Legea carantinării intră în vigoare astăzi: Pacienţii infectaţi cu COVID-19 care fac tratamentul la domiciliu vor fi verificaţi de către autorități

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Marţi, 21 iulie, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, legea privind carantina intră în vigoare. Pentru adopta actele administrative şi normative necesare pentru punerea în aplicarte a măsurilor cuprinse în lege, primul ministru Ludovic Orban are întâlniri cu miniştrii de resort, dar şi cu toţi prefecţii şi toţi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

De asemenea, este programată o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi şedinţă de Guvern, urmând a fi completată HG privind starea de alertă. Autorităţile iau în calcul şi modificarea modului de raportare a cifrelor.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că pacienţii infectaţi cu COVID-19 care fac tratamentul la domiciliu vor fi verificaţi, în condiţiile în care toată baza de date a Ministerului Sănătăţii va fi transmisă către Ministerul Afacerilor Interne după intrarea în vigoare a Legii carantinării şi izolării şi după introducerea prevederilor acesteia în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

„Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată emite deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc.

Toată baza de date a Ministerului Sănătăţii să fie transmită către Ministerul de Interne şi există, practic, supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi, în acelaşi timp, controale de verificare a izolării la domiciliu”, a spus premierul, la Digi 24.

Potrivit acestuia, mai sunt persoane diagnosticate pozitiv care care nu s-au internat la spital.

„Pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu şi în mod clar de acum încolo se aplică legea.

Persoanele care vin la spital cu simptome vor putea fi internate 48 de ore până la diagnosticare, după diagnosticare evident se vor aplica prevederile legale.

De asemenea, se va putea dispune izolarea la domiciliu în cazul în care nu se va putea face tratarea persoanei la spital. De asemenea, vom putea impune izolarea la domiciliu pentru toţi cei care au intrat în contact cu persoanele infectate, prin decizii ale angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică”, a declarat Orban.

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă pentru a introduce în hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile prevederile noii Legi a carantinării şi izolării.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va modifica HG privind starea alertă în concordanţă cu prevederile noii legi şi pregăteşte, din punct de vedere administrativ, toate structurile implicate.

Sursa: stiripesurse.ro capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419