Ziarul Unirea

Izolarea la DOMICILIU sau în spital pentru mai multe boli grave contagioase, în ,,vizorul” Ministerului Sănătății. PROIECT

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat în baza Legii 136/2020 privind izolarea și carantina, care stabilește că „lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate
acestora, precum și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc
prin hotărâre a Guvernului”.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care stabilește lista bolilor grave contagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu sau în spital a persoanelor infectate. Unele dintre aceste boli pot fi evitate prin vaccinare și sunt incluse în schema națională de imunizare din România, care însă nu este obligatorie.

ELIT

Legea 136 reglementează măsurile de izolare și carantină, inclusiv internarea obligatorie pentru 48 de ore, care pot fi impuse în cazul unor situații de risc epidemiologic și nu face referire la o anumită boală. Aceasta se aplică în cazul epidemiei de COVID-19, dar se poate aplica și în privința altor boli.

Astfel, izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul
contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor
exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Potrivit proiectului inițiat de Ministerul Sănătății, Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoida
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umana
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
16. Febra hemoragica Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragica Marburg
19. Febra hemoragica Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

Pentru mai multe dintre bolile cuprinse în această listă există vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse în schema națională de vaccinare din România, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis, Tuberculoza.

Vaccinarea nu este obligatorie în România, iar proiectul de lege în acest sens a fost uitat în Parlament, deși este susținut declarativ de principalele partide politice și de specialiștii din sănătate.

Deputații din Comisia de sănătate au probat în 2 martie legea prin care vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie (detalii aici), iar de atunci proiectul așteaptă votul final al Camerei Deputaților.

În lipsa unor reglementări legale, pe fondul unei campanii acerbe antivaccinare, în ultimii ani rata de imunizare a copiilor a scăzut în România. Din acest motiv, în țara noastră este în desfășurare, de 4 ani, o epidemie de Rujeolă (pojar). Până acum, 20.204 de persoane au fost infectate, dintre care 64 au murit.

Proiectul de HG pus în dezbatere mai cuprinde lista unităților sanitare de bază care tratează astfel de cazuri și la care se pot adăuga, în funcție de situația epidemiologică, spitalele de Fază I, Fază II și suport.

Sursa: g4media.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419