Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate
Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate?
Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, introduce o serie de modificări în sistemul public de pensii din România.
Aceste modificări au ca scop remedierea discrepanțelor dintre beneficiarii sistemului, îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor și asigurarea sustenabilității financiare a sistemului.
Citește și: Pensii 2024: A început tipărirea noilor cupoane pentru pensiile majorate
Punctul de pensie 2024
O modificare importantă introdusă de lege este majorarea punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie 2024. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.
Legea pensiilor • Recalcularea pensiilor 2024
Toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli. Pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.
Legea pensiilor • Puncte de stabilitate
Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:
- 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
- 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
- 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani
Reducerea vârstei de pensionare pentru femei
Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii.
Citește și: Recalculare pensii 2024: Majorare spectaculoasă chiar și de 71,06% la pensiile mici
Pensia anticipată
Cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.
Legea pensiilor 2023 introduce o serie de modificări importante care ar putea avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor sistemului. Aceste modificări sunt menite să remedieze discrepanțele dintre beneficiari, să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Surpriză pentru un băiețel din Alba, de la polițiștii SAS, de ziua lui: Cei pe care îi consideră eroi i-au cântat „La mulți ani” și i-au dăruit un tort
Surpriză pentru un băiețel din Alba, de la polițiștii SAS, de ziua lui: Cei pe care îi consideră eroi i-au cântat „La mulți ani” și i-au dăruit un tort Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) Alba au oferit astăzi o surpriză emoționantă unui mic admirator, Filip, care a împlinit 7 ani. În loc să bată […]
Sibian cu mandat de executare, REȚINUT de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune
Sibian cu mandat de executare, REȚINUT de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune Un sibian cu mandat de executare a fost reținut de polițiști și dus în Penitenciarul Aiud, unde va sta un an jumătate după gratii pentru înșelăciune. Potrivit IPJ Alba, la data de 17 […]
49 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii. 18 iulie 1976, ziua în care Nadia Comăneci a intrat in istorie
49 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii. 18 iulie 1976, ziua în care Nadia Comăneci a intrat in istorie Pe 18 iulie 1976, în urmă cu 49 de ani, Nadia Comăneci intra în istoria sportului mondial şi devenea regina gimnasticii, obţinând primul 10 şi surprinzând o lume întreagă, dar şi tabela de […]