Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Interviu cu Ilie Avram, primarul localităţii Poiana Vadului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Dacă ar fi să facem un bilanţ al mandatului de primar, care ar fi bilele albe ale guvernării locale la Poiana Vadului?
– Deşi suntem o comună relativ mică, cu 1147 de locuitori potrivit recensământului din 2011, în primul rând ne-a preocupat starea drumurilor şi mai ales ca locuitorii comunei să aibă acces la drumul judeţean 750. Astfel, am făcut demersuri pentru asfaltarea DJ Vadu Moţilor – Poiana Vadului pe o distanţă de 8 kilometri precum şi pentru prelungirea acestuia din centrul comunei Poiana Vadului până în satul Făgetu de Sus pe o distanţă de 2,5 kilometri. La venirea mea în funcţie majoritatea drumurilor comunale şi vicinale erau într-o stare avansată de degradare. În urma eforturilor depuse am reuşit să reabilităm drumurile comunale şi vicinale din satele Morcăneşti, Făgetu de Jos, Lupăieşti, Stăneşti, Costeşti, Păsteşti, Petelei, Duduieni, Făgetu de Sus şi Hănăseşti. În localităţile amintite s-au executat lucrări de lărgire a drumurilor, refacerea curbelor, introducerea unor podeţe tubulare, precum şi lucrări de nivelare, terasare, absolut necesare pentru ca în fiecare sat să se poată circula cu mijloace de transport auto. Putem spune că la ora actuală este asigurat accesul auto în toate cele 11 sate ale comunei.
– Şcoala, căminul cultural şi biserica sunt pilonii de civilizaţie şi educaţie ai oricărei comunităţi. În ce stare se află ele în comuna pe care o conduceţi?
– Într-adevăr, în viaţa satelor cele trei elemente pe care le-aţi menţionat au o importanţă foarte mare şi întreaga viaţă a unei comunităţi se învârte în jurul lor. Am considerat foarte important să ne preocupăm de reabilitarea şcolilor din comună. Astfel, am reuşit ca la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Poiana Vadului şi la internatul şcolar să înlocuim vechile geamuri şi uşile cu tâmplărie termopan precum şi să asigurăm încălzirea termică atât la şcoală cât şi la internat. De asemenea şcoala a fost dotată cu un microbuz pentru transportul elevilor. La alte două şcoli, din satele Costeşti şi Făgetu de Sus, s-au executat lucrări de reparaţii curente cu sprijinul şi contribuţia părinţilor, cărora vreau să le mulţumesc şi pe această cale. Ţin să subliniez faptul că suntem comuna unde nu au fost desfiinţate şcolile din cătune, reuşind astfel să menţinem structura veche de şcolarizare. O lucrare mare, de anvergură, a avut loc la Biserica Ortodoxă din centrul comunei unde s-au executat lucrări de reabilitare şi modernizare. A fost vizată atât pictura din interiorul bisericii cât şi lucrări la exteriorul lăcaşului. O contribuţie financiară substanţială, pe lângă cea a Primăriei şi Consiliului Local Poiana Vadului, a avut-o Consiliul Judeţean Alba. Cu cei 5.000 de lei puşi la dispoziţie de CJ Alba a fost achiziţionată o staţie de emisie. Şi pentru biserica Penticostală din satul Costeşti autorităţile judeţene au alocat suma de 5.000 de lei, bani utilizaţi la modernizarea lăcaşului de cult. Pe lângă cele menţionate, am găsit resurse financiare să ne ocupăm şi de reabilitarea Căminului cultural din centrul comunei, precum şi de recondiţionarea clădirii primăriei. La Căminul cultural s-au executat lucrări interioare şi exterioare, şi reparaţii curente. Sediul Primăriei Poiana Vadului a beneficiat de lucrări mai complexe, a fost înlocuită tâmplăria cu geamuri şi uşi termopan, a fost înlocuită centrala termică, a fost introdusă apa potabilă şi am cumpărat mobilier astfel încât funcţionarii publici de la noi au toate condiţiile să-şi desfăşoare activitatea. Mai ales că, prin intermediul proiectului „Creşterea utilităţii publice a serviciilor administraţiei locale prin informatizare după modelul european” am reuşit să asigurăm dotarea cu aparatură şi birotică, abolut necesare în ziua de astăzi. Nu în ultimul rând vreau să amintesc că în centrul civic al comunei am amenajat un spaţiu pentru parcarea autovehiculelor, am plantat arbori şi am construit o remiză PSI dotată cu sistem de alarmă şi motopompă. Chiar dacă pare un lucru mărunt, această remiză este foarte importantă pentru că, în caz de incendii Doamne fereşte, avem cum să intervenim până la sosirea pompierilor.
– Electrificarea mai este, din păcate, o problemă pentru multe gospodării din zonă. Care este situaţia la Poiana Vadului?
– Aveţi dreptate, comuna noastră e situată într-o zonă superbă de munte, însă sunt şi dezavantaje. La noi utilităţile ajung mai greu. Am reuşit totuşi să obţinem extinderea iluminatului public pe Valea Bării şi Valea Măgurii, cuprinzând casele ce aparţin centrului de comună. De asemenea, au fost înlocuiţi stâlpii din lemn pentru reţeaua de joasă tensiune din satele Stăneşti, Costeşti şi Duduieni prin înlocuirea întregii reţele electrice, iar pentru satele Făgetu de Sus şi Păsteşti este întocmit proiectul tehnic şi aşteptăm finanţarea.
– Ce alte proiecte aţi mai reuşit să duceţi la capăt pentru comună?
– Prin grija unor sponsori, am ridicat o troiţă înaltă de 6 metri în locul numit „Dealul Bării” la limita cu comuna Vidra. Aceasta este iluminată pe timp de noapte şi simbolizează popasul eroului naţional Avram Iancu, când trecea la şcoală, pe vremea când era elev şi învăţa în comuna Neagra. Un alt proiect este cel cu ALEA. Suntem membri fondatori ai Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA), fiind creat şi consolidat cadrul instituţional de desfăşurare a activităţilor agenţiei. A fost finalizat cu succes proiectul european de înfiinţare a ALEA în baza unui acord de grant şi în cadrul unui consorţiu de trei agenţii de energie din trei ţări europene, derulat de CJ Alba în cadrul unui program IEE. Un proiect la care ţin foarte mult este cel prin care primăria acordă o tabără gratuită la mare pentru un număr de 10-12 elevi cu rezultate bune la învăţătură însoţiţi de un cadru didactic. Şi în 2012 vom continua acest proiect.
– Care este situaţia în Poiana Vadului privind retrocedarea pădurilor?
– În ceea ce priveşte retrocedarea pădurilor pe comună, până la această dată au fost puse în posesie toate suprafeţele atât la persoane fizice cât şi la persoane juridice, fiind emise peste 95% din titlurile de proprietate. În urma demersurilor făcute, Primăria şi Consiliul local din Poiana Vadului au primit de la judeţul Cluj suprafaţa de 1391 hectare de pădure în Munţii Făget – Negre – Dumitreasa, urmând a primi titlul de proprietate. Conform legilor fondului funciar, comuna Poiana Vadului a avut pe raza comunei Muguri Răcătău din judeţul Cluj, teren cu vegetaţie forestieră şi păşune împădurită în suprafaţă totală de 3132 hectare. Până la această dată s-a reconstituit şi pus în posesie suprafaţa de 1391 de hectare însă, în ciuda demersurilor repetate făcute pe lângă Comisia locală de fond funciar a comunei Muguri Răcătău şi Comisia judeţeană Cluj, nu ne-au fost emise încă titlurile de proprietate. De asemenea aşteptăm şi reconstituirea diferenţei de 1174 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră pentru care am depus actele doveditoare de fiecare dată când am solicitat această diferenţă. Sperăm ca lucrurile să se rezolve cât mai repede.
– Ce proiecte aveţi în desfăşurare şi vă propuneţi să le finalizaţi în viitorul apropiat?
– Dacă locuitorii comunei Poiana Vadului îmi vor da votul în această vară, îmi propun ca în viitorul mandat să duc la capăt mai multe proiecte, dar şi să iniţiez altele. Am depus documentaţia pentru modernizarea drumului comunal Poiana Vadului – Valea Măgurii ce presupune asfaltarea pe o distanţă de 5 kilometri şi aşteptăm finanţarea. În 2012 se vor efectua lucrări de reparaţii şi de lărgire a drumurilor vicinale în satele Poiana Vadului, Făgetu de Sus, Păsteşti şi Costeşti. Îm propun de asemenea modernizarea liniilor de joasă tensiune prin înlocuirea stâlpilor din lemn cu stâlpi de beton, dar şi modernizarea unui teren de sport în centrul comunei, cu gazon sintetic. Un proiect ambiţios al meu este promovarea turismului prin aducerea de investitori străini pentru înfiinţarea unei pârtii de schi. Studiem posibilitatea încheierii unui parteneriat între comuna noastră şi comunele Vidra, Avram Iancu, Gârda şi Vadu Moţilor pentru a face legătura unor drumuri de acces în promovarea turismului. De asemenea mai am în plan regularizarea apelor pe Valea Bării şi Valea Măgurii. Prin programul ALEA, al cărei membru fundator suntem, se preconizează întocmirea unui studiu pe Valea Negrii pentru construirea unei microhidrocentrale, începerea în cadrul localităţii a încălzirii cu panouri fotovoltaice şi crearea unor surse pentru centrale eoliene. Vreau să găsesc resurse pentru dotarea caminului cultural cu veselă şi toate cele necesare pentru închirierea la nunţi, botezuri etc. În viitor voi realiza drumuri de acces auto la stânile din Munţii Făget – Negre – Dumitreasa şi acolo unde este posibil, voi duce şi alimentarea cu apă. Mai am multe lucruri de făcut şi am încredere că locuitorii comunei mele îmi vor acorda în continuare încrederea lor. (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Oameni şi locuri

O mare de oameni la Festivalul Neversea 2022, cea mai impresionantă ediție de până acum

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ediția cu numărul patru de Neversea s-a încheiat în zorii zilei de luni și a adunat în cele patru zile de la malul Marii Negre peste 260.000 de participanți din toate colțurile lumii. A fost o ediție record, ca număr de participanți, cu peste 150 de artiști naționali și internaționali de renume prezenți pe scenele amplasate pe plajă.

Prima zi de Neversea a venit cu Alesso, care a fost prezent pe mainstage chiar de ziua sa de naștere, 7 iulie, și a fost sărbătorit de zeci de mii de fani veniți din întreaga lume. Unul dintre cei mai așteptați artiști la Neversea 2022, artistul american KSHMR a cucerit și de această dată publicul și a continuat tradiția de a include în show-ul său o piesă în limba română. De data aceasta a ales ,,Dragostea din Tei” de la O-zone.

În a doua noapte de festival, DJ-ul și producătorul olandez Don Diablo s-a bucurat să revină pe scena principală de la malul Mării Negre. Maestrul future house a mixat piese clasice și producții din noul său album ,,Forever”. La final, artistul a pus o piesă nelansată încă ,,Baby” și a generat o energie incredibilă în public. Don Diablo a purtat pe umeri drapelul României, iar show-ul l-a încheiat cu declarația ,,Neversea, mi-a fost atât de dor de tine!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a treia zi de Neversea, legendara trupă Black Eyed Peas a făcut senzație sâmbătă seară pe scena principală a festivalului Neversea. Will.i.am, solistul trupei, și-a mărturisit recunoștința pentru România și pentru faptul că țara noastră și-a deschis brațele pentru Ucraina. Alan Walker a venit însoțit la festivalul Neversea de mama și sora sa. Emoționat de felul în care a fost primit, Walker le-a mărturisit fanilor că a așteptat vreme de trei ani acest moment, timp în care a produs piese noi pentru publicul său. În set-ul de la mainstage, norvegianul a inclus producții din noul său album “Walkerverse” lansat pe 17 iunie.

Ziua a patra a fost unică. Cunoscutul rapper TYGA a stârnit zeci de mii de aplauze când a urcat pe mainstage și i-a impresionat pe fani atunci când a coborât de mai multe ori de pe scenă pentru a-i saluta și a da mâna cu ei. Înainte de încheierea show-ului, mai multe tinere au avut ocazia să urce cu el pe scenă și să danseze alături de el în fața mulțimii. Zeci de mii de fani au cântat în cor celebrul refren al piesei Ayy Macarena și nu numai.

Cu o energie incredibilă și însoțit de o trompetă, Timmy Trumpet a fost extrem de entuziasmat de fanii care au venit să îl vadă. Ca de fiecare dată, artistul a dansat pe scenă, a sărit de pe pupitru și a făcut un adevărat show. Celebrul DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, aflați în top 5 în clasamentul Top 100 DJ realizat de revista DJ Mag, a încins publicul care a avut ocazia să trăiască unul dintre cele mai frumoase ,,Crowd Control”. cei doi DJi.

Tujamo a închis ediția Neversea din acest an cu un show live, fără un setlist prestabilit. A mărturisit că i-a fost dor de publicul Neversea și s-a ghidat după energia acestuia, pentru a pune muzică live.

*Mii de oameni s-au bucurat de scenele secundare

Și în ultima zi de festival, scena The Ark a fost locul preferat de fanii hip-hop, rap, trap, dubstep sau breakbeat. Unul dintre cei mai așteptați artiști a fost rapper-ul român Oscar. Rapperul român Ian a fost artistul cu care publicul a cântat aproape toate piesele în cor. Culese din Cartier, Krewella și Dirtyphonics au urcat pe scena The Ark în ultima zi a festivalului Neversea. Mahony a revenit la festivalul Neversea și a deschis scena Temple, pe care apoi au urcat Jamie Jones și Richy Ahmed, care au făcut show-uri incredibile și i-au purtat pe iubitorii de house, deep house, tech house și techno în călătorii muzicale unice.

La scena Oasis, Maya, Chris Hype, Sasha Lopez, Hiddn, Albwho, DJ Andi, Rosario Internullo, Korolova și Alex Kennon, artiștii invitați în ultima zi a festivalului Neversea, au creat, la rândul lor, mix-ul perfect de house, deep și tech house.

Pe lângă muzică bună, fanii s-au distrat și cu diverse activități interactive din festival, sporturi pe apă și un hub de beauty unic Designers’ Nest, unde au fost prezenți designeri români, artiști de make-up și hairstyliști. Felicitări organizatorilor pentru ediția de success din acest an, și pentru modeul cum au gestionat întreg evenimentul, publicul fiind în maximă siguranță timp de patru zile.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

Artistul latin J Balvin revine în România la ediția Untold din 2022

Dan HENEGAR

Publicat

în

Cartea de vizită a lui J Balvin este una impresionantă: este câștigător a trei premii Grammy, este omul din spatele celui mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile pe platforma YouTube și este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă.  

La mai puțin de două luni de cel mai așteptat festival de muzică din Europa, UNTOLD, organizatorii vin cu un nume mare de pe scena internațională a muzicii, artistul columbian J Balvin. Melodiile lui au miliarde de vizualizări pe toate platformele de muzică, iar în vară, hituri precum Tranquilla, Mi gente, Ay Vamos și multe altele se vor auzi live pe stadionul Cluj Arena, casa festivalului UNTOLD.

 J Balvin e un global icon, un artist care a contribuit într-un mod unic la promovarea culturii latino, așa cum nimeni nu a reușit până acum să o facă.

Elit - Gustul Desăvârșit

A crescut ascultând Metallica și Nirvana, iar pasiunea pentru reggaeton a apărut după ce l-a descoperit pe Daddy Yankee. La vârsta de 19 ani, împreună cu bunul său prieten, David Rivera Mazo, J Balvin a început să cânte pe străzile din Medellin, iar în 2009 a semnat primul contract cu EMI Columbia, cu care a lansat single-ul “Ella Me Cautivo”. A fost momentul în care J Balvin a devenit vizibil, iar din acest punct  a avut un parcurs incredibil internațional. „Ay Vamos” este piesa care i-a adus primul premiu Latin Grammy la categoria Best Urban Song, clipul oficial al piesei fiind desemnat cel mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile, cu peste 1,8 miliarde de vizualizări. Anul 2015 i-a adus patru premii la cele mai importante categorii în cadrul Premios Lo Nuestro și trei trofee Billboard Latin Music Awards. Artistul a avut colaborări importante de-a lungul carierei lui, Cardi B, Dua Lipa, Black Eyed Peas, Ed Sheeran, Rosalia și mulți mulți alții.

*J Balvin este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă

J Balvin a fost primul artist latino care a primit Discul de Diamant pentru vânzări record. În 2017, artistul din Medellin a lansat unul dintre cele mai mari succese din istoria reggaeton-ului; single-ul „Mi Gente” a fost No 1 în chart-ul Spotify Global, clip-ul oficial al piesei a depășit 3 miliarde de vizualizări pe platforma YouTube. Un an mai târziu, în 2018, J Balvin a lansat alături de Cardi B și Bad Bunny single-ul „I Like It”, cu care a ajuns pe locul 1 în mai multe țări ale lumii, inclusiv în clasamentul oficial al Statelor Unite, Billboard Hot 100.

Gigantul Spotify a declarat că piesa este un alt mare succes al columbianului J Balvin, având peste 1,3 miliarde de stream-uri. Este unul dintre artiștii care a reușit să transforme genul reggaeton într-un fenomen mainstream cu fiecare material discografic lansat.  Și albumul  „Vibras” a fost cel mai ascultat album latino din toate timpurile, în primele 24 de ore înregistra un număr de 16,6 milioane de stream-uri și debuta direct pe locul 1 în  U.S. Top Latin Albums Chart.

*“The boy from Medellin” documentarul despre J Balvin

“It’s Not About the Language, It’s About the Vibes!”, aceasta este declarația făcută de artistul columbian a cărui muzică este ascultată și de cei care nu-i vorbesc limba. Crede în muzica lui, este recunoscător pentru lucrurile simple din viață, iar acest lucru l-a făcut public în documentarul „The Boy from Medellín”. J Balvin este un artist care are un respect deosebit pentru comunitatea latino din care provine, în anul 2015 și-a anulat concertul din cadul finalei Miss USA ca formă de protest împotriva declarațiilor rasiste la adresa imigranților, făcute de președintele Statelor Unite de la aceea vreme, Donald Trump. Acest gest i-a atras simpatia întregii lumi. Publicația Rolling Stone a numit albumul “Oasis”, lansat în 2019, în colaborare cu Bad Bunny, “Best Latin Albums of 2019”, materialul discografic fiind nominalizat în 2020 la premiile Grammy la categoriile Best Latin Rock, Best Urban și Best Alternative Album.

“Băiatul din Medellin” cu 34 de tatuaje este implicat și în campania de luptă împotriva violenței asupra femeilor, luptă pentru cauza imigranților și este considerat artistul cu cea mai importantă contribuție în promovarea muzicii latino, fiind supranumit “The Prince of Modern Reggaeton”.

La UNTOLD 2022 îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Alok, Morten, Kygo, Steve Aoki, Lost Frequences, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above andBeyond, Borgore, Dub FX & Woodnote și mulți alții. Detalii pe untold.com.

Festivalul UNTOLD va avea loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

The Ushuaia Experience, atracția verii 2022 în Ibiza

Dan HENEGAR

Publicat

în

Nu poți spune că ai fost în Ibiza, dacă nu ai ajuns cel puțin într-o seară în Ushuaia, clubul numărul 1 în aer liber din faimoasa insulă Baleară. Clubul își deschide porțile înainte ca soarele să apună și oferă celor care îi trec pragul experiențe unice, alături de cei mai tari Dj ai lumii. An de an, Ushuaia este „casa” lui David Guetta, Martin Garrix  sau Dimitri Vegas & Like Mike.

Ushuaïa Ibiza și-a deschis porțile în 2011, ducând cluburile în aer liber de pe insulă la un alt nivel. De atunci, faima și succesul său au continuat, devenind cel mai faimos club de plajă din lume!

Hotelul Ushuaïa Ibiza Beach este situat în Playa d’en Bossa. Cu o capacitate impresionantă de peste 7.000 de persoane, scena „festival” maiestuoasă și piscina sa gigantică creează o atmosferă unică care umple locația din colț în colț la evenimentele de-a lungul săptămânii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primul club complet în aer liber, Ushuaïa Ibiza este responsabil pentru schimbarea peisajului cluburilor de pe insulă, cu accent pe petrecerile din timpul zilei, care încep după-amiaza devreme și se termină la miezul nopții. Este un sentiment destul de magic să asculți piesele artiștilor tăi preferați în timp ce soarele apune și avioanele aterizează pe aeroportul din Ibiza, direct deasupra scenei principale din Ushuaïa.

Când intri în Ushuaïa, realizezi că toată estetica a fost atent gândită, ringul de dans este situat între scenă și piscină, cu zona VIP de lux în dreapta, plină de fotbaliști celebri, actori și vedete. Peste tot în jurul clubului veți găsi sculpturi enorme de animale, iar chiar în spate aveți zona The Cloud, o terasă la nivel superior cu niște priveliști uimitoare ale întregului club.

Dedicat să ofere cel mai bun divertisment în aer liber posibil, în fiecare vară, locația prezintă o gamă impecabilă de DJ rezidenți superstar și mărci de cluburi de top din întreaga lume din spectrul muzicii electronice, inclusiv David Guetta, Martin Garrix, Kygo, Calvin Harris, CamelPhat, Swedish House Mafia, Solardo, Tomorrowland, ANTS și multe altele.

Și dacă toate acestea încă te lasă să-ți dorești mai mult, nu va trebui să mergi prea departe pentru a continua petrecerea!

Peste drum, la doar câțiva pași, veți găsi futuristul Hï Ibiza, care găzduiește petreceri de noapte de la miezul nopții până la răsăritul soarelui! Programul pentru 2022 il puteti gasi pe site-ul oficial Ushuaia.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea