Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetăţii, ediţia a IV-a

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, împreună cu Asociaţia „Cusset Aiud Echange” Franţa, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba şi Asociaţia de Ajutorare Alianţa Handicapaţilor din România organizează acţiunea de promovare a drepturilor persoanelor cu  handicap – Marşul persoanelor cu handicap –  Cursa Inimii Cetăţii, sub deviza „Să mergem împreună!”, ediţia a IV-a. Manifestarea  va avea loc  la: l Alba Iulia, miercuri, 27 aprilie a.c., de la ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii; l Aiud, joi, 28 aprilie a.c., de la ora 11.00, în faţa Catedralei Ortodoxe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan. La finalul marşului sunt programate acţiuni de socializare şi momente artistice susţinute de solişti ai Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba, Ansamblul 60+ al Centrului de zi pentru persoane vârstnice Alba Iulia, copii din cadrul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia, Fanfara Copiilor din Petreşti, formaţia instrumentală „Marius Moga” din cadrul Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, membrii Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România – Filiala Alba şi elevi ai Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Doamna Leontina Fărcaş, cunoscuta şi îndrăgita interpretă de muzică populară încurajează această acţiune, angajându-se să susţină şi să promoveze şi în acest an cea de a IV-a ediţie a  „Marşului persoanelor cu   handicap”. Potrivit informaţiilor primite din partea prof. Sorin Valerian Chirilă, directorul general al DGASPC Alba, simbolul acestei acţiuni va fi o inimă roşie purtată în piept şi fiecare participant la marş va purta un tricou alb şi o şapcă  roşie  inscripţionată cu mesajul „Să mergem împreună – Cursa inimii Cetăţii!”
„Marşul persoanelor cu handicap a devenit o manifestare cu tradiţie în judeţul nostru, ajungând la a IV-a ediţie. «Cursa inimii Cetăţii» este o acţiune la care participă persoane cu handicap şi fără handicap, instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale, biserica şi instituţii media, oficialităţi şi elevi, cu toţii antrenaţi într-o cursă din care câştigătoare va ieşi comunitatea noastră, cea care mai face un pas înainte spre integrarea persoanelor cu handicap”, susţine Valentin Frăcea, preşedintele Comitetului judeţean de analiză a problemelor persoanelor cu handicap.
Partenerii şi sponsorii acestei acţiuni sunt: Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Local Aiud, Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, Asociaţia „Solidaritatea Română” – Franţa, Asociaţia „Maria Agapia” Aiud, SC „Elisa Med” SRL, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba, Asociaţia SM SPEROMAX Alba, Societatea Handicapaţilor Neuropsihic „Speranţa” Alba  Iulia, Societatea de Ajutorare „Diakonia”,  Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, Asociaţia Nevăzătorilor din România Alba – Hunedoara, Societatea Naţională a Handicapaţilor Fizici Alba Iulia,  Asociaţia pentru Consiliere şi Asistenţă Specializată „ACAS”, Roşia Montană Gold Corporation, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „TREBUIE!” Sebeş, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco – Catolică Blaj.
La Vila Preciosa a fost organizată ieri o conferinţă de presă, prilej pentru organizatorii evenimentului de a oferi amănunte pe tema marşului ce va avea loc astăzi – la Alba Iulia şi mâine – la Aiud. Au luat parte Leontina Fărcaş – îndrăgită interpretă de muzică populară, Anamaria Dabija – Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba, Jean-Francois Barlet şi Rodica Gostian – Asociaţia „Cusset Aiud Echanges”, Valentin Frăcea – director adjunct al DGASPC Alba, preşedintele Comitetului Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap Alba, Lenica Bucur – consilier CJ Alba, Ioan Dârlea – Asociaţia de Ajutorare Alianţa Handicapaţilor din România, cu sediul la Aiud, precum şi alţi invitaţi. J. F. Barlet a amintit în cadrul întâlnirii că la cele două marşuri ale persoanelor cu handicap vor participa şi cei care nu au nici un handicap, ei demonstrând astfel că nu există nici o diferenţă între cetăţeni. De asemenea, la concursul de scrable ce va fi organizat la Aiud, la care vor participa 200 de elevi, Rotary Vichy va acorda câştigătorilor 6 premii a câte 100 de euro, copiii fiind invitaţi la Vichy, vizită care va fi suportată de Rotary Vichy. Totodată, va fi acordat şi un trofeu şcolii care va aduna cele mai multe puncte. An de an, Rotary Vichy a ajutat Spitalul municipal din Aiud, dar şi spitalul de la Galda, cu materiale de strictă necesitate. Pentru unitatea spitalicească de la Aiud va fi donat un endoscop în valoare de 60.000 de euro, sumă la care au contribuit mai multe cluburi Rotary din Italia, Germania, Franţa – Vichy, Anglia – Liverpool şi din România. J. F. Barlet ne-a declarat că, de curând, peste 6.000 de euro au fost folosiţi de rotarienii din Vichy pentru cumpărarea de materiale necesare şcolilor din zona Aiud. Se cuvine să amintim aici că patru persoane din cadrul Clubului Rotary din Vichy, împreună cu Jean Francois Barlet vor lua parte la marşul persoanelor cu handicap de la Alba Iulia şi Aiud, acţiuni care vor reuni peste 1.000 de persoane. Pentru a se sărbători 10 ani de prietenie franco-română, la Centrul cultural din Aiud a fost organizată ieri o seară festivă la care au participat toţi cei care s-au implicat de-a lungul anilor în organizarea acţiunilor, au pus mult suflet pentru a veni în sprijinul persoanelor ce au nevoie de ajutorul semenilor. Nu în ultimul rând trebuie să remarcăm efortul Leontinei Fărcaş, care vine în sprijinul organizatorilor şi a declarat: „Îmi place să cred că fiind în Săptămâna Luminată ne va fi luminat drumul pe care vom merge împreună cu aceste persoane speciale. Mă alătur cu cântecul meu, care doresc să fie un moment de bucurie pentru cei cărora aş vrea să le transmit starea mea de suflet – o stare de bine, de veselie, de tristeţe, un cumul de sentimente din sufletul meu”.
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea