Rămâi conectat

Actualitate

Judeţul Alba pe locul 4 în topul creşterii economice, cu o creştere salarială de 167 de lei la salariul mediu net lunar!

Publicat

în

Topul judeţelor în care salariile medii nete lunare au rezistat cel mai bine în timpul crizei

    O interesantă analiză economică a fost realizată de Ziarul Financiar cu privire la felul în care s-au comportat zonele, respectiv judeţele ţării pe timpul crizei economice (din 2008 încoace), în privinţa activităţii economice. Astfel, potrivit acesteia, „cel mai bine au rezistat în faţa crizei judeţele mai bogate după PIB-ul pe cap de locuitor. Dar nu toate sunt în această situaţie. În Cluj, de exemplu, cuantumul salariului mediu net, la finalul anului trecut, a fost cu doar 49 de lei peste cel de la finalul lui 2008, în vreme ce Constanţa înregistrează un minus de 11 lei în perioada menţionată. Cea mai mare creştere salarială în perioada analizată (plus 283 de lei la salariul mediu net lunar) o înregistrează judeţul Ilfov, limitrof Bucureştiului. Aportul Capitalei unde sunt concentrate sau au sediile unele dintre cele mai mari companii este evident în cazul Ilfovului care a fost, între 2008 şi 2011, şi singurul judeţ în care numărul de joburi nu a scăzut, dimpotrivă, a înregistrat un plus de 4.600 de noi locuri de muncă. Ca procent, cel mai mult au câştigat la salariu cei din Argeş – un plus de 17% la salariul mediu net lunar între 2008 şi 2011 (succesul Dacia Piteşti şi-a spus şi aici cuvântul). În topul creşterii salariilor medii nete lunare urmează Timişoara (plus 265 de lei), Alba (plus 167 de lei) şi Mehedinţi (plus 158 de lei). În toate acestea, creşterile salariului mediu net lunar au fost de peste 10%”.
Concluzia desprinsă din cadrul acestei analize ne spune faptul că s-au comportat cel mai bine din punctul de vedere al evoluţiilor salariilor, regiunile de dezvoltare Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) şi Centru (Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov) unde toate judeţele înregistrează creşteri ale salariului mediu net lunar. Cel mai prost, din acest punct de vedere, stă regiunea de dezvoltare Nord-Est (Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Bacău) unde oamenii au pierdut la salariu sau plusul este nesemnificativ precum la Vaslui (plus 10 lei) sau la Iaşi (plus 9 lei). În total, 13 judeţe (o treime din judeţele României) au înregistrat, la finalul anului trecut, scăderi ale salariului mediu net faţă de decembrie 2008.
În ceea ce ne priveşte, faptul că judeţul Alba s-a situat pe un onorant loc 4 este în sine un lucru bun. Păcat însă că acest lucru nu s-a resimţit aproape deloc în creşterea nivelului de trai al locuitorilor judeţului deoarece toată această creştere salarială a fost înghiţită pur şi simplu de inflaţie, respectiv de preţurile „europene” exorbitante ale produselor de pe piaţă în comparaţie cu veniturile  mult mai scăzute ale românilor decât ale celorlalţi europeni (T.M.)

Publicitate

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Publicat

în

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a stabilit faptul că hotărârea Parlamentului prin care s-a încuviințat prima dată starea de alertă este neconstituțională. Motivul constă în faptul că, anterior, Curtea a declarat ca neconstituționale articolele din Legea 55/2020, prin care este prevăzută obligativitatea aprobării în Parlament a stării de alertă. Decizia Curții Constituționale nu afectează efectele juridice produse de hotărârea de declarare a stării de alertă.

OFICIAL:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Electrica Furnizare Discount

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare