INS: Economia României a crescut cu 4,2% în primul trimestru din 2018

Paul Voicu - Primar 2020

Datele publicate joi dimineață de Institutul Național de Statistică arată că economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 4,2 la sută.

În primul trimestru al acestui an, am avut o creștere de 4,2 la sută, față de același trimestru de anul trecut, în date ajustate sezonier. Datele brute arată o creștere de 4 %. Îngrijorător este faptul că față de trimestrul anterior, adică ultimul de anul trecut, avem o stagnare. Aceste date au fost anunțate de Institutul Național de Statistică, plus detalii privind sursele acestor creșteri.

ELIT

În principal industria și comerțul au susținut această creștere economică cu creșteri de peste 4 % pentru ambele domenii.

Consumul este și de această dată  principalul determinant al creșterii economice. Pe locul doi urmează investițiile care și ele au un plus de aproximativ 5%.

Mihail David - 2020

În schimb, exporturile au frânat creșterea economică, pentru că am importat mai mult decât am exportat și asta este îngrijorător. Experții de la FMI avertizează într-un comunicat, că avem o supraîncălzire a economiei din cauza inflației, a deficitului bugetar și a celui comercial. Experții recomandă României o politică monetară mai prudentă.

„În opinia staff-ului, o ţintă fiscală mai adecvată având în vedere perspectiva ciclică ar fi un deficit de 2% din PIB, ceea ce ar necesita măsuri echivalente cu 1,5% din PIB pentru că ţinta de deficit de 3% a autorităţilor nu este susţinută în mod suficient cu măsuri… Reducerea şi mai mult a deficitului la 1,5% din PIB până în 2020 ar ajuta România să facă tranziţia la obiectivul bugetar MTO de 1% din PIB”, se arată în raportul FMI.

În opinia experţilor FMI, politica fiscală ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, pe creşterea eficienţei cheltuielilor şi pe o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Și Guvernul se așteaptă anul acestă la o creștere economică mai mică decât anul trecut, prognozând în proiectul de buget o creștere de 5,5 %.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...