Rămâi conectat

Actualitate

4 Decembrie: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Civil. Un instrument important de unificare a Principatelor Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 Decembrie: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Civil. Un instrument important de unificare a Principatelor Române

Elaborarea Codului civil şi a Codului penal s-a înscris în seria marilor reforme legislative din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Promulgarea codurilor de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a avut loc în decembrie 1864.

”Domnia lui Cuza Vodă stă sub semnul acestei nerăbdătoare dorinţe de a ajunge din urmă Occidentul, dar efortul domnului şi al sprijinitorilor săi întâmpină rezistenţa forţelor conservatoare şi a inerţiilor colective”, scrie istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ”O istorie sinceră a poporului român” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).

CITEȘTE ȘI: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

Reformele nu puteau fi înfăptuite decât printr-un act de autoritate, la care domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să recurgă. Astfel, la 2/14 mai 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat dizolvarea Adunării Elective a României, care se opunea legiferării reformei agrare, reformei electorale şi celorlalte reforme preconizate de domnitor şi de guvern (”lovitura de stat de la 2 mai”), se arată în volumul ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). Cuza a promulgat o nouă Constituţie (”Statutul dezvoltător”), care întărea puterea domnitorului în detrimentul legislativului, şi o nouă lege electorală, care sporea considerabil numărul alegătorilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timpul guvernului condus de Mihail Kogălniceanu (11/23 octombrie 1863- 26 ianuarie/7 februarie 1865) se decretează sau se votează o serie întreagă de legi care organizează noul stat al României moderne. După legea rurală, care a fost promulgată la 14/26 august 1864, au fost decretate mai multe legi, după ce trecuseră, în prealabil, prin Consiliul de Stat, se arată în volumul ”Viaţa şi opera lui Cuza Vodă”, de Constantin C. Giurescu (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1966). În această serie de măsuri (printre care legea privind reorganizarea Curţii de Casaţie, legea introducerii sistemului de măsuri şi greutăţi metrice, legea Camerelor de Comerţ, legea înfiinţării Şcolii de poduri şi şosele, legea exproprierii pentru cauze de utilitate publică ş.a.) se înscriu şi promulgarea Codului penal şi a Codului civil de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

CITEȘTE ȘI: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza care au pus bazele statului unitar și modern român: Țară nouă, legi noi

La 2/14 decembrie 1864, Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul penal, care a intrat în vigoare la 1/13 mai 1865. Codul penal era alcătuit după modelul Codului penal francez (din 1810) şi al Codului penal prusian (din 1851), având la bază şi unele legi penale autohtone. La 4/16 decembrie 1864 Cuza a promulgat şi Codul civil, care urma să intre în vigoare de la 1/13 ianuarie 1866. Codul civil era alcătuit după modelul Codului napoleonean şi al Codului civil italian, având la bază şi unele prevederi ale vechiului drept românesc (”Istoria României în date”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Codul civil a fost pus în aplicare, ca şi legea măsurilor şi greutăţilor (15/27 septembrie 1864), după un an, răstimp în care atât magistraţii cât şi avocaţii să-l studieze, iar publicul să ia cunoştinţă de el. Codul civil cuprindea dispoziţii progresiste care au fost relevate ca atare de presa străină: instituia căsătoria civilă, singura obligatorie, cea religioasă devenind facultativă, instituia, de asemenea, divorţul civil, în locul celui religios, prevedea modalităţile acordării progresive de drepturi politice evreilor etc. Noul Cod civil, care moderniza sistemul juridic, a constituit şi un instrument important de unificare a Principatelor Române. În ceea ce priveşte Codul penal, acesta nu mai prevedea pedeapsa cu moartea, care existase de la începutul statelor româneşti.

Autorul articolului ”La Roumanie” apărut în numărul din 30 decembrie 1864 al ziarul parizian ”La France” considera această ultimă serie de acte de guvernământ ale lui Cuza drept ”măsuri de progres”, se mai arată în lucrarea ”Viaţa şi opera lui Cuza Vodă”, de Constantin C. Giurescu (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1966).

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Lovitură pentru băncile austriece. Un partid cere ca pensiile românilor să nu mai fie plătite prin băncile care au capital austriac

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2023: Lovitură pentru băncile austriece. Un partid cere ca pensiile românilor să nu mai fie plătite prin băncile care au capital austriac

Continua protestele față de întreprinderile austriece. PMP cere ministrului Muncii să nu mai plătească pensiile românilor prin băncile din Austria.

Scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Marius Budăi

Domnule ministru,

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma votului negativ dat de Austria admiterii României în Schengen, Partidul Mișcarea Populară vă cere să puneți capăt convențiilor încheiate de Casa Națională de Pensii Publice cu Banca Comercială Româna și cu Raiffeisen Bank pentru plata pensiilor românilor.

Dacă doriți cu adevărat să arătați Austriei că suntem serioși și că nu suntem dispuși să acceptăm tratamentul necorespunzător pe care îl primim, aveți prilejul să le trimiteți astfel austriecilor un mesaj puternic și să le arătați că acțiunile lor au consecințe. Înțelegem că atât PSD cât și PNL îndeamnă românii să boicoteze firmele austriece, dar considerăm că statul român nu utilizează pârghiile pe care le are la dispoziție în relația cu aceste firme.

Boicotul este o opțiune legitimă pe care o are fiecare cetățean care se simte jignit de atitudinea sfidătoare și arogantă a austriecilor, iar companiile austriece din România trebuie să simtă că există consecințe ale deciziei Vienei.

Atragem atenția asupra faptului că, în timp ce oamenii pot boicota companiile austriece, statul român are mecanisme și pârghii legale și instituționale mult mai puternice. Ministerul Muncii, de exemplu, poate să înceapă prin a nu mai plăti pensiile românilor prin băncile austriece. Să plătiți aceste pensii prin băncile românești. Vreți să vă arătați, în calitate de ministru, demni în fața Austriei? Luați măsuri, treceți la acțiune. Nu rămâneți un simplu demagog. Sperăm că veți lua în considerare propunerea PMP și veți acționa în consecință. Demonstrați Austriei că Guvernul României luptă pentru drepturile și interesele românilor cu toate instrumentele pe care statul le are la dispoziție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

PROTEST față de simbolurile austriece din ALBA: Un scriitor cere retragerea spectacolelor Gărzii Cetății

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

PROTEST față de simbolurile austriece din ALBA: Un scriitor cere retragerea spectacolelor Gărzii Cetății

Protestele românilor față de companiile, precum și simbolurile austriece, continuă în cele mai diverse moduri.

Scriitorul Darie Ducan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a redactat o scrisoare deschisă prin care cere Prefectului de Alba și Primarului Municipiului Alba Iulia să facă demersurile necesare pentru „retragerea gărzii austriece (folosită în scop turistic) din cetatea Alba Carolina”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Stimate dle. Prefect, Stimate dle. Primar, Stimate Consiliu local,

Vă solicit retragerea gărzii austriece (folosită în scop turistic) din cetatea Alba Iulia, precum și rebotezarea acestei cetăți din Cetatea „Alba Carolina” în Cetatea „Alba Iulia” în materialele publicitare.

E de bun-simț, după atitudinea de dispreț pe care Austria a prezentat-o față de România.

Vă mulțumesc!

Cu stimă,

Darie Ducan, Scriitor,
Membru al Uniunii Scriitorilor din România”, se arată în mesajul redactat de scriitor.

Darie Ducan este un poet român din tânăra generaţie. S-a născut la Târnăveni, judeţul Mureş, unde a urmat gimnaziul şi liceul.

În această perioadă a activat ca membru al cenaclului literar local Elena din Ardeal. A debutat cu poezie în anul 2000.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un bărbat din Alba s-a îmbătat și și-a agresat iubita: De la ce a pornit totul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba s-a îmbătat și și-a agresat iubita: De la ce a pornit totul

La data de 9 decembrie 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată, prin 112, de către o femeie de 38 de ani, din comuna Câlnic, cu privire la faptul că a fost agresată de concubin.

Din primele cercetări efectuat de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că pe fondul unor discuții contradictorii și al consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 32 de ani, și-ar fi agresat partenera.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, rezultând că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, bărbatului fiindu-i interzis să se apropie de concubina sa.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea