Rămâi conectat

Ştirea zilei

Între 22-24 august 2014: Festivalul Dilema veche – Trei zile de cultură și sărbătoare în Cetatea Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

dilemaRevista “Dilema veche”, în colaborare cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, organizează a treia ediție a Festivalului Dilema veche în Cetatea Alba Iulia, între 22-24 august. Adresat dilematicilor de pretutindeni, Festivalul propune trei zile de cultură și sărbătoare în cea mai frumoasă Cetate din România.

Este singurul Festival din România organizat de o revistă (așa cum, în alte țări, există The New Yorker Festival, Internazionale Festival și altele). Conceput pentru a le oferi cititorilor dilematici ocazia de a se întîlni cu personalități ale artelor și culturii, Festivalul aduce în spațiul public spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă de peste 20 de ani: dialog, valori culturale de prim rang, reflecția asupra temelor esențiale ale societății și culturii, buna dispoziție și umorul”, după cum subliniază organizatorii.

Ediția de anul trecut a fost deschisă de Andrei Pleșu și a cuprins evenimente diverse, la care au participat, printre  alții, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Cătălin Ștefănescu, Maria Răducanu, Răzvan Mazilu și Centrul Național al Dansului. La evenimente a fost prezent un public numeros și participativ, alcătuit deopotrivă din locuitorii orașului Alba Iulia și din oaspeți veniți din toată țara pentru a se bucura de trei zile de relaxare inteligentă în Cetatea Alba Carolina.

Festivalul din acest an va fi deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, invitatul special al ediției 2014. Programul cuprinde teatru (Act Orchestra), expoziții (Cosmin Bumbuț și Devis Grebu), concerte (Zdob și Zdub, Zoli Toth Project, Farfarello feat. Ovidiu Lipan Țăndărică), un recital al pianistei Alina Azario, ateliere pentru copii (“Ziarul Cetății”, “Atelierul Fantastic”, “Cetatea copiilor”). Va fi proiectat, în avanpremieră, filmul documentar “Tatăl meu, Lucian Blaga”. Cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, va fi organizată dezbaterea “A New Narrative for Europe”, cu participare internațională.

Festivalul se va încheia cu concertul “Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” (Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă) – o “ediție specială” pentru Festivalul Dilema veche a unui spectacol care are loc o dată la zece ani.

Tema ediției 2014 a Festivalului este “Noi suntem ceilalți”: o ocazie de a ne ne pune față în față și de a descoperi cît sîntem de diferiți și cum ne putem armoniza conviețuirea cu “străinul”, inclusiv cu “străinul din noi”.

Mă bucur că ideea Festivalului, lansată în 2011, prinde un contur tot mai clar. Am avut norocul unei întîlniri fericite între spiritul revistei, deschiderea autorităților locale din municipiul Alba Iulia și din județul Alba și o Cetate splendid readusă la viață, în care evenimentele culturale și-au găsit un spațiu de exprimare generos. Cine vine la Festival nu va regreta: nu e doar o serie de evenimente culturale, e un spirit care poate fi construit și simțit doar acolo, alături de echipa Dilema veche și de invitații săi”, spune Mircea Vasilescu, redactorul-șef al revistei Dilema veche.

Programul festivalului:

*Vineri, 22 august

17.30 – Defilare Scottish Pipes Band
18.00 – Edificiul literaturii
20:00 – Defilare Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apoulonului
21:00 – Act Orchestra
22:00 – Ceremonialul schimbului de gardă mare cu defilare
22:30 – Concert Zdob şi Zdub

*Sâmbătă, 23 august

11:00 – Ateliere pentru copii
11:00 – Vernisaj Devis Grebu
11:30 – Proză scurtă la cafenea
12:00 – Ceremonialul schimbului de gardă
12:00 – Lecturi intersectate
13:00 – Teleleu
15:30 – Defilare Scottish Pipes Band
16:00 – Lecturi din colecția Disney
17:00 – New Narrative for Europe
19:00 – Tatăl meu, Lucian Blaga
20:30 – Defilare Scottish Pipes Band
21:00 – Bach to Showbiz – Zoli Toth Project
22:30 – Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică

*Duminică, 24 august

11:00 – Ateliere pentru copii
12:00 – Lecturi intersectate
12:00 – Ceremonialul schimbului de gardă
15:00 – Lecturi din colecția Disney
16:00 – Defilare Scottish Pipes Band
18:00 – Poezie la copac
20:00 – Recital de pian
20:30 – Defilare Scottish Pipes Band
21:00 – Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei
23:00 – Ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea