Rămâi conectat

Economie

INS: Economia României a crescut cu 4,2% în primul trimestru din 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Datele publicate joi dimineață de Institutul Național de Statistică arată că economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 4,2 la sută.

În primul trimestru al acestui an, am avut o creștere de 4,2 la sută, față de același trimestru de anul trecut, în date ajustate sezonier. Datele brute arată o creștere de 4 %. Îngrijorător este faptul că față de trimestrul anterior, adică ultimul de anul trecut, avem o stagnare. Aceste date au fost anunțate de Institutul Național de Statistică, plus detalii privind sursele acestor creșteri.

În principal industria și comerțul au susținut această creștere economică cu creșteri de peste 4 % pentru ambele domenii.

Consumul este și de această dată  principalul determinant al creșterii economice. Pe locul doi urmează investițiile care și ele au un plus de aproximativ 5%.

În schimb, exporturile au frânat creșterea economică, pentru că am importat mai mult decât am exportat și asta este îngrijorător. Experții de la FMI avertizează într-un comunicat, că avem o supraîncălzire a economiei din cauza inflației, a deficitului bugetar și a celui comercial. Experții recomandă României o politică monetară mai prudentă.

„În opinia staff-ului, o ţintă fiscală mai adecvată având în vedere perspectiva ciclică ar fi un deficit de 2% din PIB, ceea ce ar necesita măsuri echivalente cu 1,5% din PIB pentru că ţinta de deficit de 3% a autorităţilor nu este susţinută în mod suficient cu măsuri… Reducerea şi mai mult a deficitului la 1,5% din PIB până în 2020 ar ajuta România să facă tranziţia la obiectivul bugetar MTO de 1% din PIB”, se arată în raportul FMI.

În opinia experţilor FMI, politica fiscală ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, pe creşterea eficienţei cheltuielilor şi pe o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Și Guvernul se așteaptă anul acestă la o creștere economică mai mică decât anul trecut, prognozând în proiectul de buget o creștere de 5,5 %.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea