Rămâi conectat

Actualitate

Interviu cu Emilia Oltean, primarul comunei Roşia de Secaş – Investiţii şi proiecte pentru bunăstarea roşienilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    – Pentru că suntem aproape de sfârşitul mandatului dumneavoastră va invit să ne întoarcem în timp şi să aducem în atenţia cititorilor noştri evenimentele, dar şi investiţiile care au marcat viaţa comunităţii.
– Timp de aproape 4 ani, atenţia noastră s-a îndreptat spre toate satele comunei, Roşia de Secaş, Ungurei şi Tău. Activitatea noastră a cuprins mai multe domenii, cum ar fi educaţia, sănătatea, protecţia socială, cultura, agricultura şi dezvoltarea rurală şi multe altele. Zi de zi, uşa biroului meu este deschisă pentru fiecare cetăţean al comunei. Comuna Roşia de Secaş are aproape 1.600 de locuitori. Ori de câte ori trebuie să iau o decizie pentru comunitate mă întâlnesc cu locuitorii şi mă sfătuiesc cu ei. Educaţia roşienilor este asigurată prin cele 3 şcoli şi 3 grădiniţe, cu sprijinul a 20 de cadre didactice – 4 educatoare, 5 învăţătoare şi 11 profesori, la aceştia adăugându-se cei 4 îngrijitori. În învăţământul primar sunt cuprinşi 94 de copii, iar în cel gimnazial alţi 70 de elevi. Grădiniţa din Roşia de Secaş este frecventată de 28 de copii, la cea din Tău sunt 14 copii, iar la Ungurei 20. În comuna noastră funcţionează un centru educaţional de zi pentru copii şi un centru de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice. La centrul educaţional beneficiază de protecţie socială 25 de copii proveniţi din familii cu venituri reduse. Ei primesc în fiecare zi o masă gratuită, o sumă de bani – 100 lei/lună pentru rechizite sau haine şi zilnic, după orele de curs, participă la meditaţii până la ora 18.00, sub îndrumarea a două institutoare. Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice asigură o masă pe zi pentru 50 de persoane vârstnice din Roşia de Secaş şi Tău. Trebuie să mai spun că la acest centru lucrează o bucătăreasă şi doi îngrijitori care se deplasează zilnic la domiciliul vârstnicilor.
– Ştiu că puneţi mult suflet pentru păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor în zonă. A dat roade munca dumneavoastră?
– Zestrea cea mai de preţ, tradiţiile străbune, se află mereu în atenţia noastră. Cu grupul folcloric din Roşia de Secaş am participat la numeroase manifestări şi de fiecare dată am cucerit spectatorii şi am câştigat multe premii. Căminul cultural din Roşia de Secaş poartă numele scriitorului Ion Blăjan, în semn de respect pentru marele om din zona noastră. Expoziţia etnografică din comuna noastră a atras numeroşi vizitatori chiar şi din străinătate, cu toţii impresionaţi de exponate. În ceea ce priveşte căminele culturale din comună, toate au parcurs diferite etape de renovare. La Ungurei s-a refăcut bucătăria, a fost zugrăvit interiorul şi exteriorul construcţiei, s-au montat jgheaburi şi burlane şi a fost refăcută instalaţia electrică. La Tău, la căminul cultural, a fost înlocuit acoperişul, s-au executat zugrăveli, a fost schimbată tâmplăria, s-au efectuat reparaţii în bucătărie şi a fost refăcută instalaţia electrică a căminului. Şi la Roşia de Secaş căminul cultural a fost renovat. Acoperişul a fost reparat, s-au executat zugrăveli, au fost montate lambriuri, a fost refăcută instalaţia electrică şi cea de alimentare cu apă şi de asemenea au fost achiziţionate 300 de scaune şi vesela necesară căminului cultural.
– Ce vă propuneţi dacă după alegerile locale din 10 iunie veţi obţine un nou mandat de primar?
– Am proiecte îndrăzneţe şi dintre acestea voi aminti aici doar câteva. Doresc să reuşim să finalizăm reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare în toate cele 3 sate ale comunei Roşia de Secaş şi apoi asfaltarea unor străzi din zona noastră. Ar fi necesară şi înfiinţarea unei cantine sociale la Ungurei, unde să ia masa 25 de copii din familiile sărace. În cadrul centrului va funcţiona şi un serviciu de îngrijire la domiciliu destinat vârstnicilor din Ungurei, aşa cum acesta s-a înfiinţat la Roşia de Secaş şi la Tău; în cele două localităţi, vârstnicii primesc pachete cu alimente la domiciliu şi copiii familiilor sărace din Roşia de Secaş servesc o masă caldă în fiecare zi. Ar mai fi nevoie de o maşină la cantina din Roşia de Secaş, pentru a transporta alimentele la domiciliul persoanelor în vârstă. Doresc de asemenea să renovăm Şcoala generală din Ungurei şi să reînfiinţăm brutăria de la Roşia de Secaş. Un proiect important pentru comuna noastră vizează iluminatul public cu ajutorul panourilor solare, astfel reuşind să reducem consumul de energie electrică cu 70 la sută. Nu în ultimul rând, ne propunem să reparăm drumul care face legătura între Ungurei şi Roşia de Secaş şi să amenajăm trotuare şi rigole la Roşia de Secaş. Sunt multe proiecte şi dacă locuitorii comunei îmi vor acorda încrederea mă voi lupta ca ele să devină realitate.
A consemnat
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea