Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Lecţii de muzică ilustrate cu recitaluri live pentru elevii din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, a demarat un nou proiect educativ destinat elevilor din judeţul Alba. Sub titulatura de „Educaţie muzicală concertantă” elevii din Alba au ocazia de a asista la o serie de lecţii de muzică ilustrate cu recitaluri live de muzică simfonică, canto şi folclor, organizate în oraşele judeţului Alba. Până acum au avut loc astfel de lecţii de muzică în Blaj, Cugir şi Ocna Mureş, urmând ca proiectul să se desfăşoare în toate oraşele din Alba.
Ieri, de la ora 17.00, şi Alba Iulia a intrat în acest proiect, iar lecţia deschisă de muzică s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în sala mare. „Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a-i ajuta pe tinerii judeţului Alba să-şi desăvârşească educaţia muzicală şi să poată discerne mai uşor valorile culturale autentice. În condiţiile în care în şcoală se face doar aproximativ o oră de educaţie muzicală pe săptămână, există o nevoie stringentă de completare a acestor cunoştinţe.
Elevii au acum ocazia de a vedea transpuse pe scenă noţiuni pe care le învaţă la şcoală. Fiecare lecţie de acest fel are o durată de două ore, timp în care celor din sală li se prezintă instrumentele muzicale, noţiuni de teoria şi istoria muzicii, precum şi recitaluri care ilustrează toate aceste noţiuni teoretice. Este un mod foarte plăcut de a învăţa ceva util şi de a destinde, în acelaşi timp. Peste tot pe unde acest proiect a fost deja prezentat sălile au fost pline şi cred că este un proiect de care ar trebui să profite toţi profesorii de muzică din judeţ”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Fiecare dintre aceste lecţii deschise de muzică cuprinde o parte teoretică, în care sunt prezentate noţiuni de istoria şi teoria muzicii şi sunt prezentate instrumentele muzicale, fiecare noţiune fiind apoi ilustrată cu un micro-recital. Pe lângă instrumentele clasice, precum pianul, vioara, chitara clasică, sau clarinetul, prezentarea cuprinde şi un instrument mai puţin cunoscut – marimafonul, instrument pentru care Liceul de muzică din Alba Iulia a obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale. În cadrul spectacolului au loc şi recitaluri ale Orchestrei simfonice a Liceului, recitaluri de canto, dar şi de folclor, Taraful Liceului de muzică fiind cel care închei spectacolul.
În luna mai proiectul va fi prezentat şi la Sebeş, Câmpeni şi Baia de Arieş, urmând ca până la finalul anului el să poposească în toate oraşele judeţului Alba. Intrarea la toate spectacolele din cadrul proiectului este liberă. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale Actorul Florin Piersic este transferat de urgență cu un avion medical de la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca la un spital din București. Surse citate de Realitatea PLUS indică faptul că actorul va fi internat de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea