Rămâi conectat

Actualitate

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei. Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că cei care dormeau prost aveau tendința de a folosi mai mult autoironia și de a înjura mai des, scrie PsyPost.

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziția individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Citește și: Și somnul e periculos: PEDEAPSA primită de un bărbat din ALBA care a furat 600 de lei și un telefon mobil

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci și tendința de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare

Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în ceea ce privește utilizarea și aprecierea umorului și folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor și identificând diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura, care influențează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înșiși.

„În studiul de față, m-a interesat dacă utilizarea înjurăturilor poate fi legată de procesele biologice (de exemplu, nivelul de oboseală) care operează sub nivelul conștiinței.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se racește brusc în România. Prognoza METEO, pe regiuni, până în 28 aprilie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se racește brusc în România. Prognoza METEO, pe regiuni, până în 28 aprilie 2024 După vremea caldă urmează o răcire semnificativă, de la 31 de grade la 10 grade. Meteorologii anunță și ploi. La munte, temperaturile scad la minus 2 grade. ANM a emis, luni, prognoza meteo pentru perioada 15 – 28 aprilie. BANAT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea