Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Închisoare cu suspendare şi daune morale de 80.000 de euro pentru un afacerist care a condus beat şi a accidentat o minoră ce a murit la spital

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Închisoare cu suspendare sub supraveghere și daune morale de 80.000 de euro. Aceasta este soluția luată de Judecătoria Alba Iulia într-un dosar penal rezultat în urma unui accident rutier soldat cu decesul unei minore în vârstă de 16 ani, din Alba Iulia.

Evenimentul tragic a avut loc în august 2014, când un om de afaceri cu domiciliul în orașul Voluntari, județul Ilfov, a condus un autoturism pe drumul județean din satul Sibișeni, comuna Vințu de Jos. Condratov Daniel Serghei se afla la volanul unui autoturism BMW sub influența băuturilor alcoolice în momentul în care a lovit victima care se deplasa pe acostament.

În urma analizelor de sânge a rezultat o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 1,40 g/l la a doua probă. ”În noaptea de 31.08.2014, în jurul orei 1.30, un grup de tineri se îndreptau spre casă, deplasându-se inițial doi câte doi, apoi în coloană, pe partea stângă, pe acostament, la momentul impactului, victima fiind pe partea carosabilă a drumului, pe un sector de drum iluminat. Ajunși în apropierea imobilului cu nr. 45, aceștia au observat că din față se apropie cu viteză un autoturism de culoare închisă, având o traiectorie sinuoasă. Din cauza vitezei excesive, Condratov Daniel Serghei, care se afla la volan, a pierdut controlul mașinii și a lovit-o cu partea dreaptă pe minora D.A.M., care se afla în spatele grupului, aruncând-o într-un șanț, unde a rămas în stare de inconștiență.

Din cauza leziunilor grave, victima a decedat în data de 14.10.2014, în timp ce era internată la Spitalul Județean de Urgențe Târgu Mureș”, se afirmă în motivarea deciziei de la judecătorie. Fata a decedat în urma unui șoc ”septico-toxic” apărut pe fondul rănilor foarte grave suferite. Inculpatul trimis în judecată a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Expertiza realizată la solicitarea instanței a stabilit că șoferul băut avea în momentul impactului viteza de 56 de km pe oră. De asemenea, expertiza a mai stablit că și minora ar avea un grad de culpă în producerea  accidentului, ”cuantificat de instanță la 15%, în vreme ce culpa incul­patului este apreciată de instanță la 85%”. ”Consumul de alcool l-a împiedicat pe inculpat să facă toate demersurile pentru evitarea accidentului, să frâneze sau să ocolească  victima, de vreme ce era singurul vehicul ce se deplasa pe carosabil.

Deși exista iluminat public, la locul accidentului, datorită distanței dintre stâlpii de iluminat, s-a format o zonă întunecată, cu iluminat slab, iar victima s-a deplasat pe  partea carosabilă, la o distanță  estimată de  expert de 0,5-1,3 m față de marginea din dreapta a părții carosabile, pe sensul de drum Pianu – Vințu de Jos”, se mai susține în motivare.

Judecătorul a reținut că, deși victima nu se putea deplasa decât pe carosabil, ”în lipsa trotuarelor amenajate și a acostamentului care era prea îngust”, aceasta ar fi trebuit să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a drumului. Părinții victimei au solicitat daune materiale de 30.000 de lei și daune morale de două milioane de euro, dar instanța a stabilit că vor primi, fiecare, câte 40.000 de euro. Șoferul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

De asemenea, inculpatul mai trebuie să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile și să plătească cheltuieli de spitalizare de peste 67.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei din 24 octombrie 2017 a fost contestată la Curtea de Apel.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea