, cimbru, 100 ml ulei, sare, piper.

Mod de preparare: 1. Într-un vas, se topeşte untul şi se pun două cepe tăiate, peştişori şi usturoiul. Se potriveşte de sare şi piper, se toarnă berea şi se lasă pe foc circa 10 minute, până se reduce la jumătate.

2. Între timp, celelalte trei cepe se taie şi ele peştişori şi se pun în tavă de copt. Carnea se sărează şi se piperează şi se unge din abundenţă cu ulei. Se aşază carnea peste ceapă şi se unge cu miere. Se dă la cuptor pentru o oră.

3. După acest timp se adaugă sosul de bere şi ceapă şi se lasă din nou la cuptor până ce şi ceapă şi carnea se rumenesc frumos.

4. După coacere, se mai lasă 10 minute înainte de a fi tăiată şi adusă la masă.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Urări de Moș Crăciun haioase. Felicitări de Moș Crăciun amuzante care pot fi transmis prin SMS de Crăciun

Sărmăluţe tradiționale pentru masa de Crăciun

Indiferent de ce alegi să pui pe masă de Crăciun, sărmăluțele nu trebuie să îți lipsească. Fie că ești aș într-ale bucătăriei sau începător, vei adoră rețeta noastră tradițională! Să facem împreună, pas cu pas, după cea mai simplă rețetă moștenită de la bunica, delicioasele sărmăluțe tradiționale.

Ingrediente: 2 kg varză acră, 450 g carne tocat de porc şi de vită, 50 g orez, 200 g ceapă, ulei pentru prăjit, 100 g costiţă afumată, 2-3 linguri bulion, 2 foi dafin, sare, piper.

Mod de prepare: 1. Se curăţă varză de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea.

2. Se curăţă ceapă şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţînă apă şi se lasă până devine aurie.

3. Se amestecă într-un castron ceapă prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.

4. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior.

5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a formă un strat pentru sarmale.

6. Într-o cratiţă înaltă, peste varză tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Caltaboș pentru masa de Crăciun

Caltaboși, cartaboș, chișcă sau călbaj: 4 nume, același produs preparat după tăierea porcului din măruntaiele acestuia fierte și tocate. Noi facem simplu caltaboșîi, după această rețetă.

Ingrediente: măruntaiele unui porc (rinichi, ficat, plămâni, splină), 700 g carne, 1 bucată slănină, 5 cepe,, 2 morcovi,, 300 g orez, 500 g hrişcă,, foi de dafin, sare, piper,, nucşoară, ienibahar, intestine de porc, puţîn ulei

Mod de prepare: 1. Se spală bine carnea şi măruntaiele şi se pun la fiert în apă rece împreună cu slănina.

2. După ce încep să fiarbă, se spumează supă şi se adaugă piperul, foile de dafin, sarea, două cepe şi doi morcovi.

3. Între timp, se taie mărunt trei cepe şi se călesc în puţîn ulei.

4. După ce au fiert măruntaiele şi carnea, se scot din oală, se lasă să se răcească. Apoi se dau prin maşina de tocat, împreu­nă cu ceapă călită.

5. Într-o tavă se pune orezul şi hrişcă şi se prăjesc uşor. Se lasă să se răcească, după care se pun într-un tifon şi se dau la fiert în apă în care s-au preparat şi organele.

6. După ce sunt gata, se amestecă cu com- poziţia de carne şi măruntaie, se condimentează cu sare, piper, nucşoară şi ienibahar şi se pun în intestinele spălate şi curăţate.

7. Caltaboşii rezultaţi se pun în tifon şi se fierb aproximativ 10 minute.

Lebăr pentru masa de Crăciun

Lebărul (germ. Leberwurst) este un alt preparat tradiţional pe masă de Crăciun. Este un cârnat pe baza de organe – în special ficat asezonat cu multe mirodenii, pregătit după diverse reţete şi foarte popular în multe ţări din Europa.

Ingrediente: 1 kg de ficat de porc, 1 kg de guşă de porc, 1 inima de porc, 2 rinichi de porc, 2 metri de mate groase de porc, 1 ceapă, 2 foi de dafin, 1 crenguţa de cimbru, 1 linguriţă de piper boabe, 1 linguriţă de sare.

Carnea de porc se spală cu apă rece. Ficatul de porc se lasă puţîn în apă că să iasă sângele din el, apoi se fierbe separat fără sare, se spumează bine, se încearcă (se înţeapă) cu o furculiţa iar când nu mai iese sânge din el înseamnă că este gata şi se scoate într-o farfurie. Inima de porc, rinichii de porc şi guşă de porc se fierb în apă în care se pune o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriţă de piper boabe şi două foi de dafin, se spumează. Guşă de porc o să fiarbă mai repede şi se scoate prima. După ce au fiert şi inima şi rinichii se scot într-o farfurie şi se lasă toate să se răcească.

Guşă se curată de şorici. Se taie carnea în fâşîi şi se toacă prin maşînă de tocat, se toacă amestecat, din fiecare câte o bucată deoarece ficatul se toacă mai greu. În compoziţia rezultată se adaugă după gust puţînă sare, boia iute, cimbru măcinat şi zeamă în care a fiert carnea. Se amestecă bine compoziţia de lebăr până se obţine o pastă consistentă, să nu fie nici prea tare dar nici prea moale, de consistentă compoziţiei de cârnaţi.

Compoziţia pentru lebăr ar trebui să fie aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi, inima, guşă şi restul de 25% grăsime de la guşă.

Maţele de porc se spală cu apă caldă şi puţîn oţet, se clătesc bine şi se taie în patru că să încapă în cratiţă în care le vom fierbe. Se umplu că pe cârnaţi, să fie plini dar nu prea îndesaţi că atunci vor plesni în timpul fierberii. Se leagă la capete cu aţă şi se înţeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.

Lebarbuşii de porc se fierb 30 de minute la foc mic în apă în care a fiert carnea, se întorc pe ambele părţi şi se înţeapă de fiecare dată când îi întoarcem. După ce au fiert se scot cu paleta pe o tavă, se pune un fund şi o greutate peste ei că să se preseze, se lasă aşa până a două zi. A două zi bucăţile de lebăr se curată de grăsime şi se atârnă afară la aer. Se servesc tăiaţi feliuţe cu muştar sau murături.

Salată de boef pentru masa de Crăciun

Salată de boeuf, una dintre cele mai puțîn calorice preparate, este nelipsită de pe masă românilor de sărbători, gospodinele folosind mai multe rețete pentru a prepară salată de boeuf.

Ingrediente: 400 grame carne de vită, 300 grame mazăre fiartă, 12 cartofi, 3 morcovi, o albitură, o ţelină mică, castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet, sare, piper, o lingură de muştar, maioneză după gust.

Mod de preparare salată de boeuf cu carne de vită: Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitură, ţelina și carnea se taie bucăţi și se adaugă ulterior. Se toarnă apă până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneză, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Cârnați tradiționali de casă pentru masa de Crăciun

Dacă nu vreți să cumpărați cârnați gata făcuți de la magazin ci preferați să îi faceți chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziție cea mai simplă rețetă de cârnați posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnațîi făcuți chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeți, cei mai gustoși! Rețeta de cârnați tradiționali de casă este foarte, foarte simplă.

Ingrediente: 2 kg carne de porc, boia iute, după gust, 2 căpățâni de usturoi, sare după gust, mațe, piper după gust, 150 g slănină

Mod de prepare: Dacă nu vreți să cumpărați cârnați gata făcuți de la magazin ci preferați să îi faceți chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziție cea mai simplă rețetă de cârnați posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnațîi făcuți chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeți, cei mai gustoși!

Se toacă bine carnea și slănină, se adaugă usturoiul curățat și tocat cât mai mărunt, sarea, piperul și boiaua iute, după gust.

Se frământă bine totul pentru omogenizarea aromelor, iar apoi se introduce carnea în mațele curățate și spălate, cu ajutorul aparatului special sau de mână, dacă aveți îndemânarea necesară. Mațele se umplu cu compoziție fără a îndesa prea mult, că să nu riscați să se spargă mațul. După ce ați format cârnațîi, îi puteți depozita la frigider sau îi puteți prăji pe loc, în ulei încins.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Cozonac de casă fără frământare pentru masa de Crăciun

Rețeta de cozonac fără frământare poate reprezenta soluția salvatoare pentru gospodinele care nu vor sau nu știu să frământe, ori pur și simplu din lipsă de timp.

Ingrediente:

Pentru blat: 500 g făînă, 300 ml lapte călduț, 100 g zahăr, 100 g unt topit, 7 g drojdie uscată, 3 gălbenușuri, coajă de la o lămâie, o păstaie de vanilie, sare.

Pentru umplutură: 200 g nucă măcinată, 20 g cacao, 80 g zahăr pudră, 100 g rahat.

Mod de prepare: Se amestecă toate ingredientele pentru cozonac, până se omogonizează. Se lasă la dospit până își dublează volumul.

După ce a dospit aluatul îl puneți la frigider pentru cel puțîn 12 ore. După aceea, se pune în tăvi şi se lasă la copt.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ştefan Urări de Sf Ștefan. Felicitări de „la mulţi ani”  prin SMS de Sfântul Ştefan • Mesaje haioase și amuzante pentru cei care îşi sărbătoresc ziua numelui

Negresele lui Moş Crăciun

În prag de sărbători, un deșert delicios cu ciocolată şi fructe, într-un decor tematic şi simpatic face minuni în familie. Vezi reţeta simplă de negresele lui Moş Crăciun, cu căciuliţe din căpşuni.

Ingrediente: 3 ouă medii, 150 g zahăr, 100 g făînă, 3 linguri cacao, 1/2 plic praf de copt.

Pentru căciulițele lui Moș Crăciun: 350 g frișcă lichidă, 15 bucăți căpșuni întregi, 80 g unt, 300 g ciocolată menaj, 2 bucăți fiole esență vanilie

Mod de preparare: Încinge cuptorul la foc mediu şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt şi ulei.

Amestecă pe bain marie ciocolată menaj şi untul cu zahărul, până la topirea completă. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească.

Separat, se amestecă gălbenuşurile cu sarea, esenţa de vanilie, pudra de cacao şi alte arome. Toarnă ciocolată după ce s-a topit, amestecă bine, apoi adaugă făina cu praful de copt. Bate albuşurile şi înglobează încet, fără să spargi toate bulele de aer.

Se toarnă aluatul de negrese în tavă şi dă la cuptor pentru circa 20 de minute. Se testează dacă este gata cu o scobitoare.

Între timp, cât negresă este la cuptor se bate frişcă lichidă cu puţîn zahăr (dacă nu este deja îndulcită) şi esenţă de vanilie.

Când negresa s-a răcit de tot, se desface din tavă, se taie cuburi şi pe fiecare cub se pune cu un poş puţînă frişcă, o căpşună şi vârf de căciuliţă din frişcă.

Publicitate

Ştirea zilei

Care este gradul de ocupare al paturilor COVID, în spitalele din Alba: Situația la nivel național

Publicat

în

Care este gradul de ocupare al paturilor COVID, în spitalele din Alba: Situația la nivel național

La acest moment in județul Alba spitalele au un grad de ocupare de 21,81% al paturilor de spital destinate COVID 19, potrivit platformei naționale alerte.ms.

Județul Alba ocupă locul 19 la nivel național, ca grad de ocupare al paturilor, cei mai mulți pacienți internați fiind în județul Cluj.

CITEȘTE ȘI: 20 ianuarie 2022, COVID-19 în Alba. RECORD după RECORD: 299 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

La nivelul județului Alba, joi, 20 ianuarie 2022, s-au înregistrat 299 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Electrica Furnizare Discount

La nivel național, în data de 20 ianuarie 2022, există 1.651 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 392 în București.

Citește și: 20 ianuarie 2022: Peste 19.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

La nivelul întregii țări sunt ocupate 547 paturi ATI COVID-19.

Citește mai mult

Ştirea zilei

COVID 20 ianuarie 2022, în România: 19.105 cazuri noi de coronavirus și 39 decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

în

COVID 20 ianuarie 2022, în România: 19.105 cazuri noi de coronavirus și 39 decese, în ultimele 24 de ore

Joi, 20 ianuarie 2022, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

CITEȘTE ȘI: 20 ianuarie 2022: Peste 19.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.105 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.495 mai mult decât în ziua anterioară. 2.084 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Electrica Furnizare Discount

Evoluția cazurilor noi pozitive din ultimele 7 zile o găsiți în graficul de mai jos.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența înregistrată la 14 zile
1. Alba 36.383 292 3,91
2. Arad 45.973 469 4,01
3. Argeș 48.640 255 2,65
4. Bacău 46.044 621 4,09
5. Bihor 57.261 769 6,29
6. Bistrița-Năsăud 21.861 195 5,61
7. Botoșani 25.610 339 3,57
8. Brașov 73.937 649 6,70
9. Brăila 23.848 49 1,48
10. Buzău 26.013 234 2,05
11. Caraș-Severin 20.444 117 2,35
12. Călărași 18.466 116 1,34
13. Cluj 99.756 704 10,58
14. Constanța 75.694 873 5,39
15. Covasna 13.892 76 1,79
16. Dâmbovița 38.593 206 2,45
17. Dolj 47.468 435 1,90
18. Galați 46.702 323 2,54
19. Giurgiu 20.722 117 1,77
20. Gorj 15.943 63 1,14
21. Harghita 16.119 192 3,80
22. Hunedoara 38.990 333 4,37
23. Ialomița 20.421 119 1,79
24. Iași 77.470 670 3,30
25. Ilfov 82.234 545 7,58
26. Maramureș 36.367 751 5,87
27. Mehedinți 16.226 57 0,99
28. Mureș 42.965 409 2,64
29. Neamț 34.857 444 3,82
30. Olt 26.975 91 1,03
31. Prahova 66.925 279 2,64
32. Satu Mare 24.022 398 5,49
33. Sălaj 19.566 275 4,19
34. Sibiu 47.035 350 5,34
35. Suceava 46.096 578 7,32
36. Teleorman 25.810 108 1,29
37. Timiș 98.105 1318 8,59
38. Tulcea 14.956 163 2,71
39. Vaslui 28.240 176 1,61
40. Vâlcea 28.102 171 2,38
41. Vrancea 19.154 192 2,07
42. Mun. București 332.967 2726 7,15
43. Din străinătate** 3.690 25
44. Cazuri noi nealocate pe județe

13.479* 1833
TOTAL 1.964.021 19.105

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

În total, până astăzi, 20 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.964.021 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 25.473 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.806.581 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.394 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 23
2 ARAD 31
3 ARGEŞ 19
4 BACĂU 49
5 BIHOR 30
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 23
7 BOTOŞANI 16
8 BRĂILA 7
9 BRAŞOV 57
10 BUZĂU 26
11 CĂLĂRAŞI 5
12 CARAŞ-SEVERIN 12
13 CLUJ 77
14 CONSTANŢA 53
15 COVASNA 9
16 DÂMBOVIŢA 13
17 DOLJ 39
18 GALAŢI 31
19 GIURGIU 4
20 GORJ 4
21 HARGHITA 18
22 HUNEDOARA 19
23 IALOMIŢA 7
24 IAŞI 80
25 ILFOV 69
26 MARAMUREŞ 23
27 MEHEDINŢI 5
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 242
29 MUREŞ 33
30 NEAMŢ 63
31 OLT 9
32 PRAHOVA 29
33 SĂLAJ 19
34 SATU MARE 19
35 SIBIU 31
36 SUCEAVA 68
37 TELEORMAN 7
38 TIMIŞ 87
39 TULCEA 3
40 VÂLCEA 20
41 VASLUI 6
42 VRANCEA 9
Total 1.394

Până astăzi, 59.428 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 19.01.2022 (10:00) – 20.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 43 de decese (17 bărbați și 26 femei), dintre care 4 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre cele 43 de decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani , 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 la categoria de vârstă 70-79 ani și 17 la categoria de vârstă peste 80 ani.

42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 43 de pacienți decedați, 37 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. 5 pacienți vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iau un pacient nu prezenta conorbidități.

Au fost raportate 4 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Bacău și Municipiul București, unul în luna octombrie 2021, unul în luna noiembrie 2021 și 2 în luna decembrie 2021.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.945, cu 411 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 547 de persoane, cu 17 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 547 de pacienți internați la ATI, 63 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 414 sunt minori, 401 fiind internați în secții, cu 27 mai mult decât în ziua anterioară și 13 la ATI, cu similar cu ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.510.947 de teste RT-PCR și 6.775.520 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.281 de teste RT-PCR (14.249 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.032 la cerere) și 52.659 de teste rapide antigenice.
În raportarea de astăzi din alerte.ms.ro, pentru testele RT PCR este un laborator care a realizat prima raportare, astfel există un surplus de 4.491 de teste la totalul de teste RT PCR efectuate până în prezent. Acest laborator a trimis e-mail explicativ catre INSP în care a confirmat datele raportate în alerte.ms.ro.
Această corecție nu afectează numărul persoanelor pozitive, pentru că fiecare test pozitiv este raportat în coronaforms în momentul prelucrării.

Numărul persoanelor pozitive de astăzi este rezultat doar din testele efectuate în ultimele 24 de ore.

Pe teritoriul României, 80.446 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.462 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 72.720 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 93 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 6.429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 529 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 19 ianuarie, 1.332 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.240 lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.856 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.557 în Italia, 16.951 în Spania, 209 în Marea Britanie, 134 în Franța, 3.125 în Germania, 97 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 12 în SUA, 9 în Suedia, 146 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 5 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 49 în Cipru, 8 în India, 5 în Ucraina, 14 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 14 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 8 în Croația, 6 în Portugalia, 6 în Polonia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Kuweit și Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 201 cetățeni români aflați în străinătate, 40 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 3 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran, unul în Polonia, unul în Bulgaria, unul în Nigeria, unul în Turcia și unul în Croația au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 6 ianuarie 2022– 13 ianuarie 2022, au fost raportate 65.756.908 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie 2020, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

Citește mai mult

Ştirea zilei

20 ianuarie 2022, COVID-19 în Alba. RECORD după RECORD: 299 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

Publicat

în

20 ianuarie 2022, COVID-19 în Alba. RECORD după RECORD: 299 de infectări și un deces, în ultimele 24 de ore în județ

La nivelul județului Alba, joi, 20 ianuarie 2022, s-au înregistrat 299 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și: 20 ianuarie 2022: Peste 19.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 19 ianuarie 2022: RECORD în 2022: 289 de infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore în județ

În ultimele 24 de ore la nivelul județului Alba un deces al unei persoane infectate cu COVID-19 a fost înregistrat:

Electrica Furnizare Discount

Femeie, 40 de ani, din Sebes, nevaccinată și cu comorbidități.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 36452 de persoane confirmate, 33855 persoane vindecate, 1137 decese.

Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 1278 de teste, 680 PCR și 598 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 381085 mai exact, 311449 de teste PCR și 69636 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor din România, de ieri, 19 ianuarie 2022: 16.610 cazuri noi de coronavirus și 56 decese, în ultimele 24 de ore

Localitățile din care provin cele 299 de noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 96
ABRUD – 3
AIUD – 29
BLAJ – 10
CÂMPENI – 4
CUGIR – 33
OCNA MUREŞ – 11
SEBES – 18
TEIUS – 4
ZLATNA – 1
ALBAC – 1
BISTRA – 1
CALNIC – 1
CERGAU – 1
CIUGUD – 2
DAIA ROMANA – 2
GALDA DE JOS – 1
GARBOVA – 2
JIDVEI – 2
LUNCA MUREŞULUI – 1
LUPSA – 1
METES – 2
MIRASLAU – 1
PIANU – 1
SĂLISTEA – 3
SANCEL – 1
SANTIMBRU – 3
SASCIORI – 3
SIBOT – 1
SOHODOL – 1
SONA – 3
SPRING – 1
SUGAG – 1
UNIREA – 4
VALEA LUNGA – 5
VIDRA – 1
VINTU DE JOS – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 18
AIUD – 5
BLAJ – 2
CUGIR – 2
OCNA MUREŞ – 4
SEBES – 6
TEIUS – 1
ALBAC – 2
CIUGUD – 1
GARDA DE SUS – 1
VALEA LUNGA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
BLANDIANA 870 11.49 10
SÂNTIMBRU 2990 8.36 25
METEŞ 2770 7.22 20
RIMETEA 993 7.05 7
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76240 6.98 532
CIUGUD 3258 6.45 21
MUNICIPIUL AIUD 25164 6.2 156
DAIA ROMÂNĂ 3130 5.75 18
LIVEZILE 1166 5.15 6
ORAŞ CUGIR 25469 5.03 128
ŞPRING 2511 4.78 12
VIDRA 1522 4.6 7
MUNICIPIUL SEBEŞ 32900 4.59 151
IGHIU 7083 4.38 31
ALBAC 1953 4.1 8
LUNCA MUREŞULUI 2552 3.92 10
UNIREA 4866 3.7 18
ORAŞ ABRUD 5157 3.68 19
ORAŞ OCNA MUREŞ 13861 3.54 49
LUPŞA 2869 3.14 9
SOHODOL 1672 2.99 5
VINŢU DE JOS 5507 2.91 16
GÂRBOVA 2156 2.78 6
NOŞLAC 1816 2.75 5
ORAŞ TEIUŞ 7171 2.51 18
ALMAŞU MARE 1202 2.5 3
VADU MOŢILOR 1274 2.35 3
SĂSCIORI 6499 2.31 15
GALDA DE JOS 4474 2.24 10
SĂLIŞTEA 2334 2.14 5
MUNICIPIUL BLAJ 20652 2.08 43
CÂLNIC 1942 2.06 4
CRICĂU 1962 2.04 4
ARIEŞENI 1539 1.95 3
ÎNTREGALDE 549 1.82 1
ORAŞ CÂMPENI 7160 1.82 13
BISTRA 4513 1.77 8
CIURULEASA 1129 1.77 2
ŞUGAG 2847 1.76 5
OHABA 593 1.69 1
VALEA LUNGĂ 3102 1.61 5
ORAŞ ZLATNA 7812 1.28 10
ŞIBOT 2345 1.28 3
ROŞIA DE SECAŞ 1596 1.25 2
STREMŢ 2438 1.23 3
JIDVEI 5296 1.13 6
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3762 1.06 4
BERGHIN 1902 1.05 2
DOŞTAT 1014 0.99 1
RĂDEŞTI 1272 0.79 1
SÂNCEL 2579 0.78 2
ROŞIA MONTANĂ 2721 0.74 2
SĂLCIUA 1387 0.72 1
BUCIUM 1399 0.71 1
AVRAM IANCU 1419 0.7 1
GÂRDA DE SUS 1480 0.68 1
SCĂRIŞOARA 1503 0.67 1
MIRĂSLĂU 1957 0.51 1
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0.47 1
ŞONA 4355 0.46 2
CETATEA DE BALTĂ 3057 0.33 1
MIHALŢ 3214 0.31 1
PIANU 3569 0.28 1
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2264 0 0
CENADE 1048 0 0
CERGĂU 1633 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 234 0 0
CUT 1262 0 0
FĂRĂU 1476 0 0
HOPÂRTA 1161 0 0
HOREA 1913 0 0
LOPADEA NOUĂ 2515 0 0
MOGOŞ 748 0 0
OCOLIŞ 508 0 0
POIANA VADULUI 1042 0 0
PONOR 572 0 0
POŞAGA 905 0 0
RÂMEŢ 487 0 0

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare