Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Mâine, de pe Câmpia Libertății până în Cetatea Alba Carolina | Ultramaratonul Reîntregirii Neamului Românesc, cu aiudeanul Levente Polgar la start

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mâine, marți, 27 noiembrie 2018, se va desfășura, de pe Câmpia Libertății de la Blaj până la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina, a 8-a ediție a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc, ce face parte din ciclul de maratoane istorice din “Dragoste pentru România și istoria ei”. Aceasta ediție are un caracter simbolic, desfășurându-se la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Lungimea traseului va fi de 58 de km, pornindu-se în jurul orei 8.00, în regim de ștafetă, de pe Câmpia Libertății din Blaj, locul în care în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvăneni au strigat pentru prima oară “Noi vrem sa ne unim cu țara”.

Maratoniștii vor traversa satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secaș, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, care leaga Blajul de Alba Iulia și vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918.

Participanții vor alerga grupat, vor fi echipați în tricouri albastre, galbene sau roșii și vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul și un steag al dacilor, ajungând în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.00.

Startul va fi dat din fața Monumentului de pe Câmpia Libertății de către Ștefan-Decebal Achim, care va fi echipat în costum de dac. Participanții vor sosi în fata Catedralei Reîntregirii Neamului, fiecare primind medalii, cupe și diplome. Premierea va fi efectuată de domnul general de brigadă (rez) Mihail Țăpârlea, vicepreședintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

*Levente Polgar, de două ori pentru Marea Unire

Aiudeanul Levente Polgar se va afla la startul acestui maraton-simbol, pentru ca vineri, 30 noiembrie, bravul nostrum conjudețean să urce în șa și să pedaleze de la Cluj-Napoca până la Alba Iulia, într-o altă acțiune sportivă dedicată Centenarului Marii Uniri.

Pe lângă Levente Polgar, la acest maraton încărcat de istorie au fost invitați să participe maratoniști cu experientă, care vor aduce omagiul lor eroilor care au înfăptuit Marea Unire: Ștefan Sălăgean (Bistrița-Bârgăului), Mihai Ungur (Bistrița), Aristide Necula (Orăștie), Costică Donos (Codlea), Dan Bilțiu (Beclean), Marilena Cîmpeanu (București), Ilie Roșu (Adjud). Organizatori: Ilie Roșu și Ștefan-Decebal Achim, parteneri: APIS Carpatica – PFA Achim Stefan Decebal, Artsport.ro, Asociația Română pentru Propagandă și Istorie Aeronautică (ARPIA) și Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), Asociația Valea Dacilor – organizator al festivalului Frăția Lupilor. Competiția este inițiată de Ilie Rosu și de Ștefan-Decebal Achim, din Almașu Mare, organizatorul ultramaratonului de 100 km “Alerg la strălucirea soarelui” din ziua solstițiului de vară, între Cetatea dacică Costești și Monumentul Eroilor din Roșia Montană.

Trei dintre participanții la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc vor lua startul în ziua de 1 decembrie la “Maratonul 1 Decembrie” organizat în București, într-o alergare de alți 42 km, marcând la final 100 de km alergați la 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. (


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă

Dan HENEGAR

Publicat

în

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă O nouă etapă în eșalonul terț, un nou derby „de Alba”, la Galda de Jos, între Industria și CSM Unirea Alba Iulia. Metalurgistul Cugir joacă în fața fanilor cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea