Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Mai multe lăcașuri de cult din Alba văduvite de subvențiile APIA. S-a decis ca subvenția pe suprafață sa ajungă doar la fermieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bisericile, mânăstirile și parohiile care au obținut până anul trecut subvenții APIA pentru suprafețele de teren pe care le au în proprietate sunt acum în situația de a pierde aceste beneficii, după ce Comisa Europeană a decis să modifice regulile, astfel încât sumele alocate pentru subventii pe suprafață să ajungă doar la cei care desfășoară activități agricole.

subventii_APIAConform noilor reguli impuse de Comisia Europeană și transpuse în Politica Agricolă Comună (PAC) a Europei, entitățile care solicită subventii agricole sunt obligate să aibă ca obiect principal de activitate agricultura, conform codului CAEN. Cine nu îndeplinește această condiție nu mai este eligibil pentru completarea cererilor pentru subvenții pe suprafață.

Bisericile și mânăstirile proprietare de terenuri sunt cele mai afectate din pricina noilor reguli, Comisia Europeană văduvind astfel zeci de lăcașuri de cult, de sume care depășesc milionul de euro, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA), la solicitarea StiriAgricole.ro.

Lăcașurile de cult vor avea totuși posibilitatea să primească subvenții APIA, însă mult diminuate. Astfel, pentru a beneficia in continuare de subvenții, conform noii Politici Agricole (PAC), ca cel puțin o treime din venitul anual pe care îl poate dovedi cu documente parohia respectivă sa fie reprezentat de plățile directe. din activitati agricole.

 

 

Mai multe mânăstiri, biserici și parohii din județul Alba pierd venituri anuale ce se ridică la sute de mii de lei

Manastirea Ponor crestinortodox.ro

Manastirea Ponor
crestinortodox.ro

Între unitățile de cult aflate în situația de a pierde sume importante de bani, pe care le-au obținut până acum din subvențiile APIA, sunt câteva și din Alba.

În topul celor mai mari beneficiari din județul nostru, pe primul loc se situează Manastirea de călugări Ponor, din Munții Trascăului – Apuseni, care în anul 2014 a încasat subvenții pe suprafață în valoare de 315.509 lei (71.500 de euro). O altă mânăstire care deține suprafețe importante de treren și nu va mai putea obține prea ușor subvențiile pe suprafață este Mânăstirea de maici ,,Sf. Spiridon”, tot din Ponor. Ambele lăcașuri de cult se află sub îndrumarea starețului Irineu Curtescu.

O altă organizație religioasă din Alba afectată serios la buget de noile reguli impuse de Comisia Europeană este Parohia Greco-Catolică Teiuș.

Toate cele trei exemple de mai sus se află în Top 11 beneficiari de subvenții APIA în 2014, la nivel național.

Bogdan Presecan

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea