Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Interviu cu Ilie Avram, primarul localităţii Poiana Vadului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Dacă ar fi să facem un bilanţ al mandatului de primar, care ar fi bilele albe ale guvernării locale la Poiana Vadului?
– Deşi suntem o comună relativ mică, cu 1147 de locuitori potrivit recensământului din 2011, în primul rând ne-a preocupat starea drumurilor şi mai ales ca locuitorii comunei să aibă acces la drumul judeţean 750. Astfel, am făcut demersuri pentru asfaltarea DJ Vadu Moţilor – Poiana Vadului pe o distanţă de 8 kilometri precum şi pentru prelungirea acestuia din centrul comunei Poiana Vadului până în satul Făgetu de Sus pe o distanţă de 2,5 kilometri. La venirea mea în funcţie majoritatea drumurilor comunale şi vicinale erau într-o stare avansată de degradare. În urma eforturilor depuse am reuşit să reabilităm drumurile comunale şi vicinale din satele Morcăneşti, Făgetu de Jos, Lupăieşti, Stăneşti, Costeşti, Păsteşti, Petelei, Duduieni, Făgetu de Sus şi Hănăseşti. În localităţile amintite s-au executat lucrări de lărgire a drumurilor, refacerea curbelor, introducerea unor podeţe tubulare, precum şi lucrări de nivelare, terasare, absolut necesare pentru ca în fiecare sat să se poată circula cu mijloace de transport auto. Putem spune că la ora actuală este asigurat accesul auto în toate cele 11 sate ale comunei.
– Şcoala, căminul cultural şi biserica sunt pilonii de civilizaţie şi educaţie ai oricărei comunităţi. În ce stare se află ele în comuna pe care o conduceţi?
– Într-adevăr, în viaţa satelor cele trei elemente pe care le-aţi menţionat au o importanţă foarte mare şi întreaga viaţă a unei comunităţi se învârte în jurul lor. Am considerat foarte important să ne preocupăm de reabilitarea şcolilor din comună. Astfel, am reuşit ca la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Poiana Vadului şi la internatul şcolar să înlocuim vechile geamuri şi uşile cu tâmplărie termopan precum şi să asigurăm încălzirea termică atât la şcoală cât şi la internat. De asemenea şcoala a fost dotată cu un microbuz pentru transportul elevilor. La alte două şcoli, din satele Costeşti şi Făgetu de Sus, s-au executat lucrări de reparaţii curente cu sprijinul şi contribuţia părinţilor, cărora vreau să le mulţumesc şi pe această cale. Ţin să subliniez faptul că suntem comuna unde nu au fost desfiinţate şcolile din cătune, reuşind astfel să menţinem structura veche de şcolarizare. O lucrare mare, de anvergură, a avut loc la Biserica Ortodoxă din centrul comunei unde s-au executat lucrări de reabilitare şi modernizare. A fost vizată atât pictura din interiorul bisericii cât şi lucrări la exteriorul lăcaşului. O contribuţie financiară substanţială, pe lângă cea a Primăriei şi Consiliului Local Poiana Vadului, a avut-o Consiliul Judeţean Alba. Cu cei 5.000 de lei puşi la dispoziţie de CJ Alba a fost achiziţionată o staţie de emisie. Şi pentru biserica Penticostală din satul Costeşti autorităţile judeţene au alocat suma de 5.000 de lei, bani utilizaţi la modernizarea lăcaşului de cult. Pe lângă cele menţionate, am găsit resurse financiare să ne ocupăm şi de reabilitarea Căminului cultural din centrul comunei, precum şi de recondiţionarea clădirii primăriei. La Căminul cultural s-au executat lucrări interioare şi exterioare, şi reparaţii curente. Sediul Primăriei Poiana Vadului a beneficiat de lucrări mai complexe, a fost înlocuită tâmplăria cu geamuri şi uşi termopan, a fost înlocuită centrala termică, a fost introdusă apa potabilă şi am cumpărat mobilier astfel încât funcţionarii publici de la noi au toate condiţiile să-şi desfăşoare activitatea. Mai ales că, prin intermediul proiectului „Creşterea utilităţii publice a serviciilor administraţiei locale prin informatizare după modelul european” am reuşit să asigurăm dotarea cu aparatură şi birotică, abolut necesare în ziua de astăzi. Nu în ultimul rând vreau să amintesc că în centrul civic al comunei am amenajat un spaţiu pentru parcarea autovehiculelor, am plantat arbori şi am construit o remiză PSI dotată cu sistem de alarmă şi motopompă. Chiar dacă pare un lucru mărunt, această remiză este foarte importantă pentru că, în caz de incendii Doamne fereşte, avem cum să intervenim până la sosirea pompierilor.
– Electrificarea mai este, din păcate, o problemă pentru multe gospodării din zonă. Care este situaţia la Poiana Vadului?
– Aveţi dreptate, comuna noastră e situată într-o zonă superbă de munte, însă sunt şi dezavantaje. La noi utilităţile ajung mai greu. Am reuşit totuşi să obţinem extinderea iluminatului public pe Valea Bării şi Valea Măgurii, cuprinzând casele ce aparţin centrului de comună. De asemenea, au fost înlocuiţi stâlpii din lemn pentru reţeaua de joasă tensiune din satele Stăneşti, Costeşti şi Duduieni prin înlocuirea întregii reţele electrice, iar pentru satele Făgetu de Sus şi Păsteşti este întocmit proiectul tehnic şi aşteptăm finanţarea.
– Ce alte proiecte aţi mai reuşit să duceţi la capăt pentru comună?
– Prin grija unor sponsori, am ridicat o troiţă înaltă de 6 metri în locul numit „Dealul Bării” la limita cu comuna Vidra. Aceasta este iluminată pe timp de noapte şi simbolizează popasul eroului naţional Avram Iancu, când trecea la şcoală, pe vremea când era elev şi învăţa în comuna Neagra. Un alt proiect este cel cu ALEA. Suntem membri fondatori ai Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA), fiind creat şi consolidat cadrul instituţional de desfăşurare a activităţilor agenţiei. A fost finalizat cu succes proiectul european de înfiinţare a ALEA în baza unui acord de grant şi în cadrul unui consorţiu de trei agenţii de energie din trei ţări europene, derulat de CJ Alba în cadrul unui program IEE. Un proiect la care ţin foarte mult este cel prin care primăria acordă o tabără gratuită la mare pentru un număr de 10-12 elevi cu rezultate bune la învăţătură însoţiţi de un cadru didactic. Şi în 2012 vom continua acest proiect.
– Care este situaţia în Poiana Vadului privind retrocedarea pădurilor?
– În ceea ce priveşte retrocedarea pădurilor pe comună, până la această dată au fost puse în posesie toate suprafeţele atât la persoane fizice cât şi la persoane juridice, fiind emise peste 95% din titlurile de proprietate. În urma demersurilor făcute, Primăria şi Consiliul local din Poiana Vadului au primit de la judeţul Cluj suprafaţa de 1391 hectare de pădure în Munţii Făget – Negre – Dumitreasa, urmând a primi titlul de proprietate. Conform legilor fondului funciar, comuna Poiana Vadului a avut pe raza comunei Muguri Răcătău din judeţul Cluj, teren cu vegetaţie forestieră şi păşune împădurită în suprafaţă totală de 3132 hectare. Până la această dată s-a reconstituit şi pus în posesie suprafaţa de 1391 de hectare însă, în ciuda demersurilor repetate făcute pe lângă Comisia locală de fond funciar a comunei Muguri Răcătău şi Comisia judeţeană Cluj, nu ne-au fost emise încă titlurile de proprietate. De asemenea aşteptăm şi reconstituirea diferenţei de 1174 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră pentru care am depus actele doveditoare de fiecare dată când am solicitat această diferenţă. Sperăm ca lucrurile să se rezolve cât mai repede.
– Ce proiecte aveţi în desfăşurare şi vă propuneţi să le finalizaţi în viitorul apropiat?
– Dacă locuitorii comunei Poiana Vadului îmi vor da votul în această vară, îmi propun ca în viitorul mandat să duc la capăt mai multe proiecte, dar şi să iniţiez altele. Am depus documentaţia pentru modernizarea drumului comunal Poiana Vadului – Valea Măgurii ce presupune asfaltarea pe o distanţă de 5 kilometri şi aşteptăm finanţarea. În 2012 se vor efectua lucrări de reparaţii şi de lărgire a drumurilor vicinale în satele Poiana Vadului, Făgetu de Sus, Păsteşti şi Costeşti. Îm propun de asemenea modernizarea liniilor de joasă tensiune prin înlocuirea stâlpilor din lemn cu stâlpi de beton, dar şi modernizarea unui teren de sport în centrul comunei, cu gazon sintetic. Un proiect ambiţios al meu este promovarea turismului prin aducerea de investitori străini pentru înfiinţarea unei pârtii de schi. Studiem posibilitatea încheierii unui parteneriat între comuna noastră şi comunele Vidra, Avram Iancu, Gârda şi Vadu Moţilor pentru a face legătura unor drumuri de acces în promovarea turismului. De asemenea mai am în plan regularizarea apelor pe Valea Bării şi Valea Măgurii. Prin programul ALEA, al cărei membru fundator suntem, se preconizează întocmirea unui studiu pe Valea Negrii pentru construirea unei microhidrocentrale, începerea în cadrul localităţii a încălzirii cu panouri fotovoltaice şi crearea unor surse pentru centrale eoliene. Vreau să găsesc resurse pentru dotarea caminului cultural cu veselă şi toate cele necesare pentru închirierea la nunţi, botezuri etc. În viitor voi realiza drumuri de acces auto la stânile din Munţii Făget – Negre – Dumitreasa şi acolo unde este posibil, voi duce şi alimentarea cu apă. Mai am multe lucruri de făcut şi am încredere că locuitorii comunei mele îmi vor acorda în continuare încrederea lor. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea