Rămâi conectat

Cultură Educație

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înființarea Muzeului Naţional „Brătianu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înființarea Muzeului Naţional „Brătianu”

Cea mai importantă familie de oameni politici din România, va fi „răsplătită”, din partea statului român, cu un muzeu național, după ce miercuri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înființarea Muzeului „Brătianu”.

Muzeul va fi în subordonarea Ministerului Culturii, având sediul în imobilul „Vila Florica”, situat în județul Argeș, mai exact în localitatea Stefănești, un loc extrem de important pentru istoria României.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu”, aceasta urmând să intre în vigoare de la 1 februarie.

„Se înfiinţează Muzeul Naţional „Brătianu”, denumit în continuare Muzeul, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş”, prevede legea promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acesteia, Muzeul va avea următoarele obiective: „aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse.

Muzeul va avea ca obiectiv şi achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului; crearea unei secţii de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit”.

Totodată, muzeul va avea, printre atribuţiile sale, colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la biografiile şi personalităţile membrilor familiei Brătianu; elaborarea, coordonarea, precum şi participarea, prin reprezentanţi, la programe şi/sau proiecte de cercetare, stagii de pregătire şi instruire în domeniul specific; stabilirea de relaţii de tip parteneriat public-privat cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, organizaţii neguvernamentale sau efectuarea de studii şi cercetări pentru aprofundarea cunoaşterii importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României.

Instituţia va organiza, de asemenea, activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii sau seminarii cu caracter educativ; f) editarea şi publicarea de studii, cărţi, articole, corespondenţă, memorie fotografică, colecţii de documente, albume fotografice privind personalităţile membrilor familiei Brătianu şi va achiziţiona ori accepta cu titlu de donaţie de obiecte, fotografii, documente sau publicaţii care au aparţinut ori constituie materiale documentare privind viaţa membrilor familiei Brătianu.

Legea prevede că activitatea Muzeului va fi finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

„Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului culturii, în urma unui concurs de proiecte de management, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009”, se mai arată în legea promulgată de Iohannis.

Aceasta va intra în vigoare la data de 1 februarie

Camera Deputaţilor a adoptat pe 18 decembrie, decizional, proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu”.

Sursa: Descopera.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Perle la Simularea la Bacalaureat 2024: ”Imperiul Otoman a inventat țările balcanice”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Perle la Simularea la Bacalaureat 2024: ”Imperiul Otoman a inventat țările balcanice” La fel ca în fiecare an, Bacalaureatul și simularea lui vin cu o coleție de perle care arată că unii dintre tinerii României Educate, cum se cheamă proiectul de țară al președintelui Iohannis, nu prea înțeles cum stă treaba cu educația: După Revoluția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea