Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Lege specială pentru apa minerală! Ce prevederi conține proiectul

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

O lege care reglementează activitățile de valorificare a apei, se află acum în dezbatere publică. Acest proiect conține multe prevederi.

Această lege va reglementa felul în care sunt exploatate, ambalate şi etichetate apele minerale. De asemenea, redevențele plătite şi alte prevederi legate de domeniu vor fi reglementate de legea resurselor hidrominerale, proiectul fiind pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei

Legea resurselor hidrominerale reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum şi apele minerale medicinale şi gazele.

De asemenea, toată apa îmbuteliată s-ar putea scumpi din cauza redevenţelor care sunt majorate. 80% din valoarea aceastora ar urma să meargă la stat. Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice proiectul Legii resurselor hidrominerale, prin care majorează redevenţele pentru toate tipurile de apă îmbuteliată. Astfel, toată apa îmbuteliată s-ar putea scumpi, atât cea minerală, cât şi cea de izvor sau apa de masă, scrie Adevărul.

Perimetrele de explorare/exploatare scoase la concurs de oferte se stabilesc de către A.N.R.M. şi Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Proiectul introduce recunoaşterea oficială pentru apa de izvor. şi prevede obligativitatea încheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu A.N.R.M. şi pentru apele de masă cu A.N.A.R.

Nu se mai percep taxe de către A.N.R.M. pentru activităţi de prospecţiune, explorare şi exploatare.

Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, după care concesiunea încetează.

De asemenea, legea propusă prevede condiţiile de plată a redevenţelor, precum şi sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către titularii de permise şi licenţe. Redevenţa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte astfel: a) 4,0 Euro/m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată; b) 4,0 Euro/m3 pentru apa de izvor îmbuteliată; c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa îmbuteliată; d) 0,1 Euro/m3 pentru apa medicinala îmbuteliată; e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneaţie; f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermală şi pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.

Fac obiectul redevenţei numai cantităţile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul plăţii redevenţelor cantităţile de apă deversată controlat în vederea menţinerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Actul normativ introduce obligativitatea contorizării apelor de masă şi implicit redevenţierea lor.

O altă prevedere este obligativitatea inscripţionării pe etichetele apelor de masă, a sursei de îmbuteliere.

Sunt interzise inscrierea şi utilizarea pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel, a indicaţiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pe etichete pot fi înscrise indicaţii precum: ,,stimuleaza digestia”, ,,poate facilita funcţiile hepato-biliare” sau indicaţii similare, dacă acestea nu contravin altor prevederi din lege.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale. În cursul zilei de marți, 14 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea