Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Judeţul Alba pe locul 4 în topul creşterii economice, cu o creştere salarială de 167 de lei la salariul mediu net lunar!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Topul judeţelor în care salariile medii nete lunare au rezistat cel mai bine în timpul crizei

    O interesantă analiză economică a fost realizată de Ziarul Financiar cu privire la felul în care s-au comportat zonele, respectiv judeţele ţării pe timpul crizei economice (din 2008 încoace), în privinţa activităţii economice. Astfel, potrivit acesteia, „cel mai bine au rezistat în faţa crizei judeţele mai bogate după PIB-ul pe cap de locuitor. Dar nu toate sunt în această situaţie. În Cluj, de exemplu, cuantumul salariului mediu net, la finalul anului trecut, a fost cu doar 49 de lei peste cel de la finalul lui 2008, în vreme ce Constanţa înregistrează un minus de 11 lei în perioada menţionată. Cea mai mare creştere salarială în perioada analizată (plus 283 de lei la salariul mediu net lunar) o înregistrează judeţul Ilfov, limitrof Bucureştiului. Aportul Capitalei unde sunt concentrate sau au sediile unele dintre cele mai mari companii este evident în cazul Ilfovului care a fost, între 2008 şi 2011, şi singurul judeţ în care numărul de joburi nu a scăzut, dimpotrivă, a înregistrat un plus de 4.600 de noi locuri de muncă. Ca procent, cel mai mult au câştigat la salariu cei din Argeş – un plus de 17% la salariul mediu net lunar între 2008 şi 2011 (succesul Dacia Piteşti şi-a spus şi aici cuvântul). În topul creşterii salariilor medii nete lunare urmează Timişoara (plus 265 de lei), Alba (plus 167 de lei) şi Mehedinţi (plus 158 de lei). În toate acestea, creşterile salariului mediu net lunar au fost de peste 10%”.
Concluzia desprinsă din cadrul acestei analize ne spune faptul că s-au comportat cel mai bine din punctul de vedere al evoluţiilor salariilor, regiunile de dezvoltare Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) şi Centru (Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov) unde toate judeţele înregistrează creşteri ale salariului mediu net lunar. Cel mai prost, din acest punct de vedere, stă regiunea de dezvoltare Nord-Est (Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Bacău) unde oamenii au pierdut la salariu sau plusul este nesemnificativ precum la Vaslui (plus 10 lei) sau la Iaşi (plus 9 lei). În total, 13 judeţe (o treime din judeţele României) au înregistrat, la finalul anului trecut, scăderi ale salariului mediu net faţă de decembrie 2008.
În ceea ce ne priveşte, faptul că judeţul Alba s-a situat pe un onorant loc 4 este în sine un lucru bun. Păcat însă că acest lucru nu s-a resimţit aproape deloc în creşterea nivelului de trai al locuitorilor judeţului deoarece toată această creştere salarială a fost înghiţită pur şi simplu de inflaţie, respectiv de preţurile „europene” exorbitante ale produselor de pe piaţă în comparaţie cu veniturile  mult mai scăzute ale românilor decât ale celorlalţi europeni (T.M.)

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea