Rămâi conectat

Ştirea zilei

Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate?

Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial luni, introduce o serie de modificări în sistemul public de pensii din România.

Aceste modificări au ca scop remedierea discrepanțelor dintre beneficiarii sistemului, îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor și asigurarea sustenabilității financiare a sistemului.

Citește și: Pensii 2024: A început tipărirea noilor cupoane pentru pensiile majorate

Punctul de pensie 2024

O modificare importantă introdusă de lege este majorarea punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie 2024. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

Legea pensiilor • Recalcularea pensiilor 2024

Toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli. Pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

Legea pensiilor • Puncte de stabilitate

Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei

Femeile care au atins stagiul complet de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Majorare spectaculoasă chiar și de 71,06% la pensiile mici

Pensia anticipată

Cei care au acumulat cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributivă vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, adică la 60 de ani.

Legea pensiilor 2023 introduce o serie de modificări importante care ar putea avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor sistemului. Aceste modificări sunt menite să remedieze discrepanțele dintre beneficiari, să îmbunătățească nivelul de trai al pensionarilor și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Îți dau 1.000 de euro, șefule”: Cum a încercat un șofer din Alba care a încercat să mituiască un polițist de la rutieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Îți dau 1.000 de euro, șefule”: Cum a încercat un șofer din Alba care a încercat să mituiască un polițist de la rutieră Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Tribunalului Alba la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Citește și: Șoferul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea