Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

IPJ Alba: „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare” este numele unei campanii naţionale de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei privind votul ilegal sau mita electorală.

Ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a fost lansată şi la nivelul judeţului nostru această acţiune de informare, lansată de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Campania va fi derulată la nivel naţional în perioada 10 mai – 10 iunie, în contextul desfăşurării alegerilor locale ce vor avea loc peste mai puţin de o lună. Judeţului Alba i-au fost repartizate 1.500 de afişe şi 6.000 de fluturaşi.

Materialele campaniei vor fi distribuite de către lucrătorii instituţiilor din subordinea M.A.I. (poliţie, jandarmi, ISU, Instituţia Prefectului).

Pe timpul desfăşurării campaniei electorale şi a alegerilor locale, la nivel judeţean a fost constituit Centru Operaţional de comandă format din reprezentanţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care este coordonat de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, chestor principal Ioan Nicolae Căbulea.

Acest Centru are misiunea de a asigura, în sistem integrat, activităţile de coordonare, monitorizare, centralizare şi comunicare a datelor de interes operativ referitoare la misiunile şi activităţile din competenţă. Toate Centrele Judeţene de Comandă sunt coordonate, la nivel central, de Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În cadrul aceleiaşi campanii, la nivelul ţării a fost lansat şi site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, care conţine informaţii legislative şi ştiri referitoare la acţiunile structurilor MAI privind desfăşurarea procesului electoral. Potrivit IPJ Alba, la nivelul judeţului Alba, pe timpul desfăşurării alegerilor locale vor fi angrenaţi peste 860 de lucrători M.AI.

Astfel, pentru protecţia celor 431 de secţii de votare, vor fi repartizaţi peste 424 de poliţişti, 238 de jandarmi, 200 de lucrători pentru situaţii de urgenţă şi personal din alte structuri. Pentru menţinerea ordinii publice vor fi angrenate 334 efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre care 226 poliţişti şi 44 jandarmi.

La aceste misiuni sunt prevăzuţi să participe si poliţişti locali care au atribuţii în localităţile unde aceştia funcţionează să asigure integritatea panourilor şi afişelor electorale amplasate legal. Persoanele care murdăresc, deteriorează sau distrug afişele, bannerele electorale riscă o amendă contravenţională cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

Potrivit adjunctului IPJ Alba, Mihai Rus, la alegerile locale din urmă cu 4 ani, la nivelul judeţului, Poliţia a soluţionat şi trimis mai departe Parchetului pentru analiză şi trimitere în judecată, 29 de dosare penale privind infracţiuni legate de procesul electoral. În niciunul din aceste cazuri instanţa nu a pronunţat vreo condamnare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea