Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Mai multe drumuri din Ciuruleasa vor fi modernizate: Primăria comunei a solicitat emiterea acordului de mediu de APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai multe drumuri din Ciuruleasa vor fi modernizate. Primăria comunei a solicitat emiterea acordului de mediu de APM Alba.

Drum comunal DC 269 Morărești și drum comunal DC 158 Boglești au o suprafață totală de 13.442 mp și sunt situate atât în intravilanul cât și în extravilanul satelor Morărești și Boglești, din comuna Ciuruleasa. Drumul vicinal DV Ciorăști din DC 156 și drumul comunal DC 156 CiuruleasaBodrești, Tronson I și Tronson II n în suprafața totală de 8.746 mp, corespund modernizării unei lungimi totale de 2370 ml de drumuri.

Lucrările de modernizare se vor executa pe traseul existent al drumurilor și presupun:

• lucări la drum- modernizare sistem rutier, acostamente, îmbunatațirea scurgerii apelor prin amenajarea rigolelor, podețelor laterale la accese, podețelor
dalate;
• lucrările de consolidare maluri;
• siguranța circulației-semnalizare verticală și orizontală;

Drumurile ce fac obiectul studiului de fezabilitate, au o lungime totală de 3682 m și sunt amplasate pe teritoriul comunei Ciuruleasa, în intravilanul și extravilanul localitatilor Morărești și Boglești, având o suprafață de aproximativ 13422 mp și aparținând domeniului public al UAT Comuna Ciuruleasa din județul Alba.

Celelalte drumurile ce fac obiectul studiului de fezabilitate, au o lungime totală de 2370 m și sunt amplasate pe teritoriul comunei Ciuruleasa, în intravilanul și extravilanul localitatilor Bodresti și Boglesti, avand o suprafața de aproximativ 8746 mp și aparținând domeniului public al UAT Comuna Ciuruleasa din județul Alba. Lucrările se suprapun în totalitate peste traseul existent al drumurilor existente, fără a fi afectate terenurile învecinate. Lucrările se suprapun în totalitate peste traseul existent al drumurilor existente, fără a fi afectate terenurile învecinate.

În present, circulața pe aceste drumuri se face greoi din cauza infrastructurii precare, pe unele dintre acestea fiind aproape inexistentă. Autoritatatea Publică Locală consideră oportun ca prin investiția de față, ce are ca element principal modernizarea unor drumuri de interes local să maximizeze impactul pozitiv al lucrării prin crearea unor rute alternative bazate pe un sistem rutier cu îmbrăcăminte de tip mixtură asfaltică.

Pe cea mai mare parte din lungimea lor, drumurile au suprafața carosabilă deosebit de dificilă pentru circulație ca urmare a lipsei unui sistem rutier corespunzător, dar și din cauza sistemului deficitar de captare-evacuare a apei de pe flancul amonte, astfel că apa se acumulează atât în fagășele formate de roți, cât și în gropi mari, care în unele cazuri aproape că ating întreaga lățime a drumurilor.

În profil transversal drumurile sunt realizate în mare parte în profil mixt, dar există și tronsoane pe care traseul se află în debleu sau rambleu.

Drumurile se află într-o stare avansată de degradare, cu o structură rutieră existentă formată pe alocuri doar din pietruiri locale. Denivelările în profil longitudinal și transversal se datorează degradărilor și reparațiilor efectuate în timp. Au apărut gropi și făgașe, fapt care îngreunează desfășurarea traficului în condiții normale de siguranță și confort. Astfel, nu mai sunt respectate pantele transversale, iar drumurile nu mai au o planeitate conformă a suprafeței de rulare.

În prezent, lucrarea dispune de mai multe deficiente cauzate de întarzierea luării unor măsuri prompte de modernizare și întreținere. Circulația pe aceste drumuri se desfășoară anevoios nefiind asigurate condițiile minime de siguranță și confort, cerințele de trafic actual și de perspectivă fiind necorespunzătoare.

Intervenția urgentă cu lucrări de modernizare executate la nivelul sistemului rutier este oportună și necesară, aflându-se în primele poziții pe lista de priorități ale comunei. Lucrările de drum constau în modernizarea structurii rutiere existente, asigurarea scurgerii apelor, înlocuirea podețelor neconforme, amenajarea unor platforme de încrucișare, amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale.

Lucrările vor fi amplasate în intravilanul și extravilanul localitatilor Moraresti și Boglesti, pe terenul proprietate publică aflat în administrarea Primariei comunei Ciuruleasa, Județul Alba.

În postura de stat membru al UE, politica nationala de dezvoltare a Romaniei se va racorda la politicile, obiectivele, principiile și reglementarile europene în domeniu, în vederea asigurarii dezvoltarii socio-economice și reducerii cât mai rapide a discrepanțelor față de Uniunea Europeana.

Potrivit Strategiei de dezvoltare a Județului Alba, un obstacol pentru dezvoltarea activităților economice în mediul rural este dezvoltarea inegală a infrastructurii a căilor de comunicații și de utilități publice. Obiectivul general al strategiei de dezvoltare socio-economică este reducerea disparităţilor de dezvoltare în cadrul judeţului, a regiunii Centru şi cu celelalte regiuni ale ţării în scopul creşterii nivelului de trăi al cetăţenilor.

Astfel, renovarea satelor reprezintă un element esențial pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea interesului pentru zonele rurale. Astfel, renovarea satelor reprezintă un element esențial pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea interesului pentru zonele rurale. În acest sens, modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere rurale este un factor vital pentru dezvoltarea activității socio-economice a comunei Ciuruleasa.

Ciuruleasa este o comună aflată în vestul judeţului Alba, teritoriul său desfăşurându-se în apusul depresiunii Abrud, pe culoarele văilor Ciurulesei, Buninginii și Cerniţei, pe versanţii și culmile Metaliferilor şi munţilor Abrudului, ultima prelungire a munţilor Bihorului. Suprafața totală este de 55,85 km². Comuna este aşezată în vestul oraşului Abrud, la marginea apuseană a judeţului Alba. Se învecinează la vest şi sud cu judeţul Hunedoara, prin comunele Blajeni și Buceş, la sud-est cu oraşul Zlatna, la răsărit cu oraşul Abrud şi comuna Bucium, iar la nord cu comuna Sohodol și din nou oraşul Abrud. Se află la egală distanţă (70 km) faţă de oraşele mijlocii Alba Iulia şi Deva şi la 130 km de Cluj Napoca. Comuna are în componenţă nouă sate: Ciuruleasa, satul de reşedinţă, Bidigeşti, Bodreşti, Bogleşti, Buninginea, Gheduleşti, Mătişeşti, Morăreşti și Vulcan. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ciuruleasa se ridică la 1.197 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se inregistraseră 1.368 de locuitori.

Strategia de dezvoltare a comunei Ciuruleasa constituie baza pentru dezvoltarea durabilă a economiei locale și a imbunătățirii caliății vieții cetățenilor. Realizată din inițiativa Primăriei comunei Ciuruleasa, Strategia reprezintă liniile directoare de dezvoltare a întregii comune pentru următorii ani, implicit ideile de investiţii și ţintele noastre de viitor.

Comuna Ciuruleasa prezintă un potenţial turistic, reprezentat prin monumente istorice, arhitecturale de o importanță valoare istorică, obiceiuri și tradiţii populare care îmbracă forme aparte, precum și manifestări artistice și culturale. Dezvoltarea turismului este strâns legată de îmbunătăţirea accesului la obiectivele culturale și turistice menţionate, modernizarea străzilor având un impact direct asupra creşterii numărului de turişti.

Investiția care face obiectul prezentului proiect deserveşte direct și indirect agenții economici de pe teritoriul comunei Ciuruleasa (SRL, PFA, IF, II) pentru care modernizarea străzilor reprezintă atât o necesitate, cât și o oportunitate de dezvoltare a afacerii.

Viziunea comunei Ciuruleasa pe termen mediu și lung urmărește atingerea unei dezvoltări durabile echilibrate are în vedere atragerea de întreprinzatori în variate domenii ce va genera ocupare profesională, venituri crescute pentru populație, o mai eficientă utilizare a resurselor locale, apariţia resurselor financiare necesare demarării unor proiecte de reabilitare/extindere a infrastructurii de bază și sociale și de protecţie a mediului , de dezvoltare turistică și pentru promovarea locală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea