Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Luni, 55.000 de elevi din Alba trec pragul școlilor. Vezi cum sunt primiți și ce noutăți îi așteaptă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Luni, 17 septembrie, aproximativ 55.000 de elevi din Alba vor începe un nou an școlar. Chiar dacă autoritățile sunt pline de optimism și spun că în acest an startul se face în condiții mult mai bune decât anul trecut, aceștia sunt așteptați din nou în școli mai mult sau mai puțin pregătite să-i primească, cu profesori mai bine sau mai slab pregătiți să-i învețe și cu nelipsitele ”mici schimbări” sau ”ajustări” de ultim moment.

*Școala începe mai târziu cu o săptămână și cu schimbarea structurii anului școlar

Potrivit calendarului inițial deschiderea anului școlar 2012-2013, ar fi trebuit să aibă loc în 10 septembrie însă Ministerul Educației a decis amânarea cursurilor cu o săptămână. Mai mult, MECTS a schimbat și structura noului an școlar care va avea 35 de săptămâni, în loc de 36, câte erau prevazute.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 35 de săptămâni, din care 4 săptămâni sunt dedicate desfășurării examenului de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 31 mai 2013.
Pentru elevii care finalizează clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării Evaluarii Naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 14 iunie 2013.

Structura a anului școlar este:

Semestrul I: Cursuri – luni, 17 septembrie 2012 – vineri, 21 decembrie 2012; În perioada 5 – 11 noiembrie 2012, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță; Vacanța de iarnă – sâmbătă, 22 decembrie 2012 – duminică, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea: Cursuri – luni, 14 ianuarie 2013 – vineri, 5 aprilie 2013; Vacanța de primăvară – sâmbătă, 6 aprilie 2013 – duminică, 14 aprilie 2013; Cursuri – luni, 15 aprilie 2013 – vineri, 21 iunie 2013; Vacanța de vară – sâmbătă, 22 iunie 2013 – duminică, 15 septembrie 2013.

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel”. Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susţin până la data de 25 mai 2013.

*Din acest an, cei mai mari dintre ”piticii de grădiniță” se mută la școală

Nu mai sunt nici preșcolari, dar nici elevi în adevăratul sens al cuvântului. În acest an 2.167 de copii din Alba își încep studiile de la ”Clasa zero” – o decizie a Ministerului Educației mult discutată și combătută de unii părinți, care combină jocul de la grădiniță cu lecțiile de la clasă, în încăperi amenajate special în cadrul școlilor, cu mobilier adaptat și materiale didactice speciale.

Potrivit reprezentanților IȘJ Alba, vor fi în total 233 de clase din care 89 compacte și 144 în care lecțiile vor fi ținute simultan cu elevii de clasa I sau a II-a. Pentru aceștia sunt pregătiți 233 de învățători (222 de titulari și 11 suplinitori) din care 194 de cadre didactice au urmat cursuri de formare pentru a se familiariza cu particularitățile instruirii copiilor din clasa pregătitoare.

*Peste 5.000 de elevi vor învăța și în acest an în școli neautorizate sanitar

În prima zi a noului an școlar, mai bine de o treime din totalul unităţilor de învățământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit șefului Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş, în momentul de faţă din totalul de 550 de școli sunt autorizate 306. 75 au fost repinse de la autorizare deoarece nu îndeplineau condiţiile minime (apă curentă şi grupuri sociale), iar restul de 160 se află în diferite faze de evaluare.

Directorul DSP precizează că problema nu este foarte gravă deoarece sunt multe şcoli care pot obţine autorizarea pentru că îndeplinesc criteriile, dar conducerea respectivelor unităţi de învăţământ a întârziat cu depunerea dosarelor la DSP Alba în vederea autorizării.

La  rândul său, inspectorul şcolar general Dorin Sandea spune că în şcolile deja autorizate vor învăţa 90,5% din cei aproximativ 55.000 de elevi din judeţul Alba. Cu toate că este un procent bun (faţă de acum patru ani când acest procent era de 82%), rămân peste 5.000 de elevi care vor merge la şcoli care nu au apă curentă şi nici toalete, deci, potrivit „tradiţiei” împământenite, școlile respinse categoric de la autorizare vor continua să organizeze cursuri, iar copiii vor învăţa în condiţii total improprii.

*Deficit de profesori și de personal auxiliar

Zeci de școli din județ încă mai caută cadre didactice și au nevoie de personal auxiliar. Dacă pentru prima categorie posturile există deoarece nu mai puțin de 72 de norme întregi sau fracțiuni de normă au rămas descoperite, pentru cea de-a doua categorie, unde este vorba despre aproximativ 200 de situații în care lipsa personalului (șoferi pentru microbuzele destinate transportului elevilor, îngrijitoare sau bucătărese), afectează bunul mers al învățământului județean, autoritățile vor face demersuri la minister pentru deblocarea posturilor.

*Bacalaureatul profesional ”la mâna” senatorilor sau a Guvernului

Bacalaureatul profesional ar trebui să primească verdictul luni, 17 septembrie, în plenul Senatului, aceasta fiind a treia şedinţă în care se încearcă adoptarea acestei măsuri. În cazul în care votul va fi din nou amânat, potrivit declarației ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, Guvernul va recurge la ordonanţă de urgenţă, astfel că elevii în an terminal vor putea opta între bacalaureatul național şi cel profesional chiar din anul şcolar 2012-2013.

Noţiunea de bacalaureat profesional a apărut prima dată în 2012, când fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a luat în calcul propunerea sindicatelor ca elevii să dea un examen diferenţiat la terminarea liceului, argumentul său fiind că „forma actuală nu mai este adaptată la situaţia din învăţământ”. După rezultatele de la prima sesiune de bacalaureat din luna iulie, ideea schimbării examenului de bacalaureat a fost preluată de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a fost nemulţumită de procentul de promovare de 44%.

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educaţiei, absolvenţii de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate. Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând.

*Programe noi pentru Bacalaureatul național

Examenul de Bacalaureat național va fi susţinut anul viitor la aceleaşi probe ca şi în 2012. Prin ordin însă au fost aprobate noi programe pentru disciplinele matematică, fizică, chimie, logică, argumentare şi comunicare şi economie. De asemenea, Ordinul MECTS privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat național – 2013 prevede, într-o notă la finalul calendarului examenelor, că „la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene/a municipiului București sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale sau lingvistice” iar publicarea acestui ordin vine cu trei zile înainte ca senatorii să își dea votul final asupra proiectului de lege care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional.

*În încheiere vestea bună: asigurarea climatului de siguranță publică în mediul școlar – o prioritate a IPJ Alba

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor este una din priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar pentru anul şcolar 2012 – 2013 au fost luate măsuri menite să asigure un climat optim de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ.

În acest sens, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei iar traseele de deplasare ale elevilor vor fi supravegheate în permanenţă. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare.

Totodată, vor fi controlate toate unităţilor economice din zona adiacentă a unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

Pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicaţi minorii, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor și vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie, constituite în unităţi de învăţământ din Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj, Teiuş, şi Abrud, care vor funcţiona pe baza regulamentelor proprii.

Tot pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, iar la aceste mijloace de transport, vor fi efectuate controale pe traseele de patrulare.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare