Rămâi conectat

Actualitate

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba: aparat performant pentru tratarea afecţiunilor renale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În dotarea Secţiei de Urolologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba a intrat un aparat ultraperformant care va reduce simţitor intervenţiile chirurgicale majore în cazul bolnavilor suferinzi de calculi ureterali (pietre la rinichi) şi stenoze de ureter.

Aparatul, URETEROSCOP (instrument rigid sau flexibil  care poate fi introdus în ureter până în pelvisul renal pentru vizualizarea calculilor renali şi extragerea lor în siguranţă) însoţit de LITOTRITOR (instrument utilizat pentru fragmentarea unui calcul aflat în uretră sau în vezica urinară), în valoare de de 40.000 de euro a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Alba, pentru creşterea performanţei medicale oferită pacienţilor Spitalului Judeţean.

 Dr. Dan CIBU, şeful Secţiei de Urologie ne-a informat că în 2011 au fost consultaţi în ambulatoriul  de specialitate al spitalului circa 3000 de pacienţi, au fost internaţi 1200 iar 700 de bolnavi au fost operaţi. Dr. Cibu a precizat că în secţia de urologie  de 14 ani se fac operaţii endsocopice, în cadrul spitalului exitând  aparatură doar pentru endoscopia „joasă”: vezica urinară, prostată, uretră. „Cu noua aparatură  vom extinde paleta chirurgicală, rezolvându-se o importantă parte a patologiei litiazice „înalte”, respectiv calculii de ureterali şi stenoza de ureter. Problemele bolnavilor vor fi rezolvate mult mai rapid, aceştia se vor recupera şi se vor întoarce la activităţile lor zilnice, productive, mult mai repede” a spus dr. Dan Cibu. Medicul şef de secţie a concluzionat că bolnavii din judeţul Alba nu vor mai fi nevoiţi acum să se deplaseze în alte judeţe pentru acest tip de operaţii, intervenţiile chirurgicale de tipologie renală (calculi ureterali, stenoze de ureter, unii calculi renali) fiind acum posibile şi în secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Alba. Dr. Cibu a precizat că operaţiile cu această aparatură  se fac în cazul unor calculi ureterali de dimensiuni reduse, în cazul calculilor mari se optează pentru operaţia clasică.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea